Direktør for arbeidsliv i KS Tor Arne Gangsø (th) er fornøyd med at Rikslønnsnemnda ikke ga Unios medlemmer høyere lønnstillegg enn andre kommuneansatte. Forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal (tv) er skuffet og mener KS og Rikslønnsnemnda ikke forstår hvor alvorlig rekrutteringsproblemet er når det gjelder lærere og sykepleiere.
Per Flakstad
Som eneste hovedorganisasjon brøt Unio meklingen i slutten av mai og gikk ut i streik. I juni avbrøt regjeringen streiken da stortingsflertallet støttet bruk av tvungen lønnsnemnd.
Tirsdag la Rikslønnsnemnda fram sin kjennelse: Unio må gå med på samme lønnstillegg som LO, YS og Akademikerne fikk i meklingen i mai. Det medfører en årlig lønnsøkning på mellom 12.000 og 22.000 kroner, og KS melder at Unios medlemmer er blant dem som får størst økning.
• Mellom 10.000 og 22.000 kroner i lønnstillegg for kommuneansatte
Fornøyde i KS
– KS er fornøyd med Rikslønnsnemndas kjennelse. Den bekrefter at våre prioriteringer og argumenter i årets tariffoppgjør var riktige. Resultatet gir en god fordeling på hele laget av ansatte i kommuner og fylkeskommuner, sier direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, som mener KS i vår strakte seg langt for å sikre kommuneansattes kjøpekraft.
• Enighet i Oslo kommune: Alle ansatte får minimum 16.500 kroner
I en pressemelding inviterer Gangsø Unio til dialog om veien videre og påpeker at vinduet fortsatt er åpent for å få lokale tillegg i løpet av høsten.
• Slik blir den nye lønna til sykehusansatte i LO
– Løser ikke stor rekrutteringsutfordring
Så fornøyd er ikke Unio.
– Vi står i en situasjon med kritisk sykepleier- og lærermangel. Men KS erkjenner ikke engang problemet og er milevis fra å bidra til å løse det. Dette er et alvorlig problem, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.
• Sykepleiere og helsefagarbeidere har ikke en reell streikerett
Nestleder Silje Naustvik kaller seg svært skuffet, men ikke overrasket over nemndas dom.
– Det er dessverre ikke overraskende. Heller ikke Rikslønnsnemnda valgte å bruke muligheten dette var, til å bidra til å løse den store utfordringen vi har med å rekruttere og beholde ansatte til velferdsyrkene, sier Naustvik.
(©NTB)
joachim.waade.nessemo@ntb.no
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye