JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik kan pandemien ramme jobbene som sørger for vann, mat, varme og trygghet

Elisabeth Longva, avdelingsdirektør for samordning og beredskap i DSB ber alle om å planlegge for et stort frafall av arbeidskraft.

Elisabeth Longva, avdelingsdirektør for samordning og beredskap i DSB ber alle om å planlegge for et stort frafall av arbeidskraft.

Anita Andersen, DSB

– Planlegg for at fire av ti ansatte ikke kommer på jobb, sier DSBs avdelingsdirektør Elisabeth Longva.

2020040310532020200403112919

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ber de som har ansvaret for samfunnskritiske funksjoner om å planlegge for et stort bortfall av arbeidskraft.

– Kan få stort frafall

Det har vært mye fokus på at helseinstitusjonene ikke skal få for lite mannskap i korona-situasjonen. Men under den ventede smittetoppen vil også andre funksjoner i samfunnet kunne bli skadelidende.

Dette skjer hvis rørleggerne må i karantene

– Nå forbereder alle seg på at vi kommer til å få et høyt sykefravær. Vi ser at det er iverksatt mange tiltak på helsesporet. I tillegg er det bedt om at alle planlegger for at man kan få et stort frafall av arbeidskraft også innen andre sektorer, sier avdelingsdirektør Elisabeth Longva.

Krever særskilt koronaforsikring for helsepersonell

Fem uker med hver tredje borte

I en nylig utgitt pandemiveileder ber DSB hvordan man skal kunne fortsette selv etter at mange ansatte har blitt syke eller må i karantene. Her er noen av punktene i direktoratet sitt pandemi-scenario:

• Sykdomsutbruddet varer i 15 uker.

• Fra den femte til den tiende uken vil fraværet ligge på 30 til 40 prosent.

• Utbruddet vil nå en topp i uke seks og syv. Da skal et fravær på opptil 40 prosent kunne håndteres.

• De som blir syke vil være borte i minst ti dager.

• DSB ber også om å være forberedt på en pandemibølge nummer to, som erfaringsmessig kommer tre til ni måneder etter den første.

Disse får sende barna i barnehage og skole i påsken

Usikkert anslag

Elisabeth Longva påpeker at det er knyttet stor usikkerhet rundt hvor stor smittetoppen kommer til å bli.

– Vi mener det er hensiktsmessig å planlegge for et fravær på opp mot 40 prosent. Om det faktisk skjer, er veldig avhengig av hvordan tiltakene som nå settes inn virker, sier hun.

DSB ber de som sørger for blant annet vann, mat, varme og trygghet om å planlegge for et slikt scenario. Dette blir sett på som de samfunnskritiske funksjonene, hvor kommunene er blant flere viktige tjenesteleverandører.

Ikke fare for vann og strøm

Men selv om DSB mener at rekordmange ansatte kan bli syke eller vil måtte holde seg hjemme, tror ikke Longva at pandemien skal føre til at folk mister vannet eller strømmen over lengre tid.

– Det er ingenting som tyder på at vi får langvarig bortfall av vann, strøm, elektronisk kommunikasjon eller mat som følge av denne pandemien, sier hun.

Frykter heftig skogbrannsesong

Det som kan bli krevende, er om smittetoppen sammenfaller med andre hendelser, som stormer, skogbrann eller flom.

– Beredskapsetaten er forberedt på at vi kan få flomfare eller en heftig skogbrannsesong. At det kan bli utfordrende kapasitetsmessig, er det ingen tvil om, sier hun.

Det har vært flere eksempler på ekstremvær de siste årene. Sommeren 2018 var det rekordmange skogbranner i Norge og utlandet. Det stilte krav til både brannmannskap, sivilforsvaret og frivillige.

Flom har vært nesten en årlig begivenhet. Nå varsler NVE om at det også denne våren er stor sannsynlighet for vårflom i alle landsdeler.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy