JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

10 tips fra dyrepleier Anna: Også kjæledyr kan bli stressa i jula

PASSER PÅ DYRA: Dyrepleier Anna Kumwenda synes det er fint å gi dyret julekalender, men oppfordrer til å vite hva den inneholder.

PASSER PÅ DYRA: Dyrepleier Anna Kumwenda synes det er fint å gi dyret julekalender, men oppfordrer til å vite hva den inneholder.

Guro Gulstuen Nordhagen

I førjulstida stresser vi kanskje mer enn vanlig, og rutinene blir borte. Det kan også stresse kjæledyret ditt.

2018121010273320230821171436

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

I desember fylles dagene med juleforberedelser, julebord og besøk. Det er en tid med kos, og en del kaos.

Rutiner brytes når høytiden skal feires med klirring i glass til den deilige, fete juleribba sammen med dem man er glad i. Kjæledyrene opplever ofte denne søte juletid med brutte rutiner som stressende, hunden spesielt da de er utpregede vanedyr.

Det er flere faremomenter som er lett å glemme, men fortvil ikke. Dyrepleier Anna Kumwenda har oppsummert de viktigste huskereglene, så du kan fortsette å stresse, uten å stresse dyret ditt.

STRESS: Mange synes det er gøy å kle opp dyrene med hatter og gensere i jula, men det er ikke dyra alltid enig i, ifølge dyrepleier Anna Kumwenda.

STRESS: Mange synes det er gøy å kle opp dyrene med hatter og gensere i jula, men det er ikke dyra alltid enig i, ifølge dyrepleier Anna Kumwenda.

Vidar Eriksen

Annas ti råd til dyreeiere i jula:

1: Pass på hva dyret får i seg. Gir du mat ved bordet eller julekalender med godbiter, må du redusere matinntaket den dagen. Om du eller gjestene vil gi mat ved bordet, så sett frem en skål med dyregodteri, så vet du at dyret tåler det. Om dyret får i seg for fet, salt eller søt mat, kan det føre til oppkast og diare.

2: Pass på at ting dyret kan svelge ikke blir liggende på gulvet . Julepynt, gavebånd og andre småting er morsomme å leke med, men lett å svelge. Et tips om dyret får i seg et skarpt fremmedlegeme er å gi det kokt, myk asparges. Det kan legge seg som et beskyttende lag rundt fremmedlegemet og hindre skarpe kanter fra å gjøre skade. Om dyret ditt får i seg et fremmedlegeme må du ta det med til veterinær.

3: Pass på at dyret ikke blir glemt i en stressende tid. La hunden få nok mosjon, gi oppmerksomhet til katten når du har tid, og la den være i fred når det er mye som skjer eller mange mennesker innom. Et godt tips er å gå lenger turer med hunden sånn at den blir sliten og legger seg, så kan du holde på med ditt.

4: Gi julekalender som er gøy for dyret, og for deg. Julekalender til dyret er fint, men det er lurt å vite hva den inneholder. Pass på at lekene ikke er for små til dyret ditt sånn at det ikke svelger det. Lag gjerne kalender selv, så er du helt sikker på næringsinnhold og riktig størrelse på lekene. Husk at kalenderen skal være like spennende og gøy for dyret, som for deg.

5: Ikke la levende lys stå uten tilsyn. For et dyr kan en levende flamme være veldig spennende, men den vet ikke at den også kan være farlig.

6: Skjerm dyret ved behov. Får du mye besøk, kan det være veldig gøy for hunden. Men som andre dyr kan også hunder bli stresset av for mange mennesker rundt seg. Sørg da for å skjerme dyret ved behov, og la dyret få være i fred når det går og legger seg.

7: Ikke alle dyr ønsker å bli kledd ut. Det er veldig søtt med katter og hunder med morsomme hatter og gensere, men de er som regel ikke enige. En katt som blir helt stiv når den får på seg noe rundt magen eller hodet er som regel redd eller stresset.

8: Ha dyret ditt hos noen det kjenner hvis du reiser bort. Dra du bort over en lenger periode, så pass på at dyret ditt ikke er alene eller er hos ukjente mennesker. Dette kan stresse dyret, og en hund kan ikke være alene. Har du katt, husk å få noen kjente til å komme og gi den mat.

9: Stresser du rundt dyret ditt, kan det smitte. I situasjoner med mye lyd eller mange mennesker er noe av det viktigste du kan gjøre å forholde deg rolig. Dyret vil bli påvirket av hvordan du reagerer på ting. Når det gjelder fyrverkeri eller andre høye lyder er det spesielt viktig. Om du forholder deg rolig, vil det være mulig å unngå at hunden assosirerer lydene med noe skummelt. Begynn denne opplæringen tidlig. Sliter du med et stresset dyr selv etter å ha prøvd å lære den at høye lyder ikke er farlig, kan du snakke med din veterinær om andre alternativer.

10: Ta med dyret til en dyreklinkikk om du tror noe er galt. Har du ikke mulighet til å ta det med noe sted, så ring. Å ringe er helt gratis, og du kan få vite om du kan gjøre noe selv, eller om du må komme. Det kan være lurt å sjekke når dyreklinkkene i området er åpent i jula på forhånd.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy