Avgjørelse ventet raskt

NHO tar helsestreiken til retten: – Underlig og veldig skuffende, sier Mette Nord

– Det henger ikke på greip, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det henger ikke på greip, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

NHO er i Arbeidsretten for å stoppe streiken i private helsevirksomheter. Det opprører ledelsen i både LO og Fagforbundet.

2021021514402220210216131314

ola.tommeras@fagbladet.no

Om lag hundre ansatte i to tariffområder, private omsorgsvirksomheter og private helsevirksomheter, gikk ut i streik 19. januar.

Konflikten er mellom NHO på den ene siden og Fagforbundet og Fellesforbundet samt Parat og Delta på den andre siden. Kravet er lik lønn for lik kompetanse i de private virksomhetene.

27. januar stoppet regjeringen streiken i omsorgsbedrifter med tvungen lønnsnemnd. Dette fordi Helsetilsynet var bekymret for liv og helse dersom nye streikeuttak ble iverksatt.

96 meklinger og fem streiker i lønnsoppgjøret

– Henger ikke på greip

Nå argumenterer NHO med at tvungen lønnsnemnd overfor omsorgsbedriftene også må gjelde helsebedriftene.

– Det henger ikke på greip. Vi har bedt om at disse to tariffområdene skulle ses i sammenheng, men NHO motsatte seg det. Da var de for ulike. Når det blir tvungen lønnsnemnd i det ene tariffområdet, så er de like, sier Mette Nord.

– Veldig skuffende

Avgjørelse i Arbeidsretten er varslet allerede tirsdag 16. februar.

Mette Nord er skuffet over at NHO bruker energi på å forsøke å stanse streiken på denne måten.

– Vi har lagt fram forslag ved flere anledninger, men uten respons. NHO har hatt god tid til å komme tilbake til forhandlingsbordet, men har ikke vist vilje til det. Da er det både underlig og skuffende at de bruker energi på dette, sier hun til Fagbladet.

Regjeringen stanser streiken i private omsorgsbedrifter og barnehager

LO: – Kom heller til forhandlingsbordet

– Dette er et ganske oppsiktsvekkende forsøk på å stoppe en lovlig streik, sier LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding. Hun mener at Fagforbundet hele tiden har vært på tilbudssiden, også før forhandlingene.

– Vi oppfordrer NHOs landsforeninger til å løse denne streiken gjennom forhandlinger, framfor å stoppe en lovlig arbeidskamp gjennom retten, sier Peggy Hessen Følsvik.

Lavlønnstillegg blir stadig viktigere for å unngå økt ulikhet, viser rapport

Ingen kommentar fra NHO

Fagbladet har forsøkt hele mandag, med både meldinger, telefon og e-post, å få kommentar fra NHO Service og Handel, som er motpart i konflikten. De har ikke svart på våre henvendelser.

– De eneste som kan uttale seg i saken, er i rettssaken som pågår hele mandag, opplyser NHO Service og Handel mandag ettermiddag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy