Nå mekler Spekter og LO Stat
Spekter om mekling i kulturstreiken: – Vi er villig til å gå ut av våre posisjoner
VIL FÅ SLUTT PÅ STREIKEN: – Det er i ferd med å gå ut over arbeidsplassene snart om vi ikke får en løsning, sier Anne-Kari Bratten på vei inn til mekling hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Onsdag møtes partene i kulturstreiken til tvungen mekling hos Riksmekleren. – For hver dag som går, taper vi publikum og omdømme, sier Anne-Kari Bratten i Spekter.
katharina@lomedia.no
Nærmere 900 ansatte i 15 kulturinstitusjoner streiker på sjuende uke for en pensjonsordning de mener er mer rettferdig enn dagens ordning. Onsdag møtes partene i konflikten – arbeidstakerorganisasjonen LO Stat og Spekter som representerer arbeidsgiverne – til tvungen mekling hos Riksmekleren.
Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter har store forventninger.
– Det er ekstremt viktig at vi finner en løsning. Vi er villig til å gå ut av våre posisjoner og har med nye tilbud i dag, sier Bratten.
• Nå ber flere tillitsvalgte teaterdirektørene ta streikegrep
{f1}
Det har ikke vært noen kontakt mellom Spekter og LO etter siste mekling 30. september.
– Nå har streiken vart i sju uker, og før det har vi hatt en periode med nedstenging i halvannet år. Det sier seg selv at streiken må slutte.
Blir ikke partene enige, trappes streiken opp fra 25. oktober med ytterligere 209 kulturansatte. Streiken har vart siden 3. september og er jevnlig trappet opp. På mandag kan hele 1100 ansatte være i streik.
Aktuelt: Kulturinstitusjoner har spart millioner på midlertidig pensjonsordning
Olsen motiveres av de streikende
Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, har ikke de store forventningene til dagens mekling, men innrømmer at hun er litt spent.
– Arbeidsgiverne har sagt at de har noe å komme med. Vi får se hva det er. Spekter har ikke rørt seg noe særlig tidligere. Når de sier at de har tenkt å bevege seg betydelig, er jeg spent på hva det betyr.
Nestlederen mener LO Stat har kommet Spekter i møte for å løse konflikten. Hun viser til at de i 2015 gikk fra en ytelsespensjon til en midlertidig innskuddspensjon.
– Vi mener at vi har gått den lengste veien. I 2015 var vi enige om at vi skulle få en hybridpensjon etter hvert.
– Angrer du på at dere gikk med på en innskuddspensjon i 2015?
– Både ja og nei. Vi er glad for at medlemmene tenkte på virksomhetenes beste ved at vi gikk bort fra en pensjonsordning som ikke var levedyktig for institusjonene. Det angrer jeg ikke på. I ettertid var det dumt å stole på at arbeidsgiverne ville oppfylle den enigheten vi hadde om å gi de ansatte en hybridpensjon. Det har de ikke gjort, og det er veldig skuffende.
891 medlemmer i Fagforbundet, Creo og Norsk Tjenestemannslag streiker på sjuende uka. Lise Olsen skryter av dem.
– Det streikende er veldig opptatt av at de skal ha en rettferdig pensjonsordning. Det er deres motivasjon. Når de viser så stor kampvilje som de gjør, blir jeg også motivert.
Les også: Både Spekter og LO Stat signerte protokollen i 2016: – Et klart løftebrudd, sier forbundstopp
FORSIKTIG OPTIMIST: – Vi får se hva dagen i dag bringer, sier Lise Olsen.
Eirik Dahl Viggen
Spekter: – For hver dag som går taper vi publikum
Anne-Kari Bratten mener dagens innskuddspensjon er den aller beste. Her forklarer hun hvorfor:
– Arbeidsgiverne mener at den pensjonsordningen vi har, er best for å rekruttere arbeidstakere til sektoren, for å ivareta virksomhetenes behov for en forutsigbar økonomi og for å på best mulig måte sikre de samme ytelsene til de midlertidig ansatte og de faste ansatte.
Nå er det fare for at flere juleforestillinger blir avlyst dersom partene ikke blir enige. Avlyses oppsetninger, mister institusjonene billettinntekter. Oslo Nye Teater kan potensielt tape 8–9 millioner kroner. Operaen har planer om å sette opp to juleproduksjoner, blant annet Nøtteknekkeren som spilte inn 14,4 millioner kroner i 2019, ifølge Aftenposten.
– Er direktørene i ferd med å bli bekymret for inntektstapet?
– Ledelsen på institusjonene er først og fremst bekymret for at publikum ikke kan få oppleve oppsetningene, for framtida til institusjonen og for at de skal tape publikum til virksomhetene som ikke er i streik. De er ikke minst bekymret for alle de frilanserne som nå får satt opp stykker og oppsetninger.
Bratten er redd for konsekvensene av en langvarig streik.
– For hver dag som går, taper vi publikum og omdømme. Det er i ferd med å gå ut over arbeidsplassene snart, om vi ikke får en løsning.
Kulturstreiken: Kunstnernes streikekasse får flere millioner fra storesøstrene i LO
Riksmekleren håper på enighet
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland skal mekle mellom partene. Han har tro på at de blir enige på et eller annet tidspunkt.
– Det har vært fastlåst, og konflikten har vart lenge, men dette kan og vil løses. Jeg håper det kan skje i dag. Og skjer det ikke i dag, skjer det på et senere tidspunkt. Det er helt opp til partene.
– Jeg skal gjøre det jeg kan for å komme i mål og finne en god løsning.
Ruland har lagt en strategi, men holder kortene tett til brystet.
– Jeg har tanker om hvordan dette kan løses. Det er partene som styrer det. De har full partsautonomi, og hvilken posisjon de inntar, bestemmer de helt på egen hånd.
FINNER EN LØSNING: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har tro på at partene blir enige på et eller annet tidspunkt.
Eirik Dahl Viggen
Her streiker 891 kulturarbeidere nå
• Den Nationale Scene – 57
• Bergen Filharmoniske Orkester – 114
• Den Norske Opera & Ballett – 164
• Det Norske Teatret – 89
• Nationaltheatret – 145
• Rogaland Teater – 32
• Kilden-Kristiansand Symfoniorkester – 59
• Kilden Teater og Konserthus – 58
• Trøndelag Teater – 56
• Oslo Nye Teater – 38
• Hålogaland Teater – 35
• Teater Innlandet – 16
• Carte Blanche – 12
• Det Vestnorske Teateret – 5
• Turneteatret i Trøndelag – 13
Tre pensjonsordninger
• Ytelsespensjon: Ved denne ordningen er arbeidstaker garantert en viss andel av lønna i pensjon når hun går av med pensjon. Her bærer arbeidsgiver ansvaret for ytelsen.
• Innskuddspensjon: Arbeidstakers pensjonsinnbetaling settes i fond, og utbetalingen avhenger av verdien av innskuddet ved pensjonsalder. Her bærer arbeidstaker ansvaret og risikoen, og er ikke garantert en viss andel av lønna.
• Hybridpensjon: En kombinasjon av de to over. Arbeidstakersiden mener en slik ordning vil kunne sikre en livslang og kjønnsnøytral pensjon.