Resepsjonist Kristin stråler over å slippe å streike
Privat
Først fikk Kristin beskjed om å streike. Så ble hun bedt om å fortsette å jobbe. Så ble hun tatt ut i streik igjen. Kvelden før hun skulle gå ut i streik, ble streiken avblåst.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– Jeg hadde ikke vært hjemme i mer enn ti minutter, før jeg fikk telefon fra daglig leder om at streiken er avlyst. «Du tuller»? spurte jeg. «Nei, det er helt sant», svarte hun. Da ble jeg glad og sa at jeg kommer på jobb igjen, sier Lavik.
Det var varslet plassoppsigelse for 16.561 medlemmer i det andre uttaket i en frontfagsstreiken. I dette uttaket hadde Fagforbundet tatt ut en person, resepsjonist Kristin Lavik. Hun er glad for at det hele ble avblåst.
– Det har vært en rar uke. Jeg kjente det i magen i går – at jeg har ikke lyst til å gå i streik, men jeg måtte jo bare gjøre det, sier Kristin Lavik, resepsjonist ved Solvik syns- og mestringssenter på Askøy utenfor Bergen.
I 35 år har Lavik jobbet på kurssenteret til Norges Blindeforbund. I går torsdag gjorde hun seg klar til å streike for første gang. Hun tok farvel med kursdeltakerne.
– Jeg tenkte at jeg ikke kom til å se dem igjen. Hvis jeg hadde gått ut i streik nå, så ville jeg trodd den skulle vare i alle fall en ukes tid til, sier hun.
• Streiken er over - dette ble resultatet
Lavik sier hun har fått støtte fra flere av kursdeltakerne, som sier de har forståelse for at de ansatte må gå ut i streik.
– Nå er jeg fornøyd. Så lenge de avblåser streiken, så tenker jeg de har gjort en god deal. Men jeg synes det er trist at vi må gå i streik for at vi skal få hevet lønningene, sier Lavik, som også er plasstillitsvalgt for Fagforbundet.
For resepsjonisten har den siste uka vært av de mer spesielle. Det startet med at hun ble tatt ut i streik sammen med 28 medlemmer i Blindeforbundet. De er fordelt over hele landet og to av dem er Laviks kolleger på Solvik.
– Jeg fikk melding fra Fagforbundet om at jeg skulle bli tatt ut i streik fra mandagen av. Så da jeg kom opp til lunsj på fredag, snakket jeg med daglig leder. Hun sa at hun hadde fått beskjed om at to andre var tatt ut, men ikke jeg. Det syntes jeg var rart, så det måtte vi sjekke ut, sier hun.
• Offentlig ansattes tur: Se når din lønn skal forhandles
Det viste seg at HR-avdelingen ikke hadde fått beskjed om plassoppsigelse for Lavik, og dermed ble den trukket tilbake. Så fikk hun beskjed om at Fagforbundet ville ta henne ut i streik fra i dag av. Som eneste person.
– Jeg synes det er rart at det er bare meg i hele forbundet som blir tatt ut. Det er veldig spesielt. Jeg var sikker på at vi skulle være flere som skulle gå i andre runde. Jeg må bare gjøre det som jeg får beskjed om, sier Lavik på telefon fra Askøy ved Bergen.
Kristin Lavik jobber i resepsjonen på Solvik syn- og mestringssenter på Askøy utenfor Bergen.
Privat
Stine Westrum, leder for Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo forklarer det slik:
– Det var et medlem som det ikke var varslet plassoppsigelse for til arbeidsgiver ved første streikeuttak. Vi ryddet opp i det ved at hun skulle bli tatt ut i andre streikeuttak.
Dermed varslet Fagforbundet om ett medlem i det andre streikeuttaket.
– Det er mange aktører på veien og korte frister. Både lokale og sentrale tillitsvalgte, fylkeskretsen og Fagforbundet nasjonalt skal samkjøre, og så skal man dobbeltsjekke opp mot ferielister og lignende. Så hadde vi ikke varslet arbeidsgiver innen fristen for dette medlemmet, sier Westrum.
Stine Westrum mener at resultatet som partene presenterte i går ettermiddag, viser at det nytter å streike.
– Dette vil monne for de lavest lønte. Det kunne alltids vært bedre, så jeg er ikke veldig fornøyd, men fornøyd nok. Det er viktige krav som nå er innfridd, som er bedre enn da vi gikk ut i streik. Resultatet gir økt kjøpekraft for de lavtlønte og særlig for dem uten lokale forhandlingsmuligheter, sier Westrum.
– Dette viser at streik virker. Ved å legge ned arbeidet, flytter vi makt fra arbeidsgiver til arbeidstaker.
• Tror resultatet av storstreiken lover godt for lønnsoppgjøret i kommunene
Det er flest klubber fra bydeler og etater i Oslo kommune i Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo, men også noen nasjonale klubber, som Norges Blindeforbund, Blå Kors og Frelsesarmeen.
Flere av de nasjonale klubbene i fagforeningen er tilknyttet en NHO-avtale, som Westrum mener er en dårlig tariffavtale.
– Vi har arbeidsgivere som melder seg inn i NHO, og knytter seg til tariffavtaler med de dårligste betingelsene på lønn og avtaleverk. De sparer på ansattes arbeidsvilkår. Så ender vi opp med å være en del av frontfaget. Det er det nye arbeidslivet for vår del, sier Westrum.
Hun presiserer at både Frelsesarmeen og Norges Blindeforbund har særavtaler som er bedre enn tariffavtalen.
I nær 35 år har Kristin Lavik jobbet turnus på kjøkkenet og laget mat til kursdeltakere fra morgen til kveld. Men i januar i år fikk hun nye arbeidsoppgaver og skal jobbe 80 prosent i resepsjonen, og 20 på kjøkkenet.
Grunnlønnen lå før nyttår på rett over 500.000 kroner i året. Nå går hun litt opp i lønn, men mister ubekvemstilleggene for kvelds- og helgearbeid.
Med voksne barn som har flyttet ut for lenge siden, med lite lån og en partner som også er i full jobb, lider hun ikke noen nød økonomisk, forteller hun. Men det har ikke alltid vært slik.
– Da jeg var alenemor med småbarn, var det mer utfordrende. Jeg ser på mine voksne barn nå at de har det mye mer romslig økonomisk enn det jeg hadde da, sier hun.
Fra sofakroken i eneboligen på Askøy registrerer hun hvor store lønnsøkninger og bonuser sjefene i de store bedriftene tar ut hvert år. Det gjør henne forbannet.
– Det er ikke greit at vi kan gå ned i lønn, mens de der oppe skal få veldig høye lønnshopp. Jeg synes det er hårreisende med de bonusene de tar seg. Det er greit med lønnsøkning, men de trenger ikke flere hundretusener eller millioner, sier hun.