Sykehusstreiken fortsetter etter møte hos Riksmekleren. Fagforbundet vurderer opptrapping
Riksmekler Mats Ruland klarte ikke å avslutte streiken ved sykehusene 11. juni. (arkivfoto)
Håvard Sæbø
Sykehusstreiken fortsetter etter at partene ikke kom til enighet hos Riksmekleren tirsdag kveld. Dermed er fortsatt 667 sykehusansatte tatt ut i streik.
Representanter for LO Stat og YS var til stede på møtet, som startet i 21-tiden. To timer senere gikk partene fra hverandre uten en løsning. Møtet fant sted på initiativ fra Riksmekleren.
– Streiken fortsetter. Spekter vet godt hva som skal til for å få en avslutning på streiken. Vi vurderer fortløpende om vi skal ta ut flere i streik, sier Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet til NTB.
Han sier streikeviljen fortsatt er stor fordi de har et krav som oppfattes som rettferdig både blant medlemmer og folk flest.
Administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, sier i en pressemelding at hun setter pris på Riksmeklerens initiativ, men at meklingen dessverre ikke førte fram.
• Hva streiker de for? Her er fem spørsmål og svar om sykehusstreiken
Frivillig mekling
– Det er jeg som har oppfordret partene til å møtes til frivillig mekling. Initiativet har kommet fra Riksmekleren fordi vi mener det er en alvorlig konflikt som berører svake tredjeparter, og da er det viktig å forsøke å finne en løsning, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK i forkant av møtet.
Ruland pekte på at det er vanskelige prinsipielle krav som gjør det vanskelig å finne gode mellomløsninger.
Sykehusstreiken startet 29. mai, og seks helseforetak er rammet. De fagorganiserte streiker for at også ansatte i mindre deltidsstillinger skal få pensjon fra første krone.
Omfatter sykehus
Streiken omfatter Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital, Helse Bergen, Sørlandet sykehus, Sykehuset Østfold, Sørlandet sykehus Arendal og Universitetssykehuset Nord-Norge.
Ved flere av sykehusene varsler de streikende en demonstrasjon onsdag hvor de krever svar fra sine respektive direktører:
«Hvordan kan du som øverste arbeidsgiver på sykehuset forsvare en diskriminerende arbeidsgiverpolitikk, hvor de som jobber under 20 prosent, ikke får alderspensjon, uførepensjon eller etterlattdekning?», heter det i en pressemelding fra Fagforbundet.
– Vil ikke forskjellsbehandle
Spekter sier at problemet kan løses ved at ingen stillinger som utlyses, skal være mindre enn 20 prosent.
– Som ansvarlige arbeidsgivere, ønsker ikke helseforetakene å forskjellsbehandle ansatte i sykehusene. Store grupper som sykepleiere og leger, må ha minst 20 prosents stilling for å bli meldt inn i pensjonsordningen, og vi ser ingen grunn til å innføre andre regler for LO- og YS-medlemmer, sa leder av Spekter Helse, Herlof Nilssen, da streiken var et faktum i mai.
Sykehusstreiken gjelder LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, EL og IT og Creo og YS-forbundene Delta og Parat.
Derfor streiker de
• Ansatte i sykehusene med mindre stillinger enn 20 prosent stilling, meldes ikke inn i pensjonssystemet.
• Dette rammer mellom 5.000 og 10.000 ansatte på sykehusene. Det er ofte helgevakter og lavt lønnede grupper. 75 prosent av disse er kvinner.
• Når disse ikke meldes inn i pensjonsordningen, så går de glipp av en beholdning for alderspensjon på 300.000 kroner. I tillegg får de ikke dekning ved eventuell uføre eller død.