JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig tjenestepensjon

Striden om tjenestepensjon: – Inhabil advokat skrev regjeringens svar

SKREV BREV: Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand har sendt et brev direkte til daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

SKREV BREV: Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand har sendt et brev direkte til daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Gorm Kallestad / NTB

Det pågår en intens kamp rundt offentlig tjenestepensjon. Storebrand beskylder departementet for å ha latt deres konkurrent KLP skrive Norges svar i en betent strid.

2024050611373320240506113730

berit.baumberger@fagbladet.no

Storebrand har klaget Norge inn for kontrollorganet ESA. De mener KLP har mottatt ulovlig statsstøtte og at norske kommuner bryter reglene for offentlige anskaffelser.

Fagbladet har skrevet flere saker om den pågående striden.

Bakgrunnen er denne: Giganten KLP dominerer markedet med over 900.000 pensjonsmottakere. Men de siste årene har det private, børsnoterte Storebrand forsøkt å etablere seg med sitt tilbud.

LES OGSÅ: Ny rapport: Sjekk resultatene til din pensjonskasse

Ørn E. Borgen / NTB

Brev til statsråd

Nå drar konfliktnivået seg til enda et hakk:

Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand har sendt et brev direkte til daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). I postjournalen ser man også at Storebrand har bedt om omfattende innsyn i dialogen mellom norske myndigheter, KLP og KS.

Grefstad påstår i brevet at det er KLPs advokat som har skrevet det norske svaret til ESA, i alle fall i statsstøttesaken.

Departementet svarer ikke på om de har brukt KLP-advokatens tekst som sitt eget svar. De mener det som har skjedd, er innenfor reglene for habilitet. (Se svaret fra departementet lenger ned i denne saken.)

Konsernsjef Grefstad skriver i sitt brev til næringsministeren:

«Det burde være åpenbart at KLP og deres advokat er inhabile til å utforme grunnlaget for norske standpunkt i slike tilfeller».

FIKK BREV: Konsernsjef Grefstad henvendte seg til daværende næringsminister Jan Christian Vestre.

FIKK BREV: Konsernsjef Grefstad henvendte seg til daværende næringsminister Jan Christian Vestre.

Leif Martin Kirknes

Grefstad skriver videre:

«Å la en direkte berørt aktør forfatte norske svar er noe helt annet enn å innhente opplysninger fra KLP som en del av saksbehandlingen. En slik framgangsmåte synes uforenlig med forvaltningens plikt til å selv ta stilling til saken. Framgangsmåten er også i strid med habilitetsreglene i forvaltningen.»

LES OGSÅ: Rekordmange milliarder fra KLP til kommunene: – En historiefortelling som lyder bedre enn realitetene

– Innenfor reglene

Kommunaldepartementet koordinerer arbeidet med ESA-klagen og Norges svar.

Fagbladet har bedt om et intervju, men det ønsker de ikke å gi «i denne omgang». De sender en e-post fra statssekretær Ole Gustav Narud (Sp).

Han skriver at de har behov for informasjon om faktiske forhold knyttet til tjenestepensjon og pensjonsmarkedet for å svare ESA:

«Det har derfor vært nødvendig med dialog med KLP og KS. Saken gjelder over 300 kommuner og fylkeskommuner som er kunder og medlemmer i KLP. Det har ikke vært praktisk mulig å innhente informasjon om faktum og andre innspill fra hver enkelt på disse innledende stadiene av prosessen», skriver Narud.

SVARER: Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) i Kommunaldepartementet.

SVARER: Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) i Kommunaldepartementet.

Trond A. Isaksen

«Innspillene er vurdert av departementene. Svarene til ESA er gitt fra norske myndigheter», skriver Narud.

– Har dere kun mottatt faktainformasjon om kommunenes avtaler fra KLP, eller også juridiske vurderinger og argumenter som dere har videreformidlet direkte og ordrett i svar til ESA?

«Departementene har mottatt både faktainformasjon, råd og vurderinger fra KLP, på samme måte som vi har fått faktainformasjon, råd og vurderinger fra KS, enkelte kommuner og regjeringsadvokaten. Det er norske myndigheter som er avsender av svarene til ESA. Vi mener dette er innenfor reglene om habilitet i forvaltningen», skriver Sp-politikeren.

SKREV BREV: Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand har sendt et brev direkte til daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Han ønsker ikke å utdype kritikken i intervju med Fagbladet.

SKREV BREV: Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand har sendt et brev direkte til daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Han ønsker ikke å utdype kritikken i intervju med Fagbladet.

Gorm Kallestad / NTB

«Utkast til svar»

Fagbladet har bedt Storebrand dokumentere at KLPs innspill ble videresendt direkte som Norges svar til ESA.

De viser blant annet til innsyn de har fått i korrespondansen mellom de ulike partene, der en ansatt i departementet skriver at KLP har sendt et «utkast til svar», og at det etterlyses en «oppdatert versjon» med vedlegg.

Begge dokumentene er unntatt offentlighet, får Fagbladet opplyst av departementet. Dokumenter som inneholder råd og vurderinger om hvordan de bør stille seg i en sak kan holdes skjult, når det trengs for å ivareta det offentliges interesser.

HAR GITT INNSPILL: Vi har bidratt når vi er spurt, så er det departementet som avgjør hvordan de bruker våre innspill, skriver Sissel Bjaanæs i KLP.

HAR GITT INNSPILL: Vi har bidratt når vi er spurt, så er det departementet som avgjør hvordan de bruker våre innspill, skriver Sissel Bjaanæs i KLP.

Marianne Wright Pedersen/KLP

KLP: – Departementet avgjør

Fagbladet har bedt KLP svare på om det er deres advokat som har utformet det norske svaret, og om de ellers har kommentarer til påstandene fra konsernsjefen i Storebrand.

Informasjonsdirektør Sissel Bjaanæs i KLP skriver i en e-post:

«Vi har hele tiden sagt at vi står til disposisjon for å belyse ESA-saken best mulig, både overfor norske myndigheter og for ESA. Vi har bidratt når vi er spurt, så er det departementet som avgjør hvordan de bruker våre innspill.»

«Det er helt normalt at selskaper som er involvert i saker for ESA også får anledning til å uttale seg. Det er noe som er i tråd med gode forvaltningsrettslige prinsipper og del av en forsvarlig saksbehandling», skriver Bjaanæs.

Norske myndigheter sendte sine svar til ESA i denne saken i mars og desember i fjor.

De jobber nå med svaret på Esas foreløpige konklusjoner, med frist 15. juni.

KLP med medhold i tingrett

Også Konkurransetilsynet ser for tiden nærmere på KLP. De etterforsker dem for mistanke om brudd på konkurranselovens § 11, om å misbruke dominerende stilling.

Denne etterforskningen pågår, og den kan fortsatt ta noe tid, får Fagbladet opplyst fra tilsynet.

Advokatbladet skrev nylig om hvordan Konkurransetilsynet har forsøkt å få tilgang til intern advokat-korrespondanse i denne saken.

KLP vant fram i Hordaland tingrett: Man kan unnta intern advokat-korrespondanse fra beslag når konkurransereglene i EØS-avtalen håndheves.

KLP er fornøyde med dommen, melder Advokatbladet

Overfor Fagbladet bekrefter Konkurransetilsynet at de har anket denne saken.

LES OGSÅ: Klageorgan: Forventer at 30 kommuner må legge pensjon ut på anbud hvert år

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy