JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norges mest profilerte sekstimersbedrift:

Småbarnsfaren Lars Inge vurderer å slutte når sekstimersdagen forsvinner

Lars Inge Trang er skuffet over at ledelsen nå øker arbeidstiden med 1,5 time. Det vil få store konsekvenser for kveldsskiftet hans.

Lars Inge Trang er skuffet over at ledelsen nå øker arbeidstiden med 1,5 time. Det vil få store konsekvenser for kveldsskiftet hans.

Privat

Lars Inge Trang (36) verdsetter tiden sin med barna veldig høyt. Nå har han et dilemma.

2019120507150020230821171436

aslak@lomedia.no

Sekstimersdagen har Tines sentrallager på Heimdal i Trondheim hatt som en fast ordning siden 2007. Men nå har konsernledelsen bestemt seg for å skrote ordningen for Norges mest profilerte bedrift med seks timers arbeidsdag. Fra 1. september neste år blir de ansatte nødt til å jobbe 7,5 timers normalarbeidshverdag. Årsak: Tine skal spare penger og øke konkurranseevnen.

Tine Heimdal øker arbeidstiden med 1,5 time

Barnevennlig arbeidstid

En forlengelse med halvannen time fra den nåværende ordningen er den verste tenkelige løsningen for alle de ansatte som er omfattet av skiftordningen. Småbarnsfaren Lars Inge Trang er en av dem.

{f1}

Før sekstimersordningen pleide kveldsskiftet å være over ved midnatt. Nå går de hjem tre timer før. I pakkeriet, der Lars Inge også jobber, er dagskiftet fra klokka 07.00 til 13.30, mens kveldsskiftet går fra 1330 til 2100 mandag til torsdag. Lengre kveldsskift blir også belønnet med fri på fredager.

– Skiftet mitt har gitt meg en veldig barnevennlig arbeidstid, sier Lars Inge til FriFagbevegelse.

– Har jeg jobbet dagskift, har jeg også kunnet hente tidligere i barnehagen om ettermiddagen. Med kveldsskiftene har det gått an å være sosial etter jobb, dyrke sin egen fritid og tilbringe lange, fine morgener med barna mine før levering i barnehagen, forklarer småbarnsfaren.

Debatt: – Er det ein motsetnad mellom 6-timarsdag og 30 timars veke?

Kan takke sekstimersdagen

Tine Heimdal har vært beviset for at sekstimersdagen ikke har vært en utopi, men en reell mulighet. Men nå er det kroken på døra. Det vil også gå utover andre småbarnsforeldre ved bedriften.

ph

– Jeg har fått være med på helsekontroller og andre forpliktelser som hører småbarnslivet til. Det kan jeg takke sekstimersdagen for. Den tida ville jeg aldri ha vært foruten, forteller Lars Inge, som har to barn på tre og seks år. Han har jobbet som produksjonsmedarbeider på pakkeriet siden 2008.

Før omgjøringen året før var det mange ansatte ved ostefabrikken som fikk merke hvordan det var å få snudd døgnet på hodet i ukene med kveldsskift. Hovedverneombud Torkil Bakken frykter nå et skift som går på helsa løs. Han vet godt hvordan det er ikke å få lagt seg før klokka 2–3 om natta.

– Måten vi jobbet på før forstyrret døgnrytmen og ødela for familielivet. Å gå tilbake til det gamle skiftet vil være uhyre tøft for kroppen og legge store begrensninger for et velfungerende liv med familie og fritidssysler etter jobb, har Bakken tidligere sagt til FriFagbevegelse.

Professor mener fire dagers uke kan løse deltidsfloken

Vurderer annen jobb

Lars Inge kjenner på den samme frykten. Han teller nå på knappene og vurderer å finne seg en annen jobb. Å jobbe til midnatt og ikke være i seng før langt på natt passer ham svært dårlig.

– Det vil bli sene jobbkvelder og mindre tid til rådighet. Det er verken bra for helsa, nattesøvnen eller livet som småbarnsfar. Jeg er absolutt åpen for å skifte jobb, sier Lars Inge, som foreløpig ikke har tatt skrittet fullt ut. Det skyldes det gode arbeidsmiljøet på fabrikken.

– Så lenge samholdet er bra og jeg har det trivelig på jobb, går det foreløpig greit. Jeg skal se an hvordan den nye arbeidstida blir, men jeg er skikkelig skuffet over ledelsens beslutning, sier han.

SV vil løse deltidsfloka: – KrF velsigner mangelen på likestilling i arbeidslivet

Forståelse fra ledelsen

Merete Høgaas er direktør i Tine faste produkter. Hun synes det er synd hvis folk velger å slutte. Tine-direktøren understreker at ostefabrikken i Heimdal har kompetente medarbeidere som bedriften også trenger i framtida.

ph

– Jeg har forståelse for at mange opplever endringen som negativ etter å ha hatt en kortere arbeidsdag i mange år. Det har vært muligheter for stor fleksibilitet og balanse mellom fritid og jobb, skriver hun i en e-post til FriFagbevegelse.

Ny arbeidstidsordning vil ikke tre i kraft før 1. september 2020.

– Vi skal bruke tid på å finne en arbeidstidsordning som er best mulig, understreker hun.

Dette er saken

• Tine anslår at de kan spare omtrent åtte millioner kroner på å fjerne sekstimersordningen ved fabrikken i Heimdal og øke arbeidstida med 1,5 time.

• Tine varslet tidligere i år at de måtte spare én milliard i produksjonskostnader, og varslet at omtrent 400 personer i selskapet kom til å miste jobben. Kuttene skal skje innen utgangen av 2021.

• De ansatte foreslo å øke arbeidstiden med en halvtime dagen, til 6,5 timer. I tillegg ble det foreslått å droppe neste års lønnsoppgjør, altså å gå ned i lønn. Dette ville Tine-ledelsen sentralt ikke gå med på.

• Ifølge fagforeningens beregninger ville bedriften spart like mye på dette som å øke arbeidstiden til 7,5 time.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy