JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reglene er 20 år gamle

Skal arbeidsgiver betale strømregninga når du jobber på hjemmekontor? Nå krever han nye, klare og tydelige regler

AVKLARING: Trond Finstad sitter i arbeidsutvalget i Fagforbundet og sier det haster med å erstatte de 20 år gamle reglene for hjemmekontor.

AVKLARING: Trond Finstad sitter i arbeidsutvalget i Fagforbundet og sier det haster med å erstatte de 20 år gamle reglene for hjemmekontor.

Birgit Dannenberg/Fagforbundet

Nesten to millioner sitter på hjemmekontor. Er du for eksempel sikra erstatning om du blir skadet når du jobber hjemmefra? Fagforbundet vil ha rask oppdatering av 20 år gamle regler for hjemmekontor.

2021122113542820211221135429

oystein.windstad@fagbladet.no

Nesten to millioner nordmenn sitter på hjemmekontor igjen. Samtidig er reglene og forskriften fra 2002. Seksjonsleder i Fagforbundet, Trond Finstad, sier det haster med avklaringer:

– Vi trenger å få på plass nye og oppdaterte klare og tydelige regler. Hva skjer ved eventuelle yrkesskader? Det er heller ikke noe tvil om at det er mange som etterspør kompensasjon når en sitter på hjemmekontor. I dagens diskusjon er strømprisene høye. Det er utgifter ved å jobbe hjemme. Det er mange medlemmer som etterlyser kompensasjon, sier Finstad som er leder av Yrkesseksjon kontor og administrasjon i Fagforbundet.

• Tillitsvalgte og verneombud sliter med å følge opp på hjemmekontor

VIL HA MULIGHET: Slik det ser ut nå, blir det påbud om hjemmekontor til i januar. Spørreundersøkelser viser at flertallet ønsker fortsatt mulighet til hjemmekontor etter pandemien.

VIL HA MULIGHET: Slik det ser ut nå, blir det påbud om hjemmekontor til i januar. Spørreundersøkelser viser at flertallet ønsker fortsatt mulighet til hjemmekontor etter pandemien.

Gorm Kallestad, NTB

Vil sikre erstatning

Tidligere arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen og Solberg-regjeringen kom med forslag til ny forskrift for hjemmekontor i april. Blant andre LO og Fagforbundet kom med innspill til høringen som var i juli.

– Det viktigste er å få på plass klare og tydelige regler om en ansatt skader seg hjemme. Vi må ha tydelige regler om at arbeidstaker har krav på hjelp og får den erstatningen en trenger, sier Finstad til Fagbladet. Det er den nye regjeringa og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik som fortsetter arbeidet med den nye forskriften.

• Maren (29) måtte til psykolog etter hjemmekontor

Ensomhet

Finstad sier tillitsvalgte i Fagforbundet får tilbakemelding om at det tar på å jobbe hjemme:

– Mange medlemmer sliter på hjemmekontor fordi det kan bli mye ensomhet. Vi må ha mer fokus på hvordan vi kan gjøre situasjonen annerledes. Lederne må gjøre en annen jobb og bruke digitale verktøy. Det er like viktig å se dem hjemme som på kontoret, sier Finstad, som sitter i Fagforbundet-ledelsen. Både Fagforbundet og LO mener at etter pandemien skal hjemmekontor være frivillig, og noe som de ansatte skal bruke når de selv ønsker det. Da det var påbudt med hjemmekontor våren 2020, jobbet 60 prosent av oss hjemme, viser tall fra Opinion. Ifølge SSB er arbeidsstyrken på 2,9 millioner. Det betyr at med det nye påbudet om hjemmekontor sitter rundt to millioner av oss hjemme igjen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy