JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha tannhelse inn i egenandelsordningen: – Du kan se på tanngarden om noen er fattig eller ikke

GREP: – Tiden er inne for at Arbeiderpartiet må ta grep og gjøre tannhelse inn i egenandelsordningen til en sak på dagsorden, sier Mani Hussaini.

GREP: – Tiden er inne for at Arbeiderpartiet må ta grep og gjøre tannhelse inn i egenandelsordningen til en sak på dagsorden, sier Mani Hussaini.

Jan-Erik Østlie

AUF-leder Mani Hussaini mener tannhelse må bli en fanesak for Arbeiderpartiet foran kommende stortingsvalg.

2018041910230020180419100400

helge@lomedia.no

AUF-lederen mener Arbeiderpartiet må løfte spørsmålet om tannhelse skal inn i egenandelsordningen som en av reformene fram mot valget i 2021.

– Dette kan bli en av de nye store reformene til Arbeiderpartiet, sier Mani Hussaini til FriFagbevegelse.no og får full støtte fra Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung.

– Tiden er inne for at Arbeiderpartiet må ta grep og gjøre tannhelse inn i egenandelsordningen til en sak på dagsordenen. Det går et reelt klasseskille mellom de som har råd til å gå til tannlegen og de som ikke kan. Du ser det fort på tanngarden om noen er fattige eller ikke. Vi snakker om å skape verdens beste velferdssamfunn. Da må vi vise det i faktisk politikk også. Nå er tiden inne for at Arbeiderpartiet løfter denne saken, mener Hussaini.

GREP: – Tiden er inne for at Arbeiderpartiet må ta grep og gjøre tannhelse inn i egenandelsordningen til en sak på dagsorden, sier Mani Hussaini.

GREP: – Tiden er inne for at Arbeiderpartiet må ta grep og gjøre tannhelse inn i egenandelsordningen til en sak på dagsorden, sier Mani Hussaini.

Jan-Erik Østlie

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

Løftet fram

Nettopp tannregulering er løftet fram i medias søkelys de siste dagene.

Norske kjeveortopeder tar seg godt betalt for å gi folk medisinsk behandling av tennene. Bare de som defineres som å ha et svært stort behov, får i dag utgiftene refundert i sin helhet. De som har stort eller klart behov, får refundert henholdsvis 45 og 75 prosent av utgiftene.

– Det er spesielt at personer med svært stort behov for tannregulering må betale så mye for å få den nødvendige medisinske hjelpen. Det hadde vi aldri tolerert om vi skulle ha bygget velferdsstaten på nytt. Det er en selvfølge at tennene er en del av kroppen. Det bør inn i egenandelsordningen slik at alle får den medisinske hjelpen de trenger, mener AUF-lederen.

En undersøkelse fra i fjor høst viste at hver fjerde ungdom har valgt å ikke gå til tannlegen av økonomiske hensyn.

Fagforbundet Ung har startet kampanjen «Tannhelse inn i egenandelsordningen», som nå har fått over 100.000 likerklikk på Facebook. Også leder Mats Monsen ønsker at politikerne løfter denne saken, og at tannhelse blir tatt inn under egenandelsordningen i staten.

– Det blir vanskeligere å forebygge store skader på tennene hvis det er for dyrt, mener Monsen.

Martine Grymyr

Patrick må betale en halv årslønn for å få orden på tennene sine

Kravet er også noe LOs medlemmer stiller seg bak. I LOs medlemsdebatt i anledning kongressen og stortingsvalget, svarte oppunder 40.000 av nesten 99.000 medlemmer at fri tannbehandling for flere var en av de viktigste sakene.

Foreslår politisk

SVs helsepolitiske talsperson, Nicholas Wilkinson, mener løsningen er å la tannhelse bli en del av egenandelsordningen og likestille den med legebesøk.

– Klasseforskjellene lyser mot deg når de må smile. Folk med ødelagte og skjeve tenner viser ofte at de er fattigere.

Helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland, mener det er behov for en opprydning.

– Jeg mener det må på plass en avtale mellom Tannlegeforeningen og staten for å få regulert prisene, sier han til NRK.

Han tror det presser seg frem fast prissetting hos de private for å unngå at det offentlige tar over. Et utvalg skal se på prioriteringene blant annet i tannhelsetjenesten.

Syke eldre trenger god munnhelse

Få nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Hvem betaler for tannbehandlingen?

• Barn 0–18 år har rett til gratis tannbehandling.

• Ungdom (19–20 år) får dekket 75 prosent av utgiftene.

• Voksne over 20 år må som hovedregel betale utgiftene selv, men det fins unntak for bestemte sykdommer eller skader.

• Eldre som bor i institusjon eller har hjemmesykepleie, får gratis behandling.

• Personer med dårlig økonomi kan søke Nav om støtte til tannbehandling.

• Nordmenn bruker i dag 14,5 milliarder kroner årlig i tannlegetjenester. Anslagsvis en firedel av dette dekkes via offentlige budsjetter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy