Terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011:

Støre: – Kampen mot høyreekstrem terror er ikke over

Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen på Utøya.

Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen på Utøya.

Terje Bendiksby / NTB scanpix

– 22. juli-terroren var ment å ramme partiet, understreket Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale under minnemarkeringen på Utøya mandag.

2019072309545620190723095456

Minnemarkeringen foregikk som foregående år i bakken på Utøya. Markeringen ble innledet med ett minutts stillhet.

– Kampen mot høyreekstrem terror er ikke over. Det at noen tegnet et hakekors på et minnesmerke 22. juli, viser i klartekst at dette finnes. Alle i samfunnet må lære av den våkenheten og det ansvaret AUF har vist, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB etter markeringen på Utøya.

Mandag morgen var det sprayet et hakekors på 22. juli-minnesmerket i Tønsberg. Mandag ettermiddag ble to menn i 20-årene pågrepet for ugjerningen.

p

– Høyreekstrem terror

I sin tale slo Støre fast at gjerningsmannen var alene om terrorhandlingene for åtte år siden, men ikke om holdningene.

– Det som skjedde 22. juli, var høyreekstrem terror, der hensikten var å ramme Arbeiderpartiet gjennom å ramme AUF. Noen ganger blir 22. juli nærmest omtalt som en naturkatastrofe. Men det var ett målrettet angrep – terror mot vår bevegelse, sa Ap-lederen fra talerstolen.

Han sier til NTB at det hvert år er sterkt å være på Utøya.

– Det er likevel en verdig minnestund. De problemstillingene som er oppe i tiden, kommer også opp på Utøya, sier Støre.

Saken fortsetter under bildet.

Fra venstre: AUF-leder Ina Libak, leder Lisbeth Røyneland av Den nasjonale støttegruppen, statsminister Erna Solberg (H) og Ap leder Jonas Gahr Støre på Utøya.

Fra venstre: AUF-leder Ina Libak, leder Lisbeth Røyneland av Den nasjonale støttegruppen, statsminister Erna Solberg (H) og Ap leder Jonas Gahr Støre på Utøya.

Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Historien om ungdommer

Blant de andre talerne var AUF-leder Ina Libak og leder Lisbeth Kristine Røyneland av Den nasjonale støttegruppen. I tillegg bidro Merete Stamneshagen fra støttegruppen med diktopplesning, mens artist Hanne Sørvaag sto for musikalske innslag.

– Oppgjøret med disse holdningene er ikke over. Holdningene lever videre i vårt samfunn. Det er vondt å tenke på, men de gjør det. Oppgjøret må tas i vårt samfunn, og alle har et ansvar. De øverste lederne har et ekstra stort ansvar for å si fra om hvor grensen går for hvordan man kan snakke, sier Libak til NTB.

Libak var en av de mange AUF-erne som befant seg på Utøya for åtte år siden. Hun ble selv skutt fire ganger.

p

– Lett å tro det aldri kan skje

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var Ap-leder og statsminister da terroren rammet. Han var også i år til stede på 22. juli-markeringen på Utøya.

– Det er vondt å være her, men også fint. Det er vondt å minnes de som mistet livet, men fint å være sammen med så mange berørte som minnes dette sammen, sier han til NTB på kaia på Utøya.

Saken fortsetter under bildet.

Det ble lagt ned blomsterkranser ved kaia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det ble lagt ned blomsterkranser ved kaia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den viktigste lærdommen man kan ta med seg i forbindelse med terrorangrepet, er for ham å verne om demokratiet og friheten.

– Hvis ungdom ikke tør å dra på sommerleir, eller hvis en folkevalgt regjering ikke kan fungere fordi kontorene blir bombet, da er grunnstammen i demokratiet vårt rammet, sier Stoltenberg.

Blomsterkrans og navneopplesning

Etter talene ble det minnemarkering på kaia, hvor navnene på alle de 77 som ble drept 22. juli 2011, ble lest opp. Statsminister Erna Solberg (H) deltok også i markeringen og la på vegne av regjeringen ned blomsterkranser ved kaia.

Trompetist Magnus Aannestad Oseth fremførte «Til ungdommen» – Nordahl Griegs kjente dikt som ble satt til musikk av Otto Mortensen.

Av de 77 personene som døde 22. juli i 2011, ble 69 av dem drept på Utøya, som ligger i Tyrifjorden i Buskerud.

Terrorangrepene 22. juli

• 77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud 22. juli 2011.

• 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret.

• 8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 ble såret.

• Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.

• Høyreekstremisten Anders Behring Breivik, som i 2017 endret navn til Fjotolf Hansen, er dømt til 21 års forvaring for angrepene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy