Forsker om åpne kontorlandskap:
Slik håndterer du smitte i åpne kontorlandskap: – Virus smitter lettere i åpne og delte kontorer, sier forsker
MASKE PÅ KONTORET: I flere land blir det påbudt å bruke ansiktsmasker på kontoret. Dette kan også bli aktuelt i Norge når vi skal tilbake på jobb.
Ansatte som er ekstra viktige for driften, bør sitte på egne kontor. For dem som må sitte i åpne delte landskap bør det settes opp skillevegger: – I flere land er det nå påbudt med ansiktsmasker, sier forskningsdirektør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.
oystein.windstad@fagbladet.no
Hvordan skal vi sitte på jobb for å unngå koronoa-smitte? Det er spørsmålet mange har stilt forskningsdirektør Stein Knardahl i Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) nylig. Det har blitt vanligere å sitte åpent og uten faste plasser. Forsker Knardahl sier hver enkelt bedrift først må finne ut hvem som er avgjørende for driften:
– Vi må sørge for at folk kan holde sosial avstand. Dess mer man omgås hverandre, jo større blir smitterisikoen. Logistikk blir utfordrende med kontorlandskap. I første omgang er en løsning å plassere de som har kritiske funksjoner på cellekontorer, sier forskningsdirektøren til Fagbladet.
FORSKER: Stein Knardahl er forskningsdirektør i STAMI. Han mener at fra før er det mye forskning som viser at åpne kontorer fører til mindre jobbing grunnet støy og at det blir vanskeligere å konsentrere seg.
• Åge Aleksandersen med strømme-konsert til Fagforbundets medlemmer
Skillevegger
Fra før har studier i Sverige og Danmark vist at de som sitter i åpne landskap, oftere er sykemeldte. I fjor kom Knardahl og Stami med en studie fra norske arbeidsplasser. Forskerne fant at de som sitter i åpne eller delte kontor, er 12 prosent oftere sykemeldte. Etter at pandemien kom, mener Knardahl skillevegger kan være lurt:
– I kontorlandskap må en nå sørge for avstand mellom de ansatte. Noen virksomheter setter opp skillevegger mellom plassene, det bør vurderes. De som arbeider sammen, bør plasseres sammen for å få minst mulig forflytninger, sier STAMI-forskeren.
• SSB: Kan bli rekordlav lønnsvekst de neste årene
Tillitsvalgt: – Bør bli færre åpne kontorer
Trond Finstad er tillitsvalgt og sitter i ledelsen i Fagforbundet. Han er kritisk til åpne kontorer fordi ansatte lettere blir syke:
– Smittevernet må tas på alvor også i yrker der en jobber på kontor. På mange av dagens kontorarbeidsplasser er det vanskelig eller umulig å kunne overholde avstands-regelen. Renhold av kontorer er dessverre også et område som ofte ikke er så høyt prioritert, gjerne satt på en minimumsløsning. Jeg tror at fremtidens kontorarbeidsplasser vil se annerledes ut på grunn av frykt for pandemier, sier Finstad som er leder for Yrkesseksjon for kontor og administrasjon.
Fagforbundet har vært kritiske til åpne kontorer i flere år. De viser til forskning som peker på mindre produksjon og høyere sykefravær, på grunn av smitte og støy.
KRITISK: Trond Finstad i Fagforbundet mener at ansatte ikke trivs og jobber best i åpne landskap. Han mener at korono-pandemien bør føre til at bruken av åpne og delte kontorer bør reduseres.
• Norges kriselager: Har bare nok mat til 13.000 i en måned
Virus kan leve i flere dager på tastaturer
Forsker Knardahl mener avstand, håndvask og grundig desinfisering er viktig for å stoppe korona-smitte på jobben:
– Virus smitter ved dråper når man hoster og når man snakker. Vi vet ikke om det også kan være levende virus i små dråper som kan sveve i luften en stund, men vi vet at dråper lander på dørhåndtak, tastaturer og bordflater og at viruset kan være aktivt i noen dager. Derfor blir rengjøring av flater som berøres, viktig. Det må desinfiseres med jevne mellomrom.
• Kronprinsen takker fagbevegelsen: – Dere har mye å være stolte over
Åpne landskap kan bli dyrt
Knardahl sier at mange arbeidsgivere går for åpne kontor og delte plasser, fordi de mener det er en billigere løsning. Dette er et regnestykke forskeren tror må gjøres på nytt:
– Høyere sykefravær er en kostnad som ingen har tatt inn i beregningene sine før nå. Det er en kostnad som en må ta inn i beregninger og regnskap. Det økte sykefraværet kan skyldes virussmitte og virkninger av høyere krav til å konsentrere seg i kontorer med forstyrrelser. Etter Covid-19 er smitte en reell stor trussel som alle forstår, sier forskningsdirektøren til Fagbladet.
• Det er bare ni av hans gruppe i Fagforbundet: Han kan både penger og sprenge
– Anekdotiske fortellinger
– Er åpne landskap en god idé i tiden fremover?
– Det finnes tilhengere av åpne kontorlandskap. Det finnes også noen aktive motstandere. Åpne kontorlandskap er rimeligere med hensyn på husleie. Det er motiverende for noen og demotiverende for andre. Det finnes en del anekdotiske fortellinger om at man jobber bedre sammen i åpne kontorlandskap. Samtidig er det en del nyere forskning som tyder på at mye av det som har blitt påstått, ikke er riktig, sier Knardahl og legger til:
– Jeg vil ikke si ja eller nei til åpent kontorlandskap. Men jeg mener at man må gå igjennom på nytt arkitektoniske betraktninger og reelt begynne å ta hensyn til virussmitte som problemstilling. Det er behov for å revidere mange av de regnestykkene for lønnsomhet man har.
• Dette må du gjøre mot smitte når du går til frisør eller hudpleier
Påbudt med ansiktsmasker du kan lage selv
STAMI-forskeren sier også at det kan hende vi må sitte med ansiktsmasker foran skjermene. I alle fall om vi gjør som i USA:
– I andre land har man innført påbud av ansiktsmasker. Svært mange har virus uten å være klar over det, og ansiktsmasker kan gi godt vern mot å smitte andre. Vaskbare flerbruk-ansiktsmasker anbefales av myndighetene i eksempelvis USA. Bruk av ansiktsmaske på arbeidsplassen kan redusere smittefare hvis de ansatte ikke samtidig ignorerer andre tiltakene, sier Knardahl til Fagbladet.
Lurer du på hvordan disse maskene ser ut? Sjekk ut denne linken til amerikanske helsemyndigheter som viser hvordan ansatte kan lage masker selv.