JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tirsdag ble Frp-statsrådene fratatt myndighet

Nå kan Frp-statsrådene søke om flere hundre tusen i etterlønn

Terje Søviknes (til høyre) er en av dem som ikke skal tilbake til Stortinget når Frp forlater regjering. Det skal derimot Siv Jensen (i midten) og Sylvi Listhaug (til venstre).

Terje Søviknes (til høyre) er en av dem som ikke skal tilbake til Stortinget når Frp forlater regjering. Det skal derimot Siv Jensen (i midten) og Sylvi Listhaug (til venstre).

Fredrik Varfjell / NTB scanpix

De avgåtte Frp-statsrådene som ikke skal tilbake til Stortinget, kan få flere hundre tusen kroner i etterlønn.

2020012209290020200124133201

Ida.bing@lomedia.no

Denne uken ga Fremskrittspartiet beskjed om at de forlater regjeringen. Det fører til at syv statsråder fra Frp formelt trer ut av jobben som ministre.

Det gir avtroppende eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes, fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og justisminister Jøran Kallmyr mulighet til å søke om etterlønn i tre måneder.

Lønnen for de avtroppende statsrådene ligger på 1.410.073 kroner brutto i året. Det vil si en mulig etterbetaling på nærmere 352.000 totalt for tre måneder.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen, olje- og energiminister Sylvi Listhaug og samferdselsminister Jon Georg Dale er folkevalgte, og går tilbake til stortingslønn.

Stortingslønnen er fast og ligger på 987.997 kroner i året.

Fire står uten jobb

Fordi denne trioen nettopp er folkevalgte stortingsrepresentanter, vil de gå ned rundt 422.000 kroner i årslønn, men de er også sikret videre jobb.

Det er ikke tilfellet for de fire eks-statsrådene, som ikke kan representere regjeringen lenger. De er i teorien arbeidsledige når ministerpostene erstattes av andre regjeringsmedlemmer.

Formell avskjed fra ministerposten skjer ved Kongen i statsråd, og det er fortsatt uvisst når ministerne fra Frp vil erstattes. Tirsdag ble Frp-statsrådene imidlertid fratatt myndighet.

Det betyr i praksis at kalenderne til de fleste ser svært tomme ut i dagene fremover.

Dette vil ha innvirkning på etterbetalinger

Statsråder som går av har automatisk en måned med lønn utbetalt fra dagen de fratrer, hvis de har sittet med posten i ett år.

Det vil si rundt 117.500 kroner i måneden i fratredelsesytelse. Men dersom ministerne har fungert i posten i mindre enn ett år, kan beløpet bli avgjort av Kongen i statsråd.

I Håndbok for politisk ledelse, som viser regelverket over ytelser og godtgjørelser til politikere, heter det at «dersom funksjonstiden er mindre enn tolv måneder, avgjør Kongen om det skal tilstås fratredelsesytelse og i tilfellet hvilket beløp».

Unntakene er Terje Søviknes, som kun har fungert i stillingen i en drøy måned, samt Jøran Kallmyr, som siden mars i fjor har fungert som justisminister.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde ble utnevnt til samfunnssikkerhetsminister 22. januar i fjor – akkurat et år, og hun sikrer seg dermed månedsutbetalingen i fratredelsesytelse. Det samme får Harald T. Nesvik, som tiltrådte i 2018.

Må søke etterlønn selv

Det er opp til de tidligere statsrådene å selv søke ytterligere etterlønn, opplyser Statsministerens kontor.

Dersom personen ikke har lønn eller næringsinntekt å vise til, har vedkommende mulighet til å søke ytterligere etterlønn i tre måneder, ifølge Håndbok for politisk ledelse.

Det kan bety at statsrådene Søviknes, Nesvik, Smines Tybring-Gjedde og Kallmyr vil opprettholde en månedslønn på 117.500 kroner i tre måneder, med mindre de har havnet i ny jobb i perioden.

Søknadene om etterlønn behandles på normal måte, hvor det er opp til den enkelte personen å søke.

Det vil heller ikke gis fratredelsesytelser og etterbetalinger til de som er valgte stortingsrepresentanter og går tilbake til Stortinget, opplyser kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor, i en e-post til FriFagbevegelse.

Lønnsutbetalinger til vararepresentanter stopper opp

Siv Jensens vararepresentant siden 2013 har vært den tidligere Frp-politikeren Mazyar Keshvari, som i oktober ble dømt til syv måneders fengsel i Nedre Romerike tingrett for grovt bedrageri.

I desember besluttet Eidsivating lagmannsrett at ankesaken mot Keshvari skulle behandles, og det foreligger dermed ingen rettskraftig dom mot den tidligere stortingsrepresentanten.

I februar sykemeldte Keshvari seg, og Frps Carl I. Hagen har møtt i hans sted som andre vara.

Det betyr at både Hagen og Keshvari har mottatt full godtgjørelse på 987.997 kroner i året. Det forklares med at Keshvari ikke har hatt en begrensning på hvor lenge han kan motta full lønn som sykemeldt. Og siden Carl. I Hagen har møtt som vara i samme periode, har han også fått godtgjørelsen, skriver Aftenposten.

Når Siv Jensen nå returnerer til Stortinget, vil ikke de to motta godtgjørelsen lenger.

Begge to kan imidlertid søke om tre måneders fratredelsesytelse, som «innkalte vararepresentanter som har møtt sammenhengende over en viss tid», ifølge veiledning om Lønn og andre godtgjørelser på Stortinget.

Kravet er at inntektssituasjon må dokumenteres, og at ytelsen skal avkortes mot øvrige inntekter som overstiger 5.000 kroner i perioden. Under øvrige inntekter innlemmes også pensjonsutbetalinger.

Karantene kan sikre mer lønn

Det er Karantenenemnda som avgjør hvilke statsråder og andre politikere fra regjering som kan få saksforbud, eller må settes i karantene når de går av.

Nemnda ligger under Kommunal- og moderniseringsdepartementet og består av fem medlemmer.

Hvis utvalget velger å sette en avgått statsråd i karantene, vil han eller hun automatisk få full lønn fra Statsministerens kontor, selv om ikke politikeren selv er i arbeid.

Karantenetiden kan være på inntil seks måneder etter at en statsråd trer av.

Det vil si at skulle Søviknes, Nesvik, Smines Tybring-Gjedde eller Kallmyr finne seg jobber i næringer som utløser karantene, kan de sikre seg en halv årslønn basert på det de tjente som statsråder.

Det vil si omtrent 700.000 kroner.

Må finne andre jobber

Nå er det fortsatt usikkert hvilke statsrådposter som skal videreføres, og eventuelt når skiftet av statsråder kommer til å skje.

Under pressekonferansen mandag, da Frp annonserte at de trakk seg ut av regjeringen, kunne verken Siv Jensen eller Erna Solberg gi svar.

– Nå skal Erna og jeg ha noen samtaler framover for å ta tak i alle de praktiske utfordringene som følger i kjølvannet av dette. Men det er jo sånn at en statsråd sitter inntil man har fått avskjed i nåde hos Kongen i statsråd, sa Jensen under pressekonferansen.

Normalt finner Kongen i statsråd sted hver fredag klokken 11.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande satt tirsdag i møte for å legge regjeringskabalen etter Frps exit, skriver NTB.

Med andre ord vil trolig de tidligere statsrådene fylle ut søknadene om etterlønn i løpet av måneden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Terje Søviknes (til høyre) er en av dem som ikke skal tilbake til Stortinget når Frp forlater regjering. Det skal derimot Siv Jensen (i midten) og Sylvi Listhaug (til venstre).

Terje Søviknes (til høyre) er en av dem som ikke skal tilbake til Stortinget når Frp forlater regjering. Det skal derimot Siv Jensen (i midten) og Sylvi Listhaug (til venstre).

Fredrik Varfjell / NTB scanpix