Landsforening for barnevernsbarn hadde håpet på profittregulering
Privat barnevern er mer lønnsomt enn olje. Men Stortinget stemte ned forslaget om å begrense profitten
Eirik Dahl Viggen
Regjeringen vil ha en gjennomgang av de private aktørene og pengestrømmene innen barnevern, men barne- og familieminister Linda C. Hofstad Helleland (H) advarer mot å presse kommersielle aktører ut av barnevernet.
ola.tommeras@fagbladet.no
Denne uka sa Stortinget ja til å begrense andelen kommersielle aktører i barnevernet, men forslag om å begrense utbytte eller å utfase det kommersielle markedet falt.
Et forslag om å øke andelen av ideelle aktører fra mindre enn 20 prosent i dag til 40 prosent i løpet av syv år fikk KrFs støtte på borgerlig side.
Vedtaket betyr at maksimum 20 prosent vil være åpent for kommersielle interesser i 2025.
– Kommersielt barnevern øker ulikheten og skaper mer utrygghet
Antallet kommersielle plasser blir redusert, men de som er igjen får fortsatt utbytter fra barnevernsmarkedet – et marked som i dag er det mest lønnsomme å investere i, ifølge en rapport fra DeFacto.
Nestleder i Landsforeningen for barnevernsbarn, Thomas Johansen, reagerer slik på resultatet:
– Det er rett og slett trist.
Hadde håpet på profittfritt barnevern
– Det er positivt at vi får en viss dreining i politikken, at det blir større andel ideelle aktører og færre kommersielle, men vi hadde virkelig håpet at det var mulig å få flertall for å stanse spekulanter og eventyrlige utbytter, sier Thomas Johansen. Foreningen organiserer de som er eller har vært på tiltak i barnevernet. Foreningen ønsker primært et forbud mot utbytte i bransjen.
– Det er bra at den kommersielle delen av markedet reduseres, men det betyr også at de kommersielle som er igjen, kan drifte videre som før, påpeker han.
De tjener fett på søppel, barnehager, barnevern og eldreomsorg
– De gjør en god jobb
Han understreker at foreningen ikke er imot private aktører.
– Vårt engasjement retter seg verken mot driftere, ansatte eller kvalitet. De ansatte i kommersielt barnevern gjør en strålende jobb, men vi er imot dagens utvikling der oppkjøpsfond med adresse i skatteparadis skuffer inn millioner fra norsk barnevern. Enten brukes det mer penger til barnevern bare for å fylle deres lommer, eller så reduseres lønninger for å gjøre profitten mulig, påpeker han og legger til:
– Det kunne vært produsert mye barnevern for de 170 millionene de fem største konsernene tok i utbytte forrige regnskapsår.
Mer lønnsomt enn olje
Etter oppkjøp av de fleste små aktører, kontrollerer de fem største kjedene i dag tre firedeler av det kommersielle markedet. Ett konsern er norsk, to er svenske, tre har oppkjøpsfond som største eiere, med adresse i Luxembourg, London og Guernsey.
I 2016 passerte barnevern olje i lønnsomhet. Avkastningen var på mellom 22 og 23 prosent, som er høyere enn noe annen næringsvirksomhet, framkommer det fra DeFactos gjennomgang på vegne av For velferdsstaten.
Fagforbundet støtter Ap: Vil ha slutt på kommersielt barnevern – møter motstand fra NHO
Ville utfase kommersielle
Opposisjonen, ledet av Arbeiderpartiet, foreslo å utrede hvordan kommersielle aktører kan fases helt ut, med sikte på at barnevern i framtiden kun skal drives av offentlige og ideelle aktører. Helt til det siste var det usikkert hvor KrF ville ende, som valgte å støtte forslaget om å begrense andelen kommersielle.
I dag er 40 prosent av barnevernet drevet av det offentlig, litt over 40 prosent kommersielt og i underkant av 20 prosent av ideelle aktører. Vedtaket innebærer at kommersielle aktører blir i mindretall i løpet av syv år.
–Dette er et skremmebilde
Frps Morten Wold demonstrerte til fulle hvor steile frontene (video) er når det kommer til kommersialisering og utbytter i velferd, under debatten om å regulere kommersielle barnevernsaktører.
– Barn som er under omsorg av barnevernet, må ikke gjøres til kasteballer i en ideologisk kamp fra den mørkeste rød-grønne siden i norsk politikk, sa Wold, og betegnet venstresidens syn på aktørene som skremmebilder. Han hevdet vider at det er de svakeste blant oss, barn i barnevernsinsitusjoner som rammes av ideologisk kamp.
– Betyr det at de som jobber i privat barnevern, er umoralske fordi de der tjener penger på å ta seg av barn som trenger det? spurte Wold.
Han fikk svar fra både SV (video), forslagsstiller Arbeiderpartiet (video) og Rødt.
– Det er regjeringen som setter behov og fortjeneste til de kommersielle foran barnas beste, repliserte Bjørnar Moxnes (video) (Rødt)
Advarte mot å presse ut kommersielle
Barne- og familieminister (video) Linda C. Hofstad Helleland (H) advarte mot å presse kommersielle ut av barnevernet.
– Det er ingen av dere som snakker om forutsigbarheten for barna som bor på de kommersielle aktørenes institusjoner, og som er bekymra for om de får bo der videre eller ikke, argumenterte hun.
Hofstad Helleland var også bekymra for om de ideelle har nødvendig kapasitet til å overta for de kommersielle. Hun informerte samtidig at regjeringen vil ha en gjennomgang av de private aktørene og pengestrømmene innen barnevern.