Nå streiker 8300 bussjåfører
STREIKESTART I BERGEN: Ved Bybanens holdeplass ved Lagunen senter i Bergen samlet en hel gjeng bussjåfører seg for å markere streikestarten. Streikende bussjåfører har også vist seg fram på mange andre steder i Bergen.
Roy Ervin Solstad
Lørdag morgen ble busstreiken utvidet. Nå er store deler av landet rammet, men overalt får bussjåførene støtte fra publikum og passasjerer.
roy@lomedia.no
Da den første streiken i bussbransjen siden 1998 var et faktum søndag 20. september gikk omtrent 3800 bussjåfører ut i streik i Oslo og Viken. Seks dager senere har ytterligere 4500 bussjåfører lagt ned arbeidet sitt i kampen for ny tariffavtale. Denne gangen er det Rogaland, Vestland, Trøndelag og Finnmark som er tatt ut i streik. I tillegg kommer Boreal sine avdelinger over hele landet, samt alle sjåførene i Kristiansand.
• – NHO farer med blank løgn fra meklingen, sier rasende forhandlingsleder i Fagforbundet
Målet med streiken er få på plass et bedre resultat enn NHO Transport tilbød i forhandlinger og mekling. Bussjåførene og deres organisasjoner er lei av at lønna til sjåførene havner lenger og lenger bak industriarbeiderlønna som tariffavtalen sier man skal være mer på linje med.
MUNNBINDAKSJON: Roger Moum, leder i Vestnorsk Transportarbeiderforening, (til høyre) har sammen med streikende bussjfører delt ut gratis munnbind til reisende med Bybanen i Bergen for å markere at busstreiken er utvidet til Vestland fylke.
Fellesforbundet
• Bussjåførens egen fortelling om streiken: Hva slags folk tror de at vi er?
– Korona er ikke lønnsnemnd-påskudd
Fellesforbundets leder Jørn Eggum advarte fredag mot å bruke utviklingen av koronasmitte til å stanse busstreiken. Det får NHO til å reagere.
– Jeg har også en advarsel til regjeringen og Erna Solberg. Det er ingen tvil om at NHO forsøker å fremprovosere tvungen lønnsnemnd basert på situasjonen i Oslo. Her må man ikke la seg lure. Bussjåfører kan ikke bli lønnstapere bare fordi de har en viktig jobb, sa Eggum.
Uttalelsen har vakt reaksjoner hos arbeidsgiverorganisasjonen.
– Denne påstanden er helt feil og faller på sin egen urimelighet. Hvis det blir lønnsnemnd, skyldes dette utelukkende arbeidstakersidens massive streikeuttak, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport i en epost til NTB lørdag.
• SV og Rødt vil ikke lenger ha buss på anbud i Oslo
Ap ønsker enighet
Arbeiderpartiet gikk fredag også ut med en advarsel mot tvungen lønnsnemnd og stilte seg samtidig bak de streikende sjåførene.
– Streiken som trappes opp i dag, er en rettferdig kamp mot økende forskjeller, skriver Ap-nestleder Bjørnar Skjæran i en epost til NTB lørdag.
– Vi vil uttrykke støtte til en lavlønnsgruppe som samfunnet er avhengige av, som har en utsatt jobb i korontatiden og som har bidratt til å holde hjulene i gang. De har en selvsagt rett til å kreve en rettferdig lønn, understreker han.
Ved 14.30-tiden lørdag hadde opptrappingen ikke ført til kontakt mellom partene. ifølge NTB.
Munnbindkampanje
I Bergen har de streikende stilt opp med 10.000 munnbind som de har gitt ut gratis til de reisende på Bybanen mellom Bergen sentrum og flyplassen.
Leder i Vestnorsk Transportarbeiderforening, Roger Moum, har vært Bergen rundt på de ulike stedene bussjåførene markert streikestarten i morgen- og formiddagstimene. Han kan fortelle om stor kampvilje blant sjåførene og stor forståelse for streiken blant publikum.
– Jeg har vært på seks forskjellige steder siden klokka ni i dag, og det er utelukkende positive tilbakemeldinger fra publikum. De har stor forståelse av hvorfor vi streiker og gir oss stor støtte for streiken, sier han.
Moum sier at munnbindkampanjen har blitt veldig godt mottatt.
– Det er jo en kul greie, samtidig som vi viser oss fram for publikum og markerer streikestarten på terminalene og på Bybanen. Folk er opptatt av smittevern, og vi er opptatt av at folk skal føle seg trygge når de reiser. Publikum synes derfor det har vært kjekt å få munnbind av oss, smiler han.
Stor markering på torsdag
Munnbindaksjonen skal i første omgang fortsette i morgen- og ettermiddagsrushet mandag og tirsdag, mens det er planlagt en større streikemarkering på Festplassen i Bergen sentrum på torsdag.
– Det er en felles markering for alle forbundene som er i streik, påpeker Moum.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, som selv er fra Bergen, har allerede meldt sin ankomst.
Totalt er det omtrent 1700 bussjåfører i streik i Vestland fylke, omtrent 1000 av dem har base i Bergen.
STREIKER PÅ SORTLAND: Opptrappingen av streiken gjør at bussjåfører ved Boreal-avdelinger over hele landet nå er i streik, slik som her på Sortland. Tillitsvalgt Jan Eirik Coucheron (foran til høyre) sier de får støtte fra alle for streiken de fører.
Bjørn Sandvold
Støtte fra skoleelever
Lenger nord i landet er så godt som hele Nordland tatt ut i streik. Unntaket er Brønnøysund, Sandnessjøen og Meløy på Helgelandskysten. På Sortland er det mellom 50 og 60 sjåfører som er tatt ut i streik, og de var klare allerede klokka seks lørdag morgen, forteller tillitsvalgt for Fellesforbundet i Boreal Buss Vesterålen, Jan Eirik Coucheron.
– Vi har vært på kjøpesenteret og delt ut flyers, og stått på busstasjonen på Sortland. Ikke et eneste menneske har sagt noe negativt om at vi streiker, sier Coucheron.
Selv skoleelevene han kjørte på fredag var klar over hva som var i gjære.
– De støtter oss og ber oss stå på. Det varmer godt, sier han.
Gjør nytte for seg
Totalt har Fellesforbundet 41 medlemmer i Boreal Buss Vesterålen, og de benytter en campingvogn som streikebase. I tillegg til å streike benytter bussjåførene tiden til å gjøre nytte for seg.
– I dag startet vi med å spyle rent bussterminalen på Sortland. Det lå igjen jord etter gravearbeid, men nå er det veldig pent og rent her. Til uka er planen å reparere noen sittebenker på busstasjonen, forteller han.
Coucheron understreker at han håper partene kan finne tilbake til forhandlingsbordet og finne en løsning. Han er likevel klar på at bussjåførene er beredt til å stå løpet ut.
– Jeg pleier å si at vi kan streike en dag lenger enn arbeidsgiverne orker, smiler han.
– Helt vilt
Nestleder i Transportarbeiderforeningen Nord, Roger Haagensen, sier han sjelden har møtt så mange motiverte bussjåfører. Han er også glad for den støtten publikum og andre yrkesgrupper kommer med.
– På Melbu kom ferjemannskapene med kaffe og wienerbrød til de streikende bussjåførene, forteller han.
Litt lenger sør i Nordland, er lederen av den samme foreninga, Bjørn Tore Bråten nærmest sjokkskadd over stemninga blant bussjåførene.
– Det er jo helt vilt. Jeg har hatt bussjåfører som knapt nok har fått sove i natt fordi de har gledet seg sånn til å gå ut i streik. Noen har til og med vært ute midt på natta for å henge opp plakater, sier han.
Også han opplever full støtte fra publikum.
– Noen synes selvsagt det er trist at ikke bussen går, men selv de har vært utelukkende positive til at vi streiker, sier Bjørn Tore Bråten.