VIL ENDRE REGLENE: – Dette er noe vi kan og må rette opp, sier Sps Per Olaf Lundteigen til Fagbladet.
Jan-Erik Østlie
ida.wangberg@fagbladet.no
Flere politikere har latt seg opprøre av historien til Anne Kallset, som har endt opp med Navs minstesats for uføre etter 40 år i jobb, og 35 av dem i full stilling.
Kallset er rammet av den såkalte uførefella. Hun er syk, og fikk uførepensjon fra pensjonskassen mens hun jobbet 60 prosent. Når helsa ikke tålte så høy stillingsbrøk, måtte hun søke uføretrygd fra Nav. Da ble ikke uførepensjonen fra pensjonskassen med i beregningsgrunnlaget for uføretrygden, og hun fikk uføretrygd tilsvarende 66 prosent av lønn fra sin 60 prosent stilling.
HÅPER PÅ ENDRING: Anne Kallset håper inderlig politikerne vil rydde opp i det hun mener er urettferdige regler. For henne kan det utgjøre en forskjell på flere hundre tusen kroner fram til pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Reglene som Kallset og mange andre offentlig ansatte rammes av, stammer fra innføringen av Uførereformen i 2015.
{F1}
Opp i Stortinget
Nå har SV fremmet et forslag på Stortinget for å stenge uførefella. De vil at reglene skal endres, slik at uførepensjonen fra pensjonskassen skal tas med i beregningsgrunnlaget for uføretrygd fra Nav.
Per Olaf Lundteigen, arbeids- og sosialpolitisk talsperson for Senterpartiet, takker ja til invitasjonen fra SV om å stenge uførefella.
– Dette er noe vi kan og må rette opp. Menneskene dette gjelder, gjør en positiv innsats for samfunnet ved å forsøke å stå i større stilling enn det helsa tåler. Det skal de ikke straffes for, sier Lundteigen til Fagbladet.
Lover å ta det opp i regjeringen
Han mener fella kan stenges for eksempel gjennom løsningen SV foreslår, ved at uførepensjonen fra pensjonskassen blir med i beregningsgrunnlaget for uføretrygden fra Nav, men han skisserer også opp en annen mulig løsning:
– Det går også an å se til inntekten man hadde før man ble syk og fikk innvilget uførepensjon fra pensjonskassen, sier han.
– Så dette er Senterpartiets syn i saken?
– Det er det. Senterpartiet kommer til å jobbe for å endre reglene her, både på Stortinget og opp mot vår regjeringspartner Arbeiderpartiet.
Fortsatt uklart fra Ap
Får å få flertall for å stenge uførefella, må SV og Sp få med seg Arbeiderpartiet.
«Det er bare positivt at Senterpartiet også er opptatt av denne problemstillingen,» skriver Tuva Moflag, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, i en sms til Fagbladet.
– Det er flere ulike problemstillinger for uføre som vi må finne løsninger på. Både for helt og delvis uføre. Dette vil vi komme tilbake til, og blant annet se i sammenheng med evalueringen av pensjonsreformen, skriver Moflag.
Da SVs Kirsti Bergstø stilte daværende arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) spørsmål om «uførefella» i Stortingets spørretime, fikk hun følgende svar:
– Når jeg blir gjort kjent med regelverk som noen mener skaper urimelig resultat, vil jeg naturligvis vurdere om det er behov for endringer i regelverket.
Men statsråden tok også en rekke forbehold.
– Denne problemstillingen krever at mange motstridende hensyn må vurderes opp mot hverandre, og det er for tidlig å si noe om utfallet av en slik vurdering, skrev hun i svaret.
Dette er «Uførefella»
• Er du ufør i lavere grad enn 50 prosent, med ytelse fra pensjonskassen, vil du rammes kraftig økonomisk dersom du senere blir over 50 prosent ufør.
• For å få uførepensjon fra Nav må du være minst 50 prosent ufør.
• Ønsker du, eller har du mulighet til å jobbe mer enn 50 prosent, kan du søke mellom 20 og 50 prosent uføregrad fra KLP eller andre pensjonskasser.
• Får du innvilget uførepensjon fra Nav, vil ytelsen fra pensjonskassen ikke være med i beregningsgrunnlaget. Du vil derfor få uførepensjon kun basert på stillingsandelen du har stått i.
• Har du fått 40 prosent uførepensjon fra pensjonskassen, vil uførepensjonen din fra Nav regnes som 66 prosent av lønna i 60 prosent stilling.
• Per 31.12.2021 hadde 11.686 personer uførepensjon fra KLP med en utbetalingsgrad under 50 prosent.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB