JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringa nedprioriterer arbeidet mot sosial dumping, mener LO

LO-sekretær Trude Tinnlund har ledet LOs arbeid med ny strategi mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

LO-sekretær Trude Tinnlund har ledet LOs arbeid med ny strategi mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

Håvard Sæbø, Magasinet for fagorganiserte

Det er ikke nok å stille krav bare til myndighetene – fagbevegelsen må stille krav til seg selv i kampen mot sosial dumping, skriver LO i sin nye strategi mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

2018090612300020230821171436

torgny@lomedia.no

– Vi mener det er viktig å trekke fram sosial dumping nå, sier LO-sekretær Trude Tinnlund. Hun har ledet LOs arbeid med ny strategi mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

– Grunnen til at vi en stund har hatt fokus på arbeidslivskriminalitet er for å vise alvoret, men alt begynner med sosial dumping. Derfor vil vi prioritere dette framover, sier LO-sekretæren.

I strategien skriver LO at sosial dumping nedprioriteres av kontrolletatene. Et tydelig eksempel på nedprioriteringen av arbeidet mot sosial dumping er regjeringserklæringa, Jeløya-erklæringen. Den inneholder ikke et ord om sosial dumping. Arbeidslivskriminalitet er erkjent som det store samfunnsproblemet, mens sosial dumping er borte fra den politiske dagsorden, hevder LO.

Kampen mot sosial dumping gir enorme overskudd til fellesskapet, viser danske tall

Bekjempe kriminalitet

Mandag vedtok LOs sekretariat dokumentet. I strategien heter det at det er på tide igjen å begynne «å se arbeidslivskriminalitet i sammenheng med sosial dumping av lønns- og arbeidsforhold. Grunnen til det er enkel: Skal vi klare å bekjempe kriminaliteten, betinger det et sterkere fokus på de strukturelle forholdene i arbeidslivet: Tariffavtaledekning, organisasjonsgrad, lønnsutvikling og produktivitet.»

LO mener at kampen mot sosial dumping dreier seg om noe mer enn å bekjempe kriminalitet.

Strategien munner ut i 42 konkrete krav til tiltak.

– Nå har vi jobbet med mange av disse sakene kontinuerlig, men det har gått tre år siden den forrige strategien, så det var på tide å oppgradere den, sier Tinnlund.

Kronikk: – Aleris-saka viser at sosial dumping har spredt seg fra byggeplassen til omsorgsboligen

Hva fagbevegelsen kan gjøre

Tidligere har planer mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i stor grad vært krav rettet til myndighetene. Nytt i denne planen er at den i større grad enn tidligere retter blikket mot hva fagbevegelsen kan gjøre.

I planen ber LOs sekretariat de tillitsvalgte å rette blikket ut over eget forbund. De «mange tusen tillitsvalgte har potensiale til å utgjøre det beste og mest effektive førstelinjeforsvaret vi har mot sosial dumping», heter det i vedtaket.

Men for at dette forsvaret skal virke må «de tillitsvalgte ikke bare se de ansatte innenfor eget yrke eller fagområde som sitt ansvar, men også arbeidstakere fra andre bransjer – som renholderne i en butikk eller på et kontor, vaktselskapet som er inne hos en produksjonsbedrift».

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme aktørene opp i barnevern og ungdomsarbeid

Stor solidaritetsoppgave

LO mener at innleide, midlertidig ansatte også fra andre forbundsområder, er avhengige av hjelp fra de tillitsvalgte i «hovedbedriften» for å kunne bygge en fagorganisasjon og etablere avtaler i egne bedrifter. «Dette er en av de store solidaritetsoppgavene LO-medlemmene står overfor i årene som kommer.»

Planen lanserer fem større grep som må gjøres for å gjenvinne den politiske kontrollen over arbeidsliv og samfunnsutvikling:

• styrke det organiserte arbeidslivet

• sikre rettferdig konkurranse, gode fagutdanninger og seriøsitet gjennom kloke offentlige innkjøp

• sikre et lønnsgulv i utsatte bransjer gjennom allmenngjøring

• sikre bedre og mer koordinerte tilsyn og kontroller, og at bakmennene og profitten tas

• styrke den «myke siden av a-krimbekjempelse, som handler om å ivareta de mest utsatte arbeidstakerne

Da Arbeidstilsynet dukket opp i 40-millionersvillaen på Oslo vest, løp de rumenske arbeiderne og gjemte seg i kjelleren

Facebook-disuksjon

Et av tiltakene som har blitt heftig diskutert i sosiale medier er forslaget om å hjelpe uorganiserte arbeidstakere for å inndrive lønn som de har krav på.

Allerede LO-kongressen i 2017 vurderte et slik tiltak: «Utrede muligheten for å opprette en egen tjeneste for lønnsinndrivelse under LOs juridiske avdeling, og vurdere hvordan et slikt samarbeid best kan utformes, og hvilke grensedragninger man bør trekke opp mot ‘ordinære uorganiserte’.»

Da frifagbevegelse.no tirsdag skrev om forslaget i artikkelen «LO strekker ut en hånd til uorganiserte som ikke får lønna de har krav på», kom det mange reaksjoner, de fleste negative, mot forslaget på FriFagbevegelses Facebook-side.

Sp-veteran vil stanse fri arbeidsinnvandring til Norge

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy