JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjør 2021

Oslo-oppgjøret: Dette er kravene

Nå er lønnsoppgjøret i Oslo kommune i gang

Forhandlingsleder Per Egil Johansen (t.v.) og Roger Dehlin, leder i Fagforbundet Oslo, under tarifforhandlingene i fjor. Da vant de en viktig seier om pensjon, i år er målet å bevare kjøpekraften til alle ansatte.

Forhandlingsleder Per Egil Johansen (t.v.) og Roger Dehlin, leder i Fagforbundet Oslo, under tarifforhandlingene i fjor. Da vant de en viktig seier om pensjon, i år er målet å bevare kjøpekraften til alle ansatte.

Fagforbundet Oslo

– Målet er å bevare kjøpekraften til alle, oppsummerer LOs forhandlingsleder Per Egil Johansen om kravene han har overlevert til Oslo kommune i dag.

2021042310033120210423142228

marte.bjerke@fagbladet.no

Fredag 23. april klokka ti gikk startskuddet for lønnsoppgjøret i hovedstaden, med overlevering av krav fra arbeidstakersiden.

Med sine nærmere 52 000 ansatte er Oslo kommune en av landets største arbeidsgivere. Blant dem er 15 800 organisert i Fagforbundet.

– Vi krever et generelt, flatt tillegg i tråd med rammen for frontfagsoppgjøret, sier Per Egil Johansen i Fagforbundet.

Han leder LOs forhandlingsdelegasjon – Kommuneansattes forhandlingssammenslutning i Oslo (KAH) – og forhandler på vegne av medlemmene i Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund og Creo.

Etter kravoverleveringen møtes partene igjen 30. april. Da er det frist til midnatt for å bli enige. Blir de ikke det, går oppgjøret til mekling.

LES OGSÅ: Derfor krever kommuneansatte mer enn rammen i årets lønnsoppgjør

Generelt, flatt tillegg

Et generelt, flatt tillegg innebærer at alle ansatte får det samme kronetillegget. Ingen grupper prioriteres spesielt.

– Det handler kort og godt om at vi mener at et generelt tillegg er det som tjener oss alle og samfunnet best. Pandemien har vist oss at vi har behov for alle, det er verken rom eller tid for at noen skal ha mer enn andre, sier Johansen til Fagbladet og legger til:

– Å bevare kjøpekraften – det er målet.

LES OGSÅ: Her er lønnsvinnerne de siste 16 årene i kommunene

Vil tette gapet til privat sektor

KAH vil holde seg til rammen i frontfagsoppgjøret når de forhandler om lønn for de ansatte i Oslo kommune. Rammen i frontfaget ligger i år på 2,7 prosent. Frontfaget danner grunnlaget for alle andre tariffoppgjør og består av yrkesgrupper i konkurranseutsatt sektor. Ordet «ramme» i denne sammenhengen betyr den kostnadsrammen man skal holde seg innafor i oppgjøret.

I tillegg til å holde seg til frontfagsrammen, krever KAH at oppgjøret i Oslo kommune tar hensyn til mindrelønssutviklingen i 2020. Mindrelønnsutviklingen – hva er det? Jo, i fjor hadde de ansatte i privat sektor høyere lønnsvekst enn de ansatte i offentlig sektor. LO vil at de ansatte i Oslo kommune skal få tettet dette gapet.

I 2020 var lønnsveksten i offentlig sektor på 1,7 prosent, mens den i privat sektor var på 2,2 prosent, ifølge tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU).

Viktig seier i fjorårets oppgjør

I fjorårets tariffrevisjon vant Fagforbundet og LO en viktig seier da de fikk pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen. Det innebar at de ansatte fikk forhandlingsrett og dermed også streikerett i pensjonsspørsmål. I motsetning til andre kommuneansatte har ikke ansatte i Oslo kommune hatt denne retten tidligere.

I 2020 endte oppgjøret ellers med et generelt tillegg på 0,9 prosent, minimum 4400 kroner, til alle ansatte. Partene nedfelte også i tariffavtalen at de skal arbeide med å utvikle en heltidskultur.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy