96 meklinger og fem streiker i lønnsoppgjøret

Nå foreberedes neste lønnsoppgjør: Her er riksmeklerens egen oppsummering av 2020

Det har vært tett mellom meklingene i høst. Riksmekler Mats Ruland (her ved enden av bordet) under meklingen i oppgjøret i Staten er fortsatt ikke ferdig med alle meklingene i 2020-oppgjøret.

Det har vært tett mellom meklingene i høst. Riksmekler Mats Ruland (her ved enden av bordet) under meklingen i oppgjøret i Staten er fortsatt ikke ferdig med alle meklingene i 2020-oppgjøret.

Alf Ragnar Olsen

Lønnsoppgjøret i 2020 er ikke ferdig hos Riksmekleren før 2021-oppgjøret starter opp.

2021020415121920210204151302

torgny@lomedia.no

Mens forberedelsene til tariffoppgjøret i 2021 starter opp, er fortsatt ikke fjorårets oppgjør avsluttet hos Riksmekleren.

Den siste meklingen som er berammet for et 2020-oppgjør, er meklingen mellom YS-forbundet Safe og Norsk Olje og Gass som starter 15. februar.

Det er samme dag som Teknisk Beregningsutvalg legger fram sin rapport som forberedelser til 2021-oppgjøret. Den siste LO-meklingen hos Riksmekleren starter 10. februar. Da er det NTLs avtale for Torp Lufthavn det skal mekles om.

Her er resultatet i Norges største lønnsoppgjør

Lite handlingsrom

– Det har vært et svært spesielt år. De økonomiske rammebetingelsene har gjort meklingene vanskelige. Det har vært et krevende år for partene, og oss, sier riksmekler Mats Ruland til FriFagbevegelse.

Lite handlingsrom har gitt mindre til fordeling og gjort meklingene vanskeligere.

Etter koronanedstigningen i mars ble vårens tariffoppgjør flyttet til høsten. Det har gjort at meklingene har blitt veldig komprimert. Meklingene har kommet tett i tett.

Samleside: Alt om lønnsoppgjøret 2020

Systemet fungerer

– Men når jeg ser tilbake på det så viser det at systemet fungerer. Partene har vært positive og vist velvilje for å finne løsninger, sier Ruland.

2020-oppgjøret har bare gitt fem streiker:

Bussjåførene streiket i halvannen uke og omfattet 8.000 bussjåfører. Flere undersøkelser viste at streiken hadde stor støtte i befolkningen.

Vekterne streiket i 11 uker og en dag. Over 2000 vektere var i streik.

Ansatte ved behandlingsinstitusjoner innenfor rusomsorg, psykiatri, barnevern, pleie- og omsorg og noen barnehager startet streiken 9. januar. Drøye to uker ut i streiken grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd.

Streiken i kirkelig sektor startet lørdag 12. desember. 58 kirkelig ansatte var i streik da partene ble enige etter omtrent en måned.

Seks oljefelt på sokkelen ble satt ut av produksjon da Lederne streiket. Streiken startet 30. september og ble avsluttet 12. oktober.

Mange meklinger

– Dette er omtrent det som er vanlig, men det har til sammen vært 96 meklinger. Det er litt færre enn sist det var forbundsvise oppgjør, forklarer riksmekleren.

Men han mener det gir et litt feilaktig bilde.

I 2016 var det mange meklinger innen to områder i Spekter og Virke, der hver enkelt bedrift er en egen tariffavtale.

– Derfor vil jeg oppsummere at det har vært mange meklinger i år.

– Hva har koronasituasjonen gjort med selve meklingene?

– Vi har gitt beskjed til partene om at delegasjonene bare kan møte med tre personer. Resten av delegasjonene må møtes på en digital plattform.

Mindre pressedekning

Ruland sier at dette har stilt ekstra store krav til delegasjonslederne.

– Har den digitale møteformen gitt flere lekkasjer fra meklingene? Meklingene er jo underlagt strenge regler for taushetsplikt.

– Nei, taushetsplikten har vært respektert i større grad enn i de foregående årene. Vi har også lagt merke til at det har vært mye mindre pressedekning, enn tidligere år, sier Ruland.

Vanligvis er det et par meklinger som blir med over til neste år, året etter at tariffavtalen har utløpt. I år er det ved utgangen av januar fortsatt sju av fjorårets oppgjør som ikke er avsluttet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy