JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Passer på pasienter i livsfare:

Slik forebereder sykepleier Eskild seg på korona-eksplosjon: – Nå må folk tenke på andre enn seg selv

JOBBER MED KREFTPASIENTER:– Vi har et moralsk ansvar for å hindre spredningen nå. Du er selv kanskje ikke i risikosonen, men folk med kreft og lavt immunforsvar må ut og handle i samme butikk som deg, sier sykepleier Eskild Hustvedt.

JOBBER MED KREFTPASIENTER:– Vi har et moralsk ansvar for å hindre spredningen nå. Du er selv kanskje ikke i risikosonen, men folk med kreft og lavt immunforsvar må ut og handle i samme butikk som deg, sier sykepleier Eskild Hustvedt.

Privat

Eskild Hustvedt er sykepleier på kreftavdelingen og passer på pasienter i livsfare. Slik forbereder han seg på en smitteeksplosjon av koronaviruset.

2020031214520020200312145200

line.fausko@lomedia.no

Sykepleier Eskild Hustvedt ved kreftavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen sier de er godt forberedt på oppdraget de har som helsepersonell, men at det blir tøft:

– Vi kommer til å jobbe mer og lenger enn vanlig fordi vi blir unntatt fra overtidsbestemmelser.

Permittert på grunn av korona? Dette har du krav på

Han er ikke først og fremst bekymret for smittefaren for seg selv og kollegene.

Eskild Hustvedt er medlem i Fagforbundet, og har funnet opp app-en Pleiar, som gir helsepersonell svar på faglige spørsmål.

– Jeg er mest bekymret for mine pasienter på kreftavdeling, de har lavere immunforsvar.

Hvem skal passe barna når skolen blir korona-stengt?

Han mener det virker som om enkelte, som ikke er i risikogruppa, tror at det bare er hysteri.

– Vi har et moralsk ansvar for å hindre spredningen nå. Det er kanskje ikke en oppegående mann på 40 som er truet, men du kan faktisk gjøre andre alvorlig syke hvis du ikke gjør det du skal. Folk med kreft og lavt immunforsvar må ut og handle i samme butikk som deg.

– Alle her på huset skjønner alvoret. Det er viktig at folk følger rådene fra myndighetene. Det høres ut som krisemaksimering å avlyse alt, men det er bedre enn at hele helsevesenet blir sprengt.

Fagbladets spesialside om koronaviruset

Hustvedt er bekymret for feilinformasjon som florerer på nett. Som at å drikke noe varmt dreper viruset. Til de som er usikre på hva de skal gjøre, har en enkel oppfordring:

– Vask hendene og forhold deg til Folkehelseinstuttets nettsider.

Ser nytten av alle ansatte

Han tror folk har forståelse for de tøffe prioriteringene som må tas i tiden fremover:

– Jeg tror folk skjønner at det ikke er pasientene med hofteoperasjoner som blir prioritert hvis vi får en bølge av koronasmittede med livstruende sykdom.

I dag er det fire sykehusinnleggelser i Norge på grunn av koronaviruset. Da har viruset antakelig seg til en alvorlig lungebetennelse som krever intensivoppfølging.

Han sier at hvis det kommer 50 pasienter, vil de klare å frigjøre kapasiteten relativt kjapt.

– Vi har fått marsjordre fra foretaksledelsen. Som tillitsvalgt føler jeg meg informert, og at vi er med på beslutningene. Jeg tror det er veldig viktig at de ansatte blir hørt i denne situasjonen. Da blir det lettere å gjøre en innsats.

Hustvedt sier at koronasituasjonen har gjort det tydelig hvor utrolig komplekst et sykehus er.

– Vi som jobber i pleien, er ekstremt avhengige av de andre gruppene på huset. Stopper renhold, portører, laboratorium opp, hjelper det ikke så mye at jeg er der. Da får jeg ikke gjort jobben min.

Et tiltak som vurderes for å øke kapasiteten i helsetjenesten er hasteopplæring av intensivsykepleiere.

Leder Iren Luther for seksjon helse og sosial i Fagforbundet sier det også kan bli aktuelt å ta inn pensjonister og studenter i en krisesituasjon.

– Vi kommer til å trenge absolutt alle folk vi får tak i.

Har planen klar

Norge forbereder seg nå for massesmitte av koronaviruset. Et moderat anslag er at to millioner nordmenn kan bli smittet.

FHI ser for seg at til sammen 22.000 personer vil bli innlagt på sykehus og 5.500 på intensivbehandling. På det meste vil 1.700 være innlagt, 600 av disse på intensivavdelingene samtidig.

Flere kommer til å trenge intensivbehandling. Risikogruppene er, ifølge Folkehelseinstituttet, folk over 65, de med underliggende sykdom og personer som røyker.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Iren Luther

Iren Luther

Fagforbundet

Iren Luther i Fagforbundet sier at helsepersonell er trent på å møte epidemier og å bruke isolasjonsrom.

– Vi vet mye om hvordan man skal unngå smitte. Den største faren er ute blant folk.

Luther sier at det som haster mest, er å produsere smittevernutstyr.

Og det fort som fy.

Fakta om koronaviruset

Hvordan forebygge smitte?

Gode hostevaner og god håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus. Rådene nedenfor er gode råd for forebygging av smitte, uavhengig av om du er syk eller frisk.

Håndvask

Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk.

Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

Hostevaner

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.

Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Andre forebyggende råd

Som et generelt råd ved alle infeksjoner, bør syke personer holde seg hjemme og ikke komme på jobb/studiested/skole/barnehage.

Begrens håndhilsning, kyssing og klemming – dette kan redusere overføring av smitte.

Hold minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser , når det er mulig.

Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese. Derfra kan viruset transporteres inn i kroppen

Det anbefales ikke bruk av munnbind for friske personer utenfor helsetjenesten.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy