JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget

Stopper ikke innleie av helsepersonell nå – men ber om utredning

FORTSETTER: – Vi vil helt klart fortsette arbeidet med å ta ned innleie i helsesektoren, sier Bjørnar Skjæran.

FORTSETTER: – Vi vil helt klart fortsette arbeidet med å ta ned innleie i helsesektoren, sier Bjørnar Skjæran.

Jan-Erik Østlie

Stortingsflertallet vil ikke begrense innleie i helse- og omsorgssektoren ennå, men vil utrede det. Les hva Fagforbundets leder mener om dette.

2024051413215320240514132153

helge@lomedia.no

SV har forsøkt å få med seg Stortinget til å begrense muligheten for innleie også i helse- og omsorgssektoren, gjennom å «fjerne unntaket i arbeidsmiljøloven som åpner for tidsbegrenset innleie av helsepersonell».

Forslaget ble ikke vedtatt, men SV kom et lite skritt videre likevel. Subsidiært – altså i andre rekke – støttet de nemlig et forslag fra de to regjeringspartiene om å be regjeringen utrede dette.

Det fikk dermed flertall.

SV: – Vi kan ikke la kommersielle aktører melke det offentlige helsevesenet

– Positivt steg

– I seg selv er dette et lite, men positivt steg i riktig retning. Men vi hadde selvsagt ønsket å sette i gang å fjerne dette unntaket allerede nå, sier leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Freddy André Øvstegård, til FriFagbevegelse.

Han mener dette allerede har vært grundig vurdert, og at det ikke er behov for mer utredning.

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Bjørnar Skjæran, viser til flere grep som har ført til resultater – og reduksjon i innleie. I Helse-Nord er innleie for eksempel redusert med over 10 prosent.

De to regjeringspartiene poengterer at det er avgjørende for å sikre et sterkt og godt offentlig helsevesen, at man både fortsetter og forsterker utviklingen fra innleie til hele og faste ansettelser.

De poengterer at en innstramming i unntaket for innleie i helsesektoren må skje etter at positive tiltak for økt rekruttering til kommuner og helseforetak er satt i verk. Derfor foreslår de også at dette utredes.

– Vi vil helt klart fortsette arbeidet med å ta ned innleie i helsesektoren. Men vi kan ikke gjøre det på en måte som setter tilbudet til pasientene i fare, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

Han er også opptatt av å få ned ventetidene i sykehusene. Derfor har de to regjeringspartiene foreslått at det settes i gang en utredning.

Bemanningsbyråer saksøker Norge: Nå utvides saken

Hele faste stillinger

I Hurdalsplattformen, som er styringsdokumentet til regjeringen, er målet «å styrke arbeidstakernes rettigheter i et arbeidsliv i endring, samt at hele faste stillinger skal være hovedregelen i det norske arbeidslivet».

I arbeidet med endringen i regelverket for innleie ble det også lagt til grunn at den generelle innstrammingen i adgangen til innleie burde gjelde alle bransjer.

Til tross for dette ble det gjort et unntak for innleie av helsepersonell begrunnet i behovet for en forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenesten.

Det ble også vedtatt i forskrift at innleie fra bemanningsforetak skal være tillatt når det gjelder innleie av arbeidstakere med spesialkompetanse, som skal utføre rådgivnings- og konsulenttjeneste i klart avgrenset prosjekt.

Krav til Vestre

Fagforbundet og andre LO-forbund har vært tydelige på at denne sektoren er så velorganisert blant partene at det er fullt mulig å kunne bruke loven på en god måte – slik som i andre sektorer.

Da Jan Christian Vestre gikk på som ny helseminister nylig, hadde Fagforbundet fem krav til ham.

Et av kravene var å begrense innleie i sykehussektoren.

I begrunnelsen for dette kravet hevder Fagforbundet at bruken av innleie i Helse-Norge er ute av kontroll.

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Milliarder på vikarer

I dag bruker kommuner og helseforetak rundt fire milliarder kroner på vikarer, noe LO-forbundene mener kun er dyre mellomledd. Bemanninga må være i tråd med det man faktisk har behov for, mener Fagforbundet og legger til at helsearbeiderne må få styrket egen kompetanse og flere vikariater med innleid arbeidskraft må omgjøres til hele, faste stillinger.

Slik utdyper Mette Nord dette overfor FriFagbevegelse:

– Fagforbundet har alltid ment at lov- og avtaleverket og partssamarbeidet gjør at man også kan innføre et innleieforbud innen helse. En utredning må se nøye på hvordan veksten av innleie går utover kvaliteten og forsvarligheten i tjenestene, sier Mette Nord.

– Sykehusene og kommunene våre tømmes for fagkompetanse og helsekroner som skulle vært brukt på tjenester. I stedet går pengene til å leie inn folk dyrt fra bemanningsbyråene. Det er alt annet enn forsvarlig politikk, legger hun til.

Barnevernet bruker millioner på private konsulenter: – Jeg har ikke noe annet valg

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy