JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2023

Store sprik om eldreforlik: Se hvordan partilederne svarer på invitasjonen fra Frp

– Det høyresiden i dag tar til orde for, er «å slippe alle gode krefter til», som er et fordekt budskap for å privatisere og konkurranseutsette eldreomsorgen, mener SV-leder Kirsti Bergstø.

– Det høyresiden i dag tar til orde for, er «å slippe alle gode krefter til», som er et fordekt budskap for å privatisere og konkurranseutsette eldreomsorgen, mener SV-leder Kirsti Bergstø.

Sissel M. Rasmussen

– Det var ingen som trodde at velferden vår skulle bli gjenstand for finansakrobater som har tilhold i skatteparadiser, sier SVs leder. Også andre partiledere er lunkne til invitasjon fra Frp.

2023083009282220230830100736

– Vi er langt fra hverandre når det gjelder blant annet synet på konkurranseutsetting, anbudsutsetting, det å få kommersielle kjeder inn i eldreomsorgen, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB.

I TV 2s partilederdebatt i Bergen tirsdag kveld fikk han en tydelig invitasjon fra Frp-leder Sylvi Listhaug om et bredt forlik i Stortinget for å styrke eldreomsorgen.

Han tok ikke direkte imot.

– Eldreomsorgen får større og større utfordringer. Så det vi må gjøre, er jo det samme som vi gjorde med barnehagene. Det er å sette oss sammen, bevilge nødvendige penger og sette i sving utbygging der vi bruker det private, ideelle og det offentlige, sier Listhaug til NTB.

Hun viser til barnehageforliket fra 2003, som endte med at det private og det offentlige sammen bygde ut full barnehagedekning.

Støre har ikke helt troen på å gjenta modellen.

– Det å utvikle barnehagesektoren tidlig på 2000-tallet er noe helt annet enn eldreomsorgen, sier han.

Se hvor mange helsefagarbeidere din kommune kan finansiere med eiendomsskatten

Historien gjentar seg

Det er ikke første gang Listhaug foreslår et eldreforlik. Hun gjorde det også i valgkampen i 2019. Forgjengeren hennes, Siv Jensen, foreslo det også flere ganger, blant annet i 2010.

Under NRKs partilederdebatt i 2011 på Stokka sykehjem i Stavanger skjedde omtrent nøyaktig samme seanse som på TV 2 denne uken.

Siv Jensen inviterte daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til et eldreforlik etter modell fra barnehageforliket. Han sa nei.

– Helsefagarbeidere er en underkjent yrkesgruppe

Bollestad er sint

KrFs Olaug Bollestad begynner å bli mektig lei. Hun er tydelig på at Støre må godta invitasjonen og sette seg ned med de andre partiene for å få til et forlik.

– Jeg har vært i politikken siden 2003. Man har diskutert dette hver eneste gang det er valg. Og i mellomtiden så er det ingen som snakker om det, sier hun.

Hun mener kommunene trenger forutsigbarhet om hvordan eldreomsorgen skal styres.

– Vi må sette oss ned ved et bord og lage noe som går over mer enn én stortingsperiode, som alle forplikter seg til, sier hun.

Overlege Mads Gilbert: – Beinharde arbeidsvilkår gjør at helsearbeidere vil flykte til private aktører

Høyre er åpne

Sist gang Stortinget ble enige om et eldreforlik, var i 2007. Den gang valgte Frp og Høyre å stå utenfor fordi de mente avtalen var for lite konkret.

Stortingsveteran og Høyre-leder Erna Solberg synes å være åpen for tanken om et nytt forlik nå.

– Vi møter alltid opp når folk inviterer til forlik, for å diskutere og se om det er grunnlag for det. Vi har tatt initiativer for å rekruttere nok helsepersonell i omsorgen i kommunene og sykehusene, sier hun.

Meninger: Høyre vil kutte lønna og pensjonen din

Senterpartiet skeptiske

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum svarer ikke direkte på om regjeringen vil ta initiativ til et nytt eldreforlik.

– Jeg tror det er mulig å få til mange brede og gode løsninger. Men der vi er opptatt av å organisere tjenestene nært, så er hovedargumentet til Frp at de ønsker en statliggjøring av eldreomsorgen. Da tror vi det blir mer standardisering. Og folk er ikke standard, sier han.

Vedum mener at folk trenger et tilpasset tilbud i sitt nærmiljø.

Tydelig nei fra Rødt og SV

Partiene aller lengst til venstre ser uansett ut til å knuse drømmen om et bredt, nytt eldreforlik.

– Da det var barnehageforlik, så forsvant det jo milliarder ut av barnehagesektoren over til kommersielle konsern. Så et sånt forlik er det helt uaktuelt for Rødt å være med på, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til NTB.

SV-leder Kirsti Bergstø svarer slik:

– Det høyresiden i dag tar til orde for, er «å slippe alle gode krefter til», som er et fordekt budskap for å privatisere og konkurranseutsette eldreomsorgen. Det er vi ikke med på, sier Bergstø.

– Men SV var jo med på barnehageforliket. Er du ikke villig til å diskutere noe lignende i eldreomsorgen?

Bergstø sier at hun er stolt over barnehageforliket. Men:

– Det var ingen som for over 20 år siden trodde at velferden vår skulle bli gjenstand for internasjonale oppkjøpsfond. For finansakrobater som har tilhold i skatteparadiser. Det er det vi står overfor nå, sier hun.

(©NTB)

marius.helge.larsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy