JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusstreiken fortsetter etter møte hos Riksmekleren. Fagforbundet vurderer opptrapping

Riksmekler Mats Ruland klarte ikke å avslutte streiken ved sykehusene 11. juni. (arkivfoto)

Riksmekler Mats Ruland klarte ikke å avslutte streiken ved sykehusene 11. juni. (arkivfoto)

Håvard Sæbø

Sykehusstreiken fortsetter etter at partene ikke kom til enighet hos Riksmekleren tirsdag kveld. Dermed er fortsatt 667 sykehusansatte tatt ut i streik.

2019061207525420190612075346

Representanter for LO Stat og YS var til stede på møtet, som startet i 21-tiden. To timer senere gikk partene fra hverandre uten en løsning. Møtet fant sted på initiativ fra Riksmekleren.

«Kjære direktør! Du har selv millionlønn og bunnsolid pensjonsavtale. Hvordan kan du forsvare at ansatte står uten alderspensjon?»

– Streiken fortsetter. Spekter vet godt hva som skal til for å få en avslutning på streiken. Vi vurderer fortløpende om vi skal ta ut flere i streik, sier Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet til NTB.

Han sier streikeviljen fortsatt er stor fordi de har et krav som oppfattes som rettferdig både blant medlemmer og folk flest.

Administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, sier i en pressemelding at hun setter pris på Riksmeklerens initiativ, men at meklingen dessverre ikke førte fram.

Hva streiker de for? Her er fem spørsmål og svar om sykehusstreiken

Frivillig mekling

– Det er jeg som har oppfordret partene til å møtes til frivillig mekling. Initiativet har kommet fra Riksmekleren fordi vi mener det er en alvorlig konflikt som berører svake tredjeparter, og da er det viktig å forsøke å finne en løsning, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK i forkant av møtet.

Ruland pekte på at det er vanskelige prinsipielle krav som gjør det vanskelig å finne gode mellomløsninger.

Sykehusstreiken startet 29. mai, og seks helseforetak er rammet. De fagorganiserte streiker for at også ansatte i mindre deltidsstillinger skal få pensjon fra første krone.

Arbeidsgiverne lover alle minst 20 prosent stilling: – Tomt løfte fra Spekter helse, sier forhandlingstopp

Omfatter sykehus

Streiken omfatter Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital, Helse Bergen, Sørlandet sykehus, Sykehuset Østfold, Sørlandet sykehus Arendal og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Ved flere av sykehusene varsler de streikende en demonstrasjon onsdag hvor de krever svar fra sine respektive direktører:

«Hvordan kan du som øverste arbeidsgiver på sykehuset forsvare en diskriminerende arbeidsgiverpolitikk, hvor de som jobber under 20 prosent, ikke får alderspensjon, uførepensjon eller etterlattdekning?», heter det i en pressemelding fra Fagforbundet.

– Vil ikke forskjellsbehandle

Spekter sier at problemet kan løses ved at ingen stillinger som utlyses, skal være mindre enn 20 prosent.

– Som ansvarlige arbeidsgivere, ønsker ikke helseforetakene å forskjellsbehandle ansatte i sykehusene. Store grupper som sykepleiere og leger, må ha minst 20 prosents stilling for å bli meldt inn i pensjonsordningen, og vi ser ingen grunn til å innføre andre regler for LO- og YS-medlemmer, sa leder av Spekter Helse, Herlof Nilssen, da streiken var et faktum i mai.

Sykehusstreiken gjelder LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, EL og IT og Creo og YS-forbundene Delta og Parat.

Derfor streiker de

• Ansatte i sykehusene med mindre stillinger enn 20 prosent stilling, meldes ikke inn i pensjonssystemet.

• Dette rammer mellom 5.000 og 10.000 ansatte på sykehusene. Det er ofte helgevakter og lavt lønnede grupper. 75 prosent av disse er kvinner.

• Når disse ikke meldes inn i pensjonsordningen, så går de glipp av en beholdning for alderspensjon på 300.000 kroner. I tillegg får de ikke dekning ved eventuell uføre eller død.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Riksmekler Mats Ruland klarte ikke å avslutte streiken ved sykehusene 11. juni. (arkivfoto)

Riksmekler Mats Ruland klarte ikke å avslutte streiken ved sykehusene 11. juni. (arkivfoto)

Håvard Sæbø