JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelsesekretæren har ansvaret for smittevern: Siv bruker smittefrakk fra Felleskjøpet

I nærkontakt med munnhuler og spytt

Privat

Tannhelsesekretærene har mange og varierte oppgaver. Men akkurat nå er hovedansvaret for smittevern og hygiene på tannklinikkene det aller viktigste.

2020043009540420200430113301

kathrine.geard@fagbladet.no

– Vi jobber tett på pasientene. Blant annet holder vi ofte suget for tannlegen og mye skvetter ut av munnhulene når boret er i bruk. Derfor er vi en gruppe som er ekstra utsatt for smitte, forklarer Siv Karin Mæland.

Hun er tannhelsesekretær i det fylkeskommunale foretaket Tannhelse Rogaland. Foretaket har 36 tannklinikker spredt rundt i fylket. Mæland jobber på kompetansesenteret TK-vest, som har hovedkontor i Hillevåg i Stavanger.

Smittefrakker

Alle klinikkene har hatt telefonvakt etter korona-utbruddet, egne akuttklinikker for tannbehandling og klinikker for pasienter med påvist smitte.

Men ingen blir kalt inn til ordinære kontroller eller andre ting som kan vente.

Fullt smittevernutstyr:  visir, hansker, lue, munnbind og smittefrakk fra Felleskjøpet.

Fullt smittevernutstyr: visir, hansker, lue, munnbind og smittefrakk fra Felleskjøpet.

Privat

Skal boremaskinen benyttes, tar de på seg fullt smittevernutstyr:

visir, hansker, lue, munnbind og smittefrakk. Det siste har de vært kreative og fått tak i på Felleskjøpet. Men det ble fort utsolgt, så de må være forsiktige og bare bruke engangsfrakkene når de gjør mer enn å kikke i munnen på en pasient.

Varierte oppgaver

For å få autorisasjon som tannhelsesekretær kreves tre års yrkesfaglig utdanning fra videregående skole.

Tannhelsesekretærene har vanligvis en rekke ulike oppgaver. Det spenner fra timebestilling og kontakt med pasienter og pårørende, via varebestilling, enklere laboratoriearbeid, røntgenopptak og håndtering av tannbehandlingsmaterialer og legemidler, til å assistere tannlegen i alle typer behandlinger.

Helt uavhengig av Korona-situasjonen har dessuten tannhelsesekretærer mye erfaring med smittevern. Det er nemlig de som normalt har hovedansvaret for smittevern og hygiene på tannklinikker.

I hverdagen dreier det seg første og fremst om vedlikehold, desinfisering og sterilisering av instrumenter og utstyr.

– Vi gjør klart behandlingsrommene og materialene tannlegen skal bruke, sier Mæland.

Akkurat nå er de ekstra grundige. Rommene strippes for unødvendige ting, og de tenker på forhånd nøye gjennom alt som trengs til behandlingen av den spesifikke pasienten, slik at de ikke trenger å hente så mye i skuffer underveis.

– Hvordan opplever du det å være i en utsatt posisjon akkurat nå?

– Det går egentlig greit, så lenge vi har god tid til pasientene og ikke stresser. Pasientene er hyggelige og tar stort sett ting som de er. Men vi savner normale arbeidsdager og det sosiale. 2020 blir nok et år vi seint vil glemme.

I beredskap

Normalen er mye nærkontakt med pasienter av alle slag.

– Du må være glad i mennesker og kunne takle folk – enten de er frustrerte eller redde, er ruspasienter eller gamle fra sykehjemmet, påpeker Mæland.

Hennes arbeidsplass er en spesialtannklinikk for pasienter som blir henvist fra andre tannleger fordi de trenger proteser, implantater eller andre typer spesialbehandling.

I motsetning til mange som jobber på private tannklinikker, er ingen blitt permittert i Tannhelse Rogaland som følge av Koronapandemien.

I stedet har de hjemmekontor, gjør forefallende arbeid, driver faglig oppdatering og er ellers i beredskap og klare for å rykke ut ved behov.

Siv Karin Mæland har jobbet som tannhelsesekretær siden 1991 og har vært plasstillitsvalgt for Fagforbundet i halvannet år. Fagforbundet, som kniver med Parat om organisering av tannhelsesekretærer, har rundt 70 medlemmer i Tannhelse Rogaland.

– Det som er gledelig, er at flere tannhelsesekretærer i privat sektor organiserer seg i Fagforbundet.

Løfte statusen

På landsbasis er det tallet rundt 500, opplyser Fagforbundet sentralt.

– Ikke alle tannhelsesekretærer er organisert, men vi jobber med saken, sier Mæland, som synes hun har lært mye som tillitsvalgt i forbindelse med korona-utbruddet. Så har hun også hatt bedre tid til å følge opp fagforeningsarbeidet.

– Det er ikke lett når en jobber 100 prosent klinisk med tannlege, sier hun.

Men tannhelsesekretæren har en viktig ting på hjertet når det gjelder eget yrke, som hun betegner som en «veldig kjekk og spennende jobb»:

– Jeg skulle ønske at statusen til tannhelsesekretærene ble løftet litt opp, sier Mæland, og viser til at veldig mange som tar utdanningen velger å gå videre til andre yrker. Årsaken er ofte at folk jakter på høyere lønn, tror hun.

Begynnerlønna for en tannhelsesekretær er 350.800 kroner, og topplønna er 430.000 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Fullt smittevernutstyr:  visir, hansker, lue, munnbind og smittefrakk fra Felleskjøpet.

Fullt smittevernutstyr: visir, hansker, lue, munnbind og smittefrakk fra Felleskjøpet.

Privat

Privat