Ble kommunalt for to år siden:
Nå skal sykehjemmet ut på nytt anbud: – Vi er alle sjokkert
FRAM OG TILBAKE: Kantarellenhjemmet var blant sykehjemmene som kom sist tilbake til kommunen. Nå skal det ut på anbud igjen.
Oslo kommune
Kantarellenhjemmet i Oslo var kommunalt, ble overtatt av private, rekommunalisert for to år siden og skal nå ut på anbud igjen.
ola.tommeras@fagbladet.no
Tirsdag fikk ansatte, ledelse og beboere på sykehjem i Oslo beskjed om hvilke hjem det nye Høyre-byrådet vil sette på anbud. Dette er i tråd med løftene i valgkampen om å slippe private tilbake i sykehjemsdrift.
Snart åpnes anbudskonkurranser for fire sykehjem: Kantarellenhjemmet, Urianenborghjemmet, Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet.
For 13 år siden satt daværende Høyre-byråd i Oslo hele ti sykehjem ut på anbud til kommersielle aktører. Så tok det rødgrønne byrådet sykehjemmene tilbake i kommunal regi etter hvert som kontraktene gikk ut.
Det rakk de såvidt å fullføre før velgerne ga byen et nytt byråd. Kanterellenhjemmet ble tatt tilbake i kommunal drift så sent som i 2022. Og nå skal det altså konkurranseutsettes på nytt.
• Rekommunalisert: Noen kan få hevet grunnlønna med 100.000 kroner
En stor omstilling
– Det har vært en stor jobb å omstille driften fra å være drevet av Stendi til å ligge under sykehjemsetaten i kommunen. Vi er bare så vidt ferdige, og så skal vi ut på anbud igjen. Jeg hadde ikke trodd at vårt sykehjem ville være blant de byråden skulle sette ut, sier leder av Kantarellenhjemmet, Ewa Adamski.
Hun går langt i å stille seg på de ansattes side etter nyheten om at hjemmet skal tilbake i markedet og private driftere.
– Vi er alle sjokkerte, og jeg synes synd på de ansatte. De blir kastet ut i usikkerhet. De får igjen en ny aktør å forholde seg til, nye arbeidsavtaler og nye rutiner.
– Reaksjonene har vært sterke, sier hun.
• – Høyrebyrådet kaster de ansatte under bussen
To års arbeid forgjeves
Det bekrefter tillitsvalgte Fagbladet snakker med, som har besøkt arbeidsplassene etter at byråden holdt pressekonferanse i går.
De ansatte vil bli virksomhetsoverdratt ved første anbud og beholde tariffen ut perioden. Ved ny tariffavtale risikerer de å miste lønn, rettigheter og pensjon.
HOLDT TALE: Her holder Ewa Adamski tale da sykehjemmet ble tilbakeført til kommunen i mai 2022.
Nenad Nakic
Etter forrige runde opplevde Fagforbundet at medlemmer i de konkurranseutsatte sykehjemmene hadde hengt etter i lønnsutviklingen med 70-80.000 kroner. Mange fikk solide lønnshopp etter at sykehjemmene kom tilbake i kommunal drift.
For daglig leder Adamski på Kantarellenhjemmet betyr gårsdagens melding at to års arbeid var forgjeves.
• Høyre i Oslo vil ikke garantere for ansattes lønn: – Bløffa seg gjennom valgkampen
Alt må omstilles
– Vi var nesten i mål, sier Adamski. Nå må de begynne på nytt. Hun beskriver hva som er gjort siden 2022:
– Det er en stor jobb å bytte fra privat og tilbake til kommunal drift og motsatt. Alle systemer skal byttes, ansatte skal ha opplæring og den nye aktørens mål skal innarbeides. Vi har vært igjennom en stor rekrutteringsprosess for ledere, da flere ikke ville bli med over til kommunen. Den var ikke ferdig før sommeren 2023. Nå hadde vi nesten jobbet oss gjennom sykehjemsetatens målsettinger og så endelig resultater, så må vi begynne forfra for å tilpasse driften til en ny aktør igjen, konstaterer hun og legger til:
– Det er dessuten en god del kostnader knyttet til nye skilt, logoer og arbeidstøy. Det er penger vi heller kunne brukt på de eldre.
• Yahya fikk lønnshopp på 100.000 kroner da kommunen overtok sykehjemmet
Forskjellige rammer
Lederen på Kantarellhjemmet har god erfaring med sykehjemsdrift i både privat og kommunal regi. Hun var på Lambertseterhjemmet mens sykehjem var bydelsansvar, før det ble satt ut på anbud og Aleris overtok. Deretter på Kantarellhjemmet da svenske Nobina kjøpte opp Aleris og opprettet konsernet Stendi, og i 2022 da kommunen igjen overtok driften, nå gjennom Sykehjemsetaten.
– Det har mye å si hvem som blir ny aktør. Alle tenker kvalitet, både kommunen og private aktører, men budsjettene og rammene kan være forskjellige. De private aktørene bruker dessuten kortere vakter enn hva som er lov i kommunen, og kan på den måten oppnå flere hender i arbeid når det er mest hektisk, sier hun.