Ønsker «norsk» båt inn til Gaza

I morgen blir det demonstrasjon i Spikersuppa i Oslo med krav om blant annet å oppheve den israelske blokaden av Gaza. Greta Berlin og Ramzi Kysia i Free Gaza Movement vil frakte varer inn til Gaza sjøveien, og de ønsker at en av båtene skal være «norsk».

2009111314560820131216115142

per.flakstad@fagforbundet.no

Da båtene «Free Gaza» og «Liberty» seilte inn i havnen i Gaza by 23. august i fjor, ble de møtt med jubel. For første gang på 41 år kom det internasjonale gjester inn til byen sjøveien, og de palestinerne som befant seg om bord, kunne for første gang på 60 år komme hjem til Gaza uten å gå gjennom israelske sjekkpunkter eller egyptiske grensekontroller.

Om bord var også den amerikanske fredsaktivisten Greta Berlin, sammen med aktivister fra 16 forskjellige nasjoner.

– Det var en fantastisk opplevelse å få være med på denne første turen, forteller hun til Fagbladet.

Håper på mange norske

Sammen med Ramzi Kysia var hun nylig i Norge for å fortelle om «Free Gaza Movement» og organiseringen av nye seilinger inn til Gaza.

– Vi har sendt åtte skip til Gaza. Fem av dem har kommet gjennom. Passasjerer på båtene har vært politikere, journalister og menneskerettsaktivister. Vi kommer til å fortsette så lenge Israel opprettholder sin blokade, og nå håper vi å kunne seile tre nye skip inn til Gaza i tidsrommet mellom januar og april neste år. På en av disse båtene ønsker vi folk fra Norge, forteller de.

– Vi har reist rundt til flere norske byer og snakket om dette prosjektet, og vi har møtt mye entusiasme underveis. Derfor er vi optimistiske. Samtidig understreker vi overfor alle vi snakker med at dette er noe som er opp til folk selv. Vi organiserer båtene, og så må folk selv bestemme om de ønsker å være med, sier de.

– Vi håper at fredsaktivister, fagforeningsaktivister, journalister og norske parlamentarikere har lyst til å være med. Det vil bety svært mye for å komme gjennom den israelske blokaden og inn til havnen i Gaza, sier Berlin og Kysia.

Ved siden av å reise til norske byer, har de også vært på Stortinget og snakket med norske politikere.

Fredsmarsj

I tillegg til å organisere seilinger inn til Gaza, organiserer også Free Gaza Movement «Gaza Freedom March» 31. desember i år, der planen er å krysse grenselinjen mellom Gaza og Israel ved sjekkpunktet Erez. Foreløpig er det påmeldt ca 1000 mennesker fra Europa, USA, Sør-Afrika og Japan som skal posisjoneres ut for å unngå voldsbruk. Et forsiktig anslag går ut på at ca 50.000 palestinere kommer til å delta.

Aktiviteten til Free Gaza Movement er finansiert gjennom innsamlede midler, og både Greta Berlin og Ramzi Kysia arbeider for bevegelsen uten lønn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy