JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storflommen kom overraskende i Skjåk:

Ordføreren fikk flomvarsel av drosjesjåfør – satte i gang kriseplan midt på natta

– Jeg er fryktelig glad vi hadde en skikkelig god beredskapsplan, sier ordføreren

KOMMUNE I HARDT VÆR: Alle etater og ansatte i Skjåk har sammen med Røde Kors, Sivilforsvaret, politi og frivillige, stått på hvert minutt etter at Otta oversvømte bygdene i går morges.

KOMMUNE I HARDT VÆR: Alle etater og ansatte i Skjåk har sammen med Røde Kors, Sivilforsvaret, politi og frivillige, stått på hvert minutt etter at Otta oversvømte bygdene i går morges.

Vigdis Kroken/Fjuken

Klokka 10.30 søndag varslet NVE flomfare på rødt nivå. Da hadde vannet allerede fosset lenge gjennom Skjåk, og i kommunen var alle instanser for lengst i gang med redningsarbeidet.

2018101513590720230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

– Vi har en god beredskapsplan. Det er jeg fryktelig glad for nå, sier Skjåk-ordfører Elias Sperstad. Fagbladet snakker med ham 24 timer etter at flere bygder i kommunen hans ble oversvømt av elva Otta.

I formiddag var Lom, Skjåk, Sel og og Vågå kommuner berørt av ekstrem vannstand i Ottavassdraget, mens farenivået også er rødt i kommunene Stryn, Jølster, Luster, Årdal og Sogndal.

Tørkesommeren: De har stoppet halvannet tusen branner

Krisestab satt

For folket langs Otta-vassdraget startet kampen mot vannmassene før NVE (Norges vassdrags og energidirektorat) hadde registrert de raske endringene. Væromslag med opptil 20 varmegrader i fjellet fikk enorme mengder nysnø til å smelte.

Ordføreren ble varslet av en lokal drosjesjåfør midt på natta. Sjåføren varslet om at en vei var truet av vannmasser.

– Klokka 04 var kommunen i beredskap, alle instanser i kriseteamet var varslet. Vi skjønte at dette var på vei til å bli alvorlig. Klokka 07.30 satt vi krisestab, forteller ordfører Sperstad.

Ordfører Elias Sperstad er stolt av alle som har gjort jobben det siste døgnet.

Ordfører Elias Sperstad er stolt av alle som har gjort jobben det siste døgnet.

Tom Erik Solstad/Fjuken

Se vannføring i sanntid (NVE)

Fokus på liv og helse

Fortsatt er det tre timer til NVE skal sende ut første varsel. Snart skal kommunen med litt over 2000 innbyggere fordelt over flere bygder langs Ottavassdraget, være toppsak i alle nyhetskanaler.

I krisestaben søndag morgen sitter ordfører, rådmann, beredskapsansvarlig, brannsjefen, assisterende rådmann, infosjefen og helsesjefen sammen med lensmann, Røde Kors og Sivilforsvaret.

De skal skaffe oversikt over hva som skjer, kalle ut riktige ressurser og holde kommunikasjonen. Ganske snart går fokus fra truede veier og bruer til liv og helse.

Samarbeid reddet turistene: Når brannalarmen går, rykker gartneren ut

Stolt over hva vi fikk til

– Jeg er stolt over det arbeidet som er utført de siste 24 timene, sier Sperstad når han får tid til en rask prat med Fagbladet. Det har gått i ett siden han ble vekket av meldinga fra drosjesjåføren natt til i går. Folk er reddet ut av boligområder som ble oversvømt raskere enn noen kunne forestilt seg, et 60-talls er evakuert, mottaksstasjoner er opprettet, folk er sikret seng og mat.

– Det har fungert veldig bra. Alle instanser har levert maksimalt og gjort en utrolig god jobb. Innbyggere ringer og tilbyr plass og senger til dem som har fått husa sine oversvømt, forteller Sperstad.

2017: Høyre-ordfører i flomutsatt kommune: Rammene til sikringsarbeidet må økes, ikke reduseres

Et sterkt mannskap

Flommen kom lynkjapt. Når NVE er ute med advarselen, er Røde Kors og Sivilforsvaret allerede i gang med evakuering.

Kriseteamet så at den begynnende flommen hadde potensial for å bli verre.

– Vi har hatt et sterkt og oppegående mannskap i gang, konkluderer Sperstad.

SLO HARDT YIL: På kort tid var vannføring i elva langt større enn først fryktet.

SLO HARDT YIL: På kort tid var vannføring i elva langt større enn først fryktet.

Vigdis Kroken/Fjuken

Vannet steg lynkjapt

Tidlig på morgenen rykket mannskap ut fra kommunens to brannstasjoner med pumper, etter flere alarmer og varsler om kjellere som fyltes.

– Vi hadde så vidt begynt da vannet bare fortsatte å stige, og det steg fort. Det var bare å kaste seg rundt og flytte fokus til å redde folk, forteller brannsjef Atle Festervoll. Han kommer rett fra møte i krisestaben når Fagbladet får tak i ham i formiddag.

Ved 10-tiden i dag returnerer NVE fra rekognosering med helikopter i området. De konkluderer med at vassdraget er stabilt. Det verste er over for Skjåk.

– Vi har aldri noensinne hanskes med så mye vann, sier brannsjef Festervoll.

– Dessuten er det ganske uvanlig med flom på grunn av smeltevann i oktober.

Slik taklet Skien snøkaoset

Samarbeid nødvendig

Brannsjefen berømmer samarbeidet mellom etatene. Brann- og redningsstyrken i Skjåk og Lom består av til sammen 25 personer, hvorav tre er på full tid og 22 er deltidsmannskap.

– Det har vært et veldig godt samarbeid med andre etater. Det har vært et kolossalt press på alle. Telefonen går ustanselig. Da må samarbeidet fungere, sier han.

Var tørrest i landet

Kontrastene kunne ikke vært større enn til sommeren et par måneder tilbake. Da var Skjåk den tørreste plassen i Norge, i den tørreste sommeren noensinne. Det var knusktørt og overhengende skogbrannfare i hver eneste krok av dalen.

– Vi var heldige i sommer. Vi slapp skogbranner. Takket være mye forebyggende arbeid og mannskap som reiste rundt og slukket bål, men marginene er små når det er så tørt, sier Festervoll.

Akkurat nå jobber brannmannskapet med å kjøre vann til vannverket, der pumpene har stoppet. Når vannet har sunket, gyver de løs på å tømme kjellere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy