Elvebakken barnehage:

Oppsagte barnehageansatte inngår avtale med eieren

– Dette er en god løsning, sier nestleder i Fagforbundet Trøndelag

GÅR VIDERE: Nestleder i Fagforbundet Trøndelag, Arnt Sigurd Kjøglum, vil ikke forfølge oppsigelsene ved Elvebakken barnehage. Her sammen med to av de som mister jobbe, Ingrid Haugmark (i midten) og Ina Johnsen. Bildet ble tatt da de ansatte streiket i vår.

GÅR VIDERE: Nestleder i Fagforbundet Trøndelag, Arnt Sigurd Kjøglum, vil ikke forfølge oppsigelsene ved Elvebakken barnehage. Her sammen med to av de som mister jobbe, Ingrid Haugmark (i midten) og Ina Johnsen. Bildet ble tatt da de ansatte streiket i vår.

Øystein Windstad

Tre oppsagte ved Elvebakken barnehage har inngått en avtale med eieren. Fagforbundet Trøndelag legger oppsigelsene bak seg og gleder seg over å bli kvitt en useriøs aktør.

2018090320180627105729

kathrine.geard@fagbladet.no

En turbulent vår i den privateide barnehagen Elvebakken i Trøndelag, ender med at den blir lagt ned 1.august i år. Siste nytt i saken er at tre oppsagte og eieren har inngått en avtale. Denne skal være av en slik art at begge parter sier seg fornøyde med den. Men innholdet i avtalen har ikke blitt gjort kjent.

– Fagforbundet vurderte å forfølge saken som usaklige oppsigelser, men ettersom partene er kommet til enighet skjer ikke det, sier nestleder i Fagforbundet Trøndelag, Arnt Sigurd Kjøglum.

– Bra at kommunen overtar

Kjøglum kan ikke si noe om innholdet i avtalen mellom ansatte og eier. Bare at de er kommet fram til en minnelig løsning som de ansatte er fornøyde med.

– Men hva mener Fagforbundet om løsningen?

– Vår oppgave er å få til avtaler som medlemmene er fornøyde med, da er vi fornøyd også.

Kjøglum mener nedleggelsen av barnehagen har en gunstig virkning.

– Det er bra å få ut useriøse aktører og at vi får offentlig drift ved at kommunen overtar plassene. Det er en god løsning, sier han.

Hvorvidt arbeidstakerne nå blir kommunalt ansatte er uvisst. Men med 24 nye unger vil de ha behov for folk, påpeker Fagforbundets mann. Det har ikke lyktes Fagbladet å få ansvarlige i kommunen i tale i dag, men det er klart at barna fra Elvebakken får plass i den kommunale barnehagen Røra på Inderøy.

Fra streik til avtale

Det var den 16. april i år at fire Fagforbundet-medlemmer ut i streik for å få beholde tariffavtalen sin. Denne ville sikret dem samme lønns- og arbeidsvilkår som de som jobber i kommunale barnehager. Eieren av barnehagen, Borgny Kjølstad, hevdet at hun ikke hadde råd til å innfri kravet og ville heller legge ned barnehagen enn å fortsette med tariffavtale. Etter seks ukers streik ble det likevel signert ny tariffavtale for de fire og konflikten syntes løst. Samme dag ble det sendt ut et brev til foreldre med varsel om at barnehagen skulle trappe ned på antall barn og dermed også antall ansatte. Dette ble ikke de ansatte informert om.

Oppsigelser og usikker drift

Men 31. mai ble tre av de som hadde streiket oppsagt. Begrunnelsen var nå at eier skulle redusere drifta på grunn av egen helse. I en sms til Fagbladet avviste Kjølstad at oppsigelsene hadde med streiken å gjøre. «Driften reduseres på grunn av min helse og kun det.»

12. juni ble det kjent at hun hadde trukket søknaden til kommunen om å redusere drifta. Det skjedde etter at kommunen ga Kjølstad beskjed om at hun ikke kunne redusere bemanningen for så å øke den seinere.

– Det ville skapt en uforutsigbar situasjon, påpekte rådmann i Inderøy kommune Peter Ardon overfor Fagbladet.

Dermed håpet de ansatte at eieren også ville trekke oppsigelsene tilbake.

Nedleggelse og kommunal drift

Men det håpet fikk kort levetid. For to dager seinere kom beskjeden om at barnehagen skulle stenge.

– Jeg tror ikke siste ord i denne sagaen er sagt, kommenterte Arnt Sigurd Kjøglum om vinglingen fra eiers side.

Nå bekrefter nestlederen at det blir nedleggelse 1.august. Det gjør også fjerdemann, Ingrid Haugmar, som ikke fikk oppsigelse i første runde.

– Jeg har fått beskjed om at oppsigelsen min er sendt rekommandert i posten, sier hun.

Fakta om Elvebakken barnehage

• Ligger i Inderøy kommune i Trøndelag.

• Hadde 4,5 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 619.000 kroner i 2016.

• Det ble tatt ut 200.000 kroner i utbytte i 2016.

• Hadde 3,6 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 700.000 kroner i 2015.

• Hadde 2,6 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 280.000 kroner i 2014.

• Det ble tatt ut 150.000 kroner i utbytte i 2014.

(Kilde: Proff.no)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy