JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny pensjon i sterk vekst: Krever bedre ordning for 71.000 arbeidstakere

I KAMP: Denne pensjonen var blant annet noe av bakgrunnen for fjorårets streik i barnehagesektoren.

I KAMP: Denne pensjonen var blant annet noe av bakgrunnen for fjorårets streik i barnehagesektoren.

Leif Martin Kirknes

Bruken av hybridpensjon har skutt i været de siste årene. Nå må ordningen utvikles og bli mer brukervennlig, krever ekspert.

2024052111450020240521121355

berit.baumberger@fagbladet.no

Fagbladet skrev nylig om en arbeidskonflikt ved Olavshallen i Trondheim, der de ansatte hadde offentlig tjenestepensjon. Ifølge tillitsvalgte ville ledelsen ha dem over på innskuddspensjon.

Kulturarbeiderne satte foten ned, truet med streik – og kom til enighet om en såkalt hybridpensjon.

Hybridpensjon er en slags mellomløsning mellom den individuelle innskuddspensjonen(*1) og den kollektive tjenestepensjonen(*2).

I fjor var 71.400 arbeidstakere omfattet av slike ordninger, og økningen har vært eksplosiv siden produktet ble lansert i 2015:

https://datawrapper.dwcdn.net/F230A/2/

VAR I KONFLIKT: Klubbleder Henrik Torgersen ved Olavshallen landet en avtale om hybridpensjon for deres kulturarbeidere.  

VAR I KONFLIKT: Klubbleder Henrik Torgersen ved Olavshallen landet en avtale om hybridpensjon for deres kulturarbeidere.  

Martin Guttormsen Slørdal

Fagforbundets rolle

For å spare penger eller få mer forutsigbare kostnader, ønsker altså en del arbeidsgivere å ta ansatte vekk fra offentlig tjenestepensjon, nettopp slik situasjonen var i Trondheim.

PRESSER PÅ: Steinar Fuglevaag ber departementet få opp farten for å sikre gode ordninger rundt hybridpensjon.

PRESSER PÅ: Steinar Fuglevaag ber departementet få opp farten for å sikre gode ordninger rundt hybridpensjon.

Erlend Angelo

Deler av fagbevegelsen kjemper imot utviklingen, og en del av løsningen har altså vært å tilby hybridpensjon.

Gjennom tariffavtaler med for eksempel Private barnehagers landsforbund (PBL), Virke og Samfunnsbedriftene har Fagforbundet bidratt til at hybridpensjonen har vokst så mye som den har gjort.

LES OGSÅ: Høyrebølgen i Kommune-Norge får konsekvenser: Forventer at flere kommuner vil sette pensjon ut på anbud

Trenger bedre regelverk

Svært mange av de 71.400 som har hybridpensjon, er medlemmer i nettopp Fagforbundet, ifølge forbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag.

– For å sikre disse ansattes verdier og sørge for god oversikt for den enkelte, trenger vi et bedre regelverk enn i dag, sier Fuglevaag.

Det gjelder særlig ansatte i private barnehager, kultursektoren, ideell sektor og kommunale selskaper.

LES OGSÅ: Ny rapport: Sjekk resultatene til din pensjonskasse.

Krever egen pensjonskonto

I 2021 ble såkalt «egen pensjonskonto» innført for de med individuell innskuddspensjon, og det har vist seg å være en populær, enkel og oversiktlig løsning.

Dette krever Fagforbundet nå også for hybridpensjon.

– Vi har et sterkt ønske om egen pensjonskontoløsning for hybridpensjonsordninger. Derfor maser vi på de som bestemmer reglene, forklarer Fuglevaag.

I flere brev til Finansdepartementet peker forbundet på at denne og flere andre justeringer må på plass. Ved å gjøre hybridpensjon til et enklere og bedre alternativ, håper Fuglevaag at også arbeidsgiversiden blir mer positiv til produktet.

– For den enkelte arbeidstaker vil en pensjonskonto gjøre det enklere å holde oversikt over pensjonen sin, særlig dersom man bytter arbeidsgiver, sier Fuglevaag.

LES OGSÅ: Dette må du tjene hvis du vil gå av med pensjon som 62-åring.

Ser på regler

Finansdepartementet opplyser at de jobber med saken om egen pensjonskontoløsning. 

– Vi kan ikke angi noen bestemt tidshorisont per i dag, opplyser kommunikasjonsavdelinga.

De arbeider også med lovregler rundt hvordan innskuddspensjonsordning kan omdannes til en tjenestepensjonsordning som hybridpensjon. Her har Finanstilsynet frist til september 2024.

– Bedre enn alternativet

Hvorfor ivrer deler av fagbevegelsen for hybridpensjon, heller enn innskuddspensjon?

– Når du har en individuell innskuddspensjon, har du risikoen selv for at det går «bra» med pengene dine, og de tar slutt hvis du lever lenge, forklarer Fuglevaag.

Han fortsetter:

– I en hybridordning er det mindre risiko, det spares mer til kvinner på grunn av forskjellen i levealder og det er forsikring inne i bildet: Hvis noen lever lenge, vil du likevel beholde pensjonen. Det er en livsvarig, kjønnsnøytral og mer kollektiv innretning, sier Fuglevaag.

LES OGSÅ: Striden om tjenestepensjon: – Inhabil advokat skrev regjeringens svar.

*1 Innskuddspensjon: En tjenestepensjon der arbeidsgiver sparer en fastsatt prosent av ansattes lønn til alderspensjon.

*2 Offentlig tjenestepensjon: Ordninger for ansatte i staten, kommune, helseforetak eller bedrifter med tilknytning til det offentlige.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy