Overraskelse i budsjettmøte: Oslo vedtok å sette to sykehjem til på anbud
USIKKERT: Fortsatt er det ikke kjent hvem som skal drive Uranienborghjemmet, ett av fire som ble satt på anbud i høst. Nå går ytterligere to ut i markedet.
Werner Juvik
I høst gikk fire sykehjem ut på anbud. I går kveld vedtok de blågrønne byrådet med hjelp av Frp å gi ytterligere to sykehjem samme skjebne.
ola.tomeras@fagbladet.no
Det nye blågrønne byrådet i Oslo startet den varslede anbudsutsettingen av sykehjem i høst. Da ble driften av fire sykehjem satt på anbud.
I desember er anbudet ennå ikke ferdig.
Det har vært avlysninger, nye utlysninger, og en storaktør har trukket seg.
Derfor var det en overraskelse for de fleste, det som skjedde onsdag: Ut av det blå, like før budsjettmøtet, kom forslag fra Høyre og Venstre om å konkurranseutsette driften av ytterligere to sykehjem.
Dette som en del av deres alternative budsjettforslag.
– Alle har godt av litt konkurranse, også kommunen, kommenterer Hilde Helland (H), Oslo Høyres fraksjonsleder i helse- og sosialutvalget, til Fagbladet.
• Usikker framtid: Frykter å bli lønnstapere på nytt.
Udemokratisk framgangsmåte
– Udemokratisk og useriøst, er reaksjonen fra Sunniva Holmås Eidsvoll, gruppeleder for Oslo SVs bystyregruppe.
– Når dette forslaget fremmes over bordet i bystyrets budsjettbehandling, så har ingen fått mulighet til å stille spørsmål ved forslaget eller debattere det, sier hun.
USERIØS: Sunniva Holmås Eidsvoll (Sv) er klinkende klar på hva hun mener om håndteringen.
Stian Lysberg Solum / NTB
Siavash Mobasheri, gruppeleder for Rødt, er heller ikke nådig:
– At byrådet med Frp på slep i siste liten foreslår å konkurranseutsette ytterligere to nye sykehjem – i strid med sine egne løfter om kun fire – er et alvorlig svik mot både ansatte, brukere og pårørende. Dette er en farlig lek med arbeidsfolks liv og trygghet, sier han.
• Kamela frykter nytt anbud. Slik opplevde de ansatte det forrige.
• Storaktør trakk seg fra anbudet: – Vil drive seriøst.
Null respekt for de ansatte
– De har null respekt for folk på gulvet, mener leder av Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo, Siri Follerås.
Det er medlemmene i hennes fagforening som rammes direkte av budsjettvedtaket om å sette ut ytterligere to sykehjem på anbud.
– Det vil bli personellmangel i sektoren framover. Da er det uansvarlig å jobbe for usikkerhet og at folk ikke kommer til å ønske seg til denne sektoren i framtiden, sier hun.
LEDER: Siri Follerås sier at byrådet har null respekt for folkene på gulvet.
Leif Martin Kirknes
Det er kort tid siden løftet var at driften av kun fire sykehjem skulle legges ut på anbud.
Sykehjemsetaten har slitt med å få det til. For i det 2,5 milliarder kroner store anbudet på Kantarellenhjemmet og Uranienborghjemmet var det bare én kvalifisert aktør og dermed ingen konkurranse.
Anbudet ble satt ut på nytt i oktober med frist i november, men da trakk også den ene aktøren seg. Etaten forhandler fortsatt med tilbydere, men har ikke ville si hvor mange.
– Vil gi flere til å hjelpe
Hilde Helland har ingen betenkeligheter med å sette driften av flere sykehjem ut på anbudskonkurranse, selv om det har gått trått i starten.
I en e-post til Fagbladet framholder hun at å slippe kommersielle til i konkurranse om å drifte sykehjem, dreier seg om kvalitet.
– Flere hoder tenker bedre enn ett, og vi har ikke råd til å stenge ute leverandører som ønsker å bidra med gode løsninger inn i eldreomsorgen. Vi står overfor store utfordringer i årene som kommer med flere eldre og syke og færre til å hjelpe, argumenterer hun.
På spørsmål om hva de kan spare på budsjettvedtaket, svarer Helland:
– Det er for tidlig å si noe om pris, men det skal ikke koste mer enn å drive kommunalt.
• Interessen var laber. La nye 100 millioner kroner på bordet.
Uansvarlig å fortsette med dette
Follerås mener det er uansvarlig å fortsette med å sette enda mer ut til private aktører, når det ikke har lykkes med å få pågående anbud i havn.
– Det virker urealistisk at de skal få gjennomført dette på en god måte, sier hun.
Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc i Oslo har gitt løfte om at ingen ansatte skal ned i lønn sammenliknet med tidspunktet for virksomhetsoverdragelse.
Ved forrige periode med privatisering av sykehjemsdrift i Oslo hang de ansatte alvorlig etter i lønnsutvikling sammenlignet med sine kolleger som fortsatt hadde kommunen som arbeidsgiver.
Etter åtte år lå de mellom 40.000 og 140.000 kroner under sine kolleger.
– Frp later som at de er opptatt av at folk skal ha mer i lommeboka, men åpenbart ikke de ansatte på sykehjem, kommenterer Sunniva Holmås Eidsvoll.