Slik reddet Linda og kollegene jobbene da pasientene forsvant

FRA SERVICE TIL MILJØ: Linda Tofte stortrives med nye arbeidsoppgaver i rollen som miljøarbeider ved Valnesfjord helsesportssenter.

FRA SERVICE TIL MILJØ: Linda Tofte stortrives med nye arbeidsoppgaver i rollen som miljøarbeider ved Valnesfjord helsesportssenter.

Privat

Da Valnesfjord helsesportssenter måtte sende hjem pasientene sine på grunn av korona, kalte ledelsen inn til krisemøte. På dagsorden: Hva gjør vi nå?

2020050411154220200504111540

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Nå kommer det pasienter fra hele den nordlige landsdelen for behandling etter akutt og alvorlig sykdom. De ansatte har fått beholde jobbene sine.

– Jeg sitter i tillitsvalgtruppen sammen med Sykepleierforbundet, Utdanningsforbundet og Norsk Fysioterapeutforbund. Vi har hatt et tett samarbeid i mange år. Sammen med ledelsen klarte vi den raske omstillingen, forteller Linda Tofte.

Hva nå?

– 13. mars begynte vi å sende hjem alle pasientene, forteller Linda Tofte.

Distriktet har lange avstander, men i løpet av ei helg ble alle sendt hjem. Ledelsen innkalte til møte med det store spørsmålet: Hva gjør vi nå?

– Ledelsen mente det var to muligheter, enten å permittere eller lete etter nye oppgaver. Arbeidet ga resultat og vi tillitsvalgte var raskt involvert, sier Tofte.

{s1}

Nå lærer frisører og hudpleiere smittevern i rekordfart

Valnesfjord Helsesportssenter (VHSS) har nemlig inngått en midlertidig avtale med Helse Nord RHF om 22 døgnplasser for pasienter som kommer direkte fra sykehus, med behov for helt nødvendig rehabilitering og behandling etter akutt og alvorlig sykdom. Nærmere bestemt hjerneslag, lårhalsbrudd, amputasjoner og multitraumer.

Nytt for alle

I dag tømmes sykehusene så fort som mulig på grunn av covid-19 for å begrense smittefaren.

Helsesportssenteret fikk tre uker på å omstille seg og alle er omorganisert på en eller annen måte.

Tofte jobber vanligvis på servicetorget, hvor hun tok imot pasientene og skriver dem inn eller ut.

– Nå jobber jeg i pleien. Jeg jobber tredelt turnus med dag, ettermiddag og natt-turnus og jeg har helgevakter. Jeg har morgen- eller kveldsstell og ansvar for alle måltidene. Flere av våre nye pasienter er lamme.

Siv kjøpte smittefrakker på Felleskjøpet

Kjøkkenet har til vanlig stor drift med åtte kokker. Noen av dem jobber nå delvis på kjøkken og delvis i renhold hvor behovet er ekstra stort. Renhold jobber ikke helgene til vanlig, nå gjør de det. Idrettspedagogene jobber til vanlig dagtid. Nå jobber de i en tredelt turnus og helg. Fysioterapeutene jobber også til vanlig dagtid, nå jobber de dagvakt og aftenvakter pluss helg.

– Det er mye nytt for mange. Vi jobber i team med ansatte fra ulike fagavdelinger. Det er veldig greit å få lov til å prøve noe nytt. Det har gitt oss store læringsmuligheter.

Logoped på plass

– Vi har også gjort om en fløy av senteret til en sykehusfløy. Dette krevde mye utstyr som vi måtte få på plass.

Mye av det nødvendige mannskapet var på plass. VHSS har spesialist i nevrologi og to fysikalske medisinere innen rehabilitering.

– Den eneste yrkesgruppen vi har måtte fått avtale med er logoped. Nå har vi drevet på siden etter påske og det kommer stadig nye pasienter. Fra neste uke er det snakk om at noen ansatte skal permitteres 40 prosent, men fortsetter utviklingen, slipper vi kanskje det.

Slik har koronakrisen påvirket trønderrockens far

Tofte mener både senteret og de ansatte foreløpig har kommet styrket ut av krisen.

– Vi har styrket samarbeidet vårt med Helse Nord og skaffet oss solid omstillingskompetanse.

Fakta: Valnes Helsesportssenter

• Helse Nord RHF er et av fire regionale helseforetak og er den offentlige spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge og på Svalbard.

• VHSS Valnesfjord Helsesportssenter er en privat, non-profitt og ideell stiftelse som har gitt tilbud innen spesialisert habilitering og rehabilitering for personer i alle aldre helt siden 1982.

• Til vanlig har VHSS pasienter til både habilitering og rehabilitering. For voksne er det alt fra muskel og skjelett, overvekt, lungesykdommer, nevrologiske tilstander, hjertesykdommer og kreft. For barn er det overvekt og nevrologi.

Det er veldig greit å få lov til å prøve noe nytt.

Linda Tofte, miljøarbeider og tillitsvalgt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy