Lønnsoppgjør 2021
Oslo-oppgjøret: Dette er kravene
Nå er lønnsoppgjøret i Oslo kommune i gang
Forhandlingsleder Per Egil Johansen (t.v.) og Roger Dehlin, leder i Fagforbundet Oslo, under tarifforhandlingene i fjor. Da vant de en viktig seier om pensjon, i år er målet å bevare kjøpekraften til alle ansatte.
Fagforbundet Oslo
– Målet er å bevare kjøpekraften til alle, oppsummerer LOs forhandlingsleder Per Egil Johansen om kravene han har overlevert til Oslo kommune i dag.
marte.bjerke@fagbladet.no
Fredag 23. april klokka ti gikk startskuddet for lønnsoppgjøret i hovedstaden, med overlevering av krav fra arbeidstakersiden.
Med sine nærmere 52 000 ansatte er Oslo kommune en av landets største arbeidsgivere. Blant dem er 15 800 organisert i Fagforbundet.
– Vi krever et generelt, flatt tillegg i tråd med rammen for frontfagsoppgjøret, sier Per Egil Johansen i Fagforbundet.
Han leder LOs forhandlingsdelegasjon – Kommuneansattes forhandlingssammenslutning i Oslo (KAH) – og forhandler på vegne av medlemmene i Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund og Creo.
Etter kravoverleveringen møtes partene igjen 30. april. Da er det frist til midnatt for å bli enige. Blir de ikke det, går oppgjøret til mekling.
LES OGSÅ: Derfor krever kommuneansatte mer enn rammen i årets lønnsoppgjør
Generelt, flatt tillegg
Et generelt, flatt tillegg innebærer at alle ansatte får det samme kronetillegget. Ingen grupper prioriteres spesielt.
– Det handler kort og godt om at vi mener at et generelt tillegg er det som tjener oss alle og samfunnet best. Pandemien har vist oss at vi har behov for alle, det er verken rom eller tid for at noen skal ha mer enn andre, sier Johansen til Fagbladet og legger til:
– Å bevare kjøpekraften – det er målet.
LES OGSÅ: Her er lønnsvinnerne de siste 16 årene i kommunene
Vil tette gapet til privat sektor
KAH vil holde seg til rammen i frontfagsoppgjøret når de forhandler om lønn for de ansatte i Oslo kommune. Rammen i frontfaget ligger i år på 2,7 prosent. Frontfaget danner grunnlaget for alle andre tariffoppgjør og består av yrkesgrupper i konkurranseutsatt sektor. Ordet «ramme» i denne sammenhengen betyr den kostnadsrammen man skal holde seg innafor i oppgjøret.
I tillegg til å holde seg til frontfagsrammen, krever KAH at oppgjøret i Oslo kommune tar hensyn til mindrelønssutviklingen i 2020. Mindrelønnsutviklingen – hva er det? Jo, i fjor hadde de ansatte i privat sektor høyere lønnsvekst enn de ansatte i offentlig sektor. LO vil at de ansatte i Oslo kommune skal få tettet dette gapet.
I 2020 var lønnsveksten i offentlig sektor på 1,7 prosent, mens den i privat sektor var på 2,2 prosent, ifølge tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU).
Viktig seier i fjorårets oppgjør
I fjorårets tariffrevisjon vant Fagforbundet og LO en viktig seier da de fikk pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen. Det innebar at de ansatte fikk forhandlingsrett og dermed også streikerett i pensjonsspørsmål. I motsetning til andre kommuneansatte har ikke ansatte i Oslo kommune hatt denne retten tidligere.
I 2020 endte oppgjøret ellers med et generelt tillegg på 0,9 prosent, minimum 4400 kroner, til alle ansatte. Partene nedfelte også i tariffavtalen at de skal arbeide med å utvikle en heltidskultur.