Direktør for arbeidsliv i KS Tor Arne Gangsø (th) er fornøyd med at Rikslønnsnemnda ikke ga Unios medlemmer høyere lønnstillegg enn andre kommuneansatte. Forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal (tv) er skuffet og mener KS og Rikslønnsnemnda ikke forstår hvor alvorlig rekrutteringsproblemet er når det gjelder lærere og sykepleiere.
Per Flakstad
Som eneste hovedorganisasjon brøt Unio meklingen i slutten av mai og gikk ut i streik. I juni avbrøt regjeringen streiken da stortingsflertallet støttet bruk av tvungen lønnsnemnd.
Tirsdag la Rikslønnsnemnda fram sin kjennelse: Unio må gå med på samme lønnstillegg som LO, YS og Akademikerne fikk i meklingen i mai. Det medfører en årlig lønnsøkning på mellom 12.000 og 22.000 kroner, og KS melder at Unios medlemmer er blant dem som får størst økning.
• Mellom 10.000 og 22.000 kroner i lønnstillegg for kommuneansatte
Fornøyde i KS
– KS er fornøyd med Rikslønnsnemndas kjennelse. Den bekrefter at våre prioriteringer og argumenter i årets tariffoppgjør var riktige. Resultatet gir en god fordeling på hele laget av ansatte i kommuner og fylkeskommuner, sier direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, som mener KS i vår strakte seg langt for å sikre kommuneansattes kjøpekraft.
• Enighet i Oslo kommune: Alle ansatte får minimum 16.500 kroner
I en pressemelding inviterer Gangsø Unio til dialog om veien videre og påpeker at vinduet fortsatt er åpent for å få lokale tillegg i løpet av høsten.
• Slik blir den nye lønna til sykehusansatte i LO
– Løser ikke stor rekrutteringsutfordring
Så fornøyd er ikke Unio.
– Vi står i en situasjon med kritisk sykepleier- og lærermangel. Men KS erkjenner ikke engang problemet og er milevis fra å bidra til å løse det. Dette er et alvorlig problem, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.
• Sykepleiere og helsefagarbeidere har ikke en reell streikerett
Nestleder Silje Naustvik kaller seg svært skuffet, men ikke overrasket over nemndas dom.
– Det er dessverre ikke overraskende. Heller ikke Rikslønnsnemnda valgte å bruke muligheten dette var, til å bidra til å løse den store utfordringen vi har med å rekruttere og beholde ansatte til velferdsyrkene, sier Naustvik.
(©NTB)
joachim.waade.nessemo@ntb.no
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB