JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken hjalp ikke: Unio-medlemmer får samme lønnsvekst som andre ansatte i kommunene

Direktør for arbeidsliv i KS Tor Arne Gangsø (th) er fornøyd med at Rikslønnsnemnda ikke ga Unios medlemmer høyere lønnstillegg enn andre kommuneansatte. Forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal (tv) er skuffet og mener KS og Rikslønnsnemnda ikke forstår hvor alvorlig rekrutteringsproblemet er når det gjelder lærere og sykepleiere.

Direktør for arbeidsliv i KS Tor Arne Gangsø (th) er fornøyd med at Rikslønnsnemnda ikke ga Unios medlemmer høyere lønnstillegg enn andre kommuneansatte. Forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal (tv) er skuffet og mener KS og Rikslønnsnemnda ikke forstår hvor alvorlig rekrutteringsproblemet er når det gjelder lærere og sykepleiere.

Per Flakstad

Selv om Unio tok en streik i vår fikk ikke sykepleiere og lærere det lønnsløftet de håpet på. Tirsdag kunngjorde Rikslønnsnemnda at de får samme lønnstillegg som andre ansatte i kommunene.

2021092209381120210922093811

Som eneste hovedorganisasjon brøt Unio meklingen i slutten av mai og gikk ut i streik. I juni avbrøt regjeringen streiken da stortingsflertallet støttet bruk av tvungen lønnsnemnd.

Tirsdag la Rikslønnsnemnda fram sin kjennelse: Unio må gå med på samme lønnstillegg som LO, YS og Akademikerne fikk i meklingen i mai. Det medfører en årlig lønnsøkning på mellom 12.000 og 22.000 kroner, og KS melder at Unios medlemmer er blant dem som får størst økning.

Mellom 10.000 og 22.000 kroner i lønnstillegg for kommuneansatte

Fornøyde i KS

– KS er fornøyd med Rikslønnsnemndas kjennelse. Den bekrefter at våre prioriteringer og argumenter i årets tariffoppgjør var riktige. Resultatet gir en god fordeling på hele laget av ansatte i kommuner og fylkeskommuner, sier direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, som mener KS i vår strakte seg langt for å sikre kommuneansattes kjøpekraft.

Enighet i Oslo kommune: Alle ansatte får minimum 16.500 kroner

I en pressemelding inviterer Gangsø Unio til dialog om veien videre og påpeker at vinduet fortsatt er åpent for å få lokale tillegg i løpet av høsten.

Slik blir den nye lønna til sykehusansatte i LO

– Løser ikke stor rekrutteringsutfordring

Så fornøyd er ikke Unio.

– Vi står i en situasjon med kritisk sykepleier- og lærermangel. Men KS erkjenner ikke engang problemet og er milevis fra å bidra til å løse det. Dette er et alvorlig problem, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

Sykepleiere og helsefagarbeidere har ikke en reell streikerett

Nestleder Silje Naustvik kaller seg svært skuffet, men ikke overrasket over nemndas dom.

– Det er dessverre ikke overraskende. Heller ikke Rikslønnsnemnda valgte å bruke muligheten dette var, til å bidra til å løse den store utfordringen vi har med å rekruttere og beholde ansatte til velferdsyrkene, sier Naustvik.

(©NTB)

joachim.waade.nessemo@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy