JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er sykefraværet mer enn halvert på fem år. Merethe har oppskriften

Merethe Forfang er leder i en bedrift med ansatte med 40 nasjonaliteter.

Merethe Forfang er leder i en bedrift med ansatte med 40 nasjonaliteter.

Helge Rønning Birkelund

Merethe Forfang er et fyrverkeri av en leder i Tromsøs renholdsbedrift Fagrent. Rekommunaliseringen er blitt en suksesshistorie.

2019090507490020190906102613

helge@lomedia.no

Fagrent er Tromsø kommunes egen renholdsbedrift. Dagen før valget for fire år siden ble en fjerdedel av bedriften privatisert av det borgerlige bystyret, som en forsøksordning.

Så gjorde de rødgrønne et brakvalg og fikk både flertallet og ordføreren. Noe av det første som skjedde, var at kommunen brukte halvannen million kroner på å ta tilbake den privatiserte avdelingen av Fagrent.

Nå er det blitt en suksesshistorie, mye takket være et fyrverkeri av en leder.

– Kollegaer sluttet i panikk da renholdet ble privatisert

p

Fraværet kraftig ned

Merethe Forfang har nemlig klart å redusere sykefraværet kraftig etter at man satte fokus på akkurat det i 2017.

Ved utgangen av 2014 lå fraværet på 17,2 prosent. Ved utgangen av juni 2019 var det nede i 8,5 prosent. I august var den helt nede i seks prosent.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, er så imponert at han vil gi enhetslederen livstidskontrakt.

Han vil bruke erfaringene til Merethe og kollegaene hennes i Fagrent for alt det er verdt.

– Dette må vi lære av. Vi må implementere denne suksesshistorien i alle avdelinger når det gjelder integrering, sykefravær, ledelse og stolthet for jobben man gjør, sier Gunnar Wilhelmsen.

– Der sa du det. Det var bra. Vi jobber i en fantastisk organisasjon, og er stolte over yrket vi har. Vi må løfte opp hodet og ryggen og være stolt over jobben vi gjør, mener Merethe Forfang.

Dropp vann og såpe: Slik får du det gullende rent

Her er oppskriften

Slik forklarer hun selv suksessen:

– Du må ha en god ledelse, og en god oppfølging av hver eneste ansatte. Du må tørre å ta den nødvendige samtalen, dumme deg litt ut og være litt på tynn is innimellom. Det er ikke lett å ha samtaler med folk som sliter. Jeg har fått god hjelp til å prate med dem, og vi gjør det på en ordentlig måte, sier Merethe til FriFagbevegelse.

Saken fortsetter under bildet.

Merethe Forfang er et fyrverkeri av en leder på Fagrent i Tromsø.

Merethe Forfang er et fyrverkeri av en leder på Fagrent i Tromsø.

Helge Rønning Birkelund

– Vi har fått arbeidsfred. Du kan ikke gjøre dette over natta. Det trengs minst to år til å snu en slik trend. Så begynner den virkelige jobben. Hva er årsaken til fravær, hvorfor har vi det sånn, legger hun til.

– Også har vi fått lov til å utvikle virksomheten og være litt moderne. Fått lov til å kjøpe fantastiske maskiner. Det er ikke akkurat snakk om lekebiler. Vi har fått lov til å investere overskuddet vi har tjent på godt utstyr og gode maskiner. Gode uniformer. Vi har en profesjonell innstilling og får bruke penger. Da kommer også pengene tilbake til kommunen senere, sier hun.

40 nasjonaliteter

Fagrent leverer renhold til rundt 180 bygg i Tromsø kommune. Totalt cirka 230.000 kvadratmeter areal vaskes. 148 renholdere, én renholdsplanlegger, én personalkonsulent, fire driftsledere, kvalitetsleder- og HMS-ansvarlig og enhetsleder.

Hovedmålet er å sikre et godt inneklima gjennom riktig kvalitet i renholdet, bygge kompetanse gjennom opplæring og oppfølging samt løfte renholdsfaget og stoltheten for yrket.

– Bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk er det spart flere millioner som sees i redusert produksjonstap, redusert kjøp av vikartjenester, redusert belastning på medarbeidere som må dekke opp fravær, redusert administrativ tid til oppfølging og så videre. Nærværsarbeidet er forankret, og det jobbes positivt, langsiktig og systematisk, mener Merethe Forfang.

De ansatte er av 40 forskjellige nasjonaliteter.

– Mange har hatt det veldig vanskelig. De har opplevd tøffe ting. Våre nye landsmenn kommer ikke med en rosenrød sky. De har opplevd familier som er slaktet, har sittet i fengsel og blitt torturert. Man blir målt på mye, men samtaler måles ikke i penger. Vi har brukt veldig mye tid til å få ro i rekkene, slik at det ikke oppstår støy. Og vi har vært en viktig integreringsarena, sier Merethe.

– Det har også rett og slett vært veldig viktig å være en kommunal virksomhet. Vi bruker mye tid på byggene. Vi ser hva som ikke fungerer og lokaliserer avvik. Vi slipper å ringe eksterne leverandører, men kan gå rett til egen kommune. Og da sparer vi tid, mener hun.

Fellesskapets midler

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen besøkte Fagrent i Tromsø sammen med Gunnar Wilhelmsen og representanter for Fagforbundet onsdag.

LO-toppen er dyktig imponert over suksesshistorien til Merethe og hennes kollegaer.

– Dette viser hvordan offentlige tjenester kan tas tilbake og utøves. Når du gir ansvar og mulighet til å utøve ledelse ser du hvordan resultatet blir. De har effektivisert, spart penger og senket sykefraværet fra over 17 prosent til seks prosent i august, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– De gjør tjenesten både mer effektivt og kostnadseffektiv enn tidligere. De gir folk trivsel på arbeidsplassen. Og de kan bruke overskuddet til å gjøre tjenesten enda bedre og mer effektiv. Slik bør fellesskapets midler brukes på alle områder. Vi skal gi bedre tjenester, gi muligheten til å være en god leder med god medvirkning fra de tillitsvalgte og ansatte, sier Gabrielsen.

p

Han frykter konsekvensene av et nytt borgerlig styre i Tromsø. Høyre, Frp og Venstre har formidlet at hvis de får muligheten til å styre Tromsø kommune etter valget, ønsker de å sette ut renholdet til private aktører for å kutte kostnader.

Forfang viser til at det er fullt mulig å være konkurransedyktig uten at det må privatiseres.

– Siden 2016 er det effektivisert, økt produktivitet og redusert kostnader betydelig hvert år, noe som var nødvendig etter en tøff prosess rundt konkurranseutsetting i 2015. Budsjettrammen er redusert med 8 millioner siden 2016, mens renholdsarealet er økt med rundt 25.000 kvadratmeter. 30 stillinger er borte. Bruk av vikarbyråer er redusert, og framfor alt er altså sykefraværet kraftig redusert, konstaterer Merethe Forfang.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy