Tiltale tatt ut mot Veireno-sjef Johnny Enger

Ilegges foretaksbot på 5,3 millioner

Må svare for en rekke lovbrudd

TIL RETTEN: Siste kapittel er ikke skrevet om Veireno i Oslo og Vestfold. Johnny Enger må møte i retten.

TIL RETTEN: Siste kapittel er ikke skrevet om Veireno i Oslo og Vestfold. Johnny Enger må møte i retten.

Werner Juvik

Tidligere Veireno-sjef Johnny Enger må svare for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven, og er ilagt en bot på 5,3 millioner kroner.

2018031915562520180319170715

ola.tommeras@fagbladet.no

Politiet har nå tatt ut tiltale mot tidligere eier og leder av Veireno, opplyser Dagbladet. Bedriften hadde i kort tid avfallsinnhenting i ti Vestfold-kommuner og hele Oslo.

– Det er ille at det har tatt ett år å få en tiltale på plass, men godt å se at det går en grense for hva politiet henlegger av arbeidsmiljøkriminalitet, kommenterer Stein Guldbrandsen, leder av yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.

Det lille selskapet dundret for fullt inn i avfallsmarkedet vinteren 2015. Da overtok Veireno søppelkjøring i ti Vestfold-kommuner, etter å ha vunnet anbudsrunden i mars samme år. Samtidig ble det lille Enebakk-selskapet tildelt kontrakt for hele Oslo. Det var første gang at ett selskap skulle besørge hele hovedstaden og hente inn avfall fra nesten 700.000 innbyggere.

Det endte med søppelkaos, klagestorm og råkjør for ansatte. I februar 2017 gikk Johnny Enger til skifteretten og begjærte selskapet konkurs. Deretter overtok kommunen selv.

Rekrutterte ansatte i Romania

Jobbet billigere og raskere

Allerede vinteren 2015 slet selskapet hardt i Vestfold, der de skulle gjøre jobben raskere, mer effektivt og billigere enn konkurrentene. 16 av 33 ansatte sluttet de første fem ukene, ifølge de ansatte selv. En av dem, Marcin Marys, sto fram i Fagbladet og fortalte om hardkjøret. Da var det enda ti måneder til overtakelsen i Oslo, en kontrakt selskapet hadde vunnet med et bud langt lavere enn konkurrentene.

Etter omtalene i Vestfold, gjorde Arbeidstilsynet første tilsyn i desember. Det medførte til slutt politianmeldelse i oktober, noen uker etter at kaoset startet i Oslo.

I januar 2017, avslørte Dagbladet mer enn 2000 lovbrudd i Oslo. Det endte med enda en politianmeldelse.

Slik gikk det da Oslo skulle hente søpla mer effektivt (samleside)

En fare for ulykker

Tiltalen er på ti punkter og inneholder en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Til Dagbladet påpeker politiadvokat Daniel Sollie at risikoen er høy når ansatte jobber såpass lange dager med tunge kjøretøy:

– Arbeidsmiljøloven skal ivareta arbeidstakers helse. Ved å jobbe mye, og med lite hvile mellom skiftene, så øker risikoen for ulykker. Her har ansatte ført tunge kjøretøy i bybildet, midt i trafikken. Både hensynet til ansatte, og risikoen de utsette andre for, gjør dette til en alvorlig sak, sier politiadvokat Daniel Sollie.

Her er regninga for lavprisrenovasjon i Oslo

Sjelden at det blir tiltale

Spesialrådgiver Anne-Grethe Krogh i Fagforbundet leverte i fjor masteravhandlingen Norge i svart, hvitt og grått – en avhandling om arbeidsmiljøkriminalitet, der det framgår at anmeldte saker som oftest blir henlagt.

– Dette er unntaket – at politiet tar ut tiltale. Når det først skjer, så er det gjerne fordi medier og varslere allerede har lagt fram fakta som i Veireno-saken, kommenterer hun.

Fagforbundet har bedt om at Arbeidstilsynet får anmeldelsesplikt når det avdekkes lovbrudd.

– Vi trenger å få alle saker fram selv om de sjelden ender med etterforskning og tiltale. Det trengs for å få beslutningsgrunnlag for politikerne, sier Krogh.

Uenig i grunnlaget

Engers advokat, Christian Lundin, opplyser at Johnny Enger er uenig i grunnlaget for tiltalen, og at de vil komme tilbake med detaljer senere.

Fagbladet har gitt Johnny Enger mulighet til å kommentere, men har foreløpig ikke fått svar. Saken følges opp.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy