Sjåførene får trygghet

Regjeringen vil legge fram et forslag til lovendring som gjør at bussjåfører beholder sine rettigheter hvis de må skifte arbeidergiver etter en anbudskonkurranse.

2008042315131920131216045405

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sa på LOs samferdselskonferanse i går at regjeringen kommer til å legge fram forslaget som sikrer bussjåførene allerede før sommerferien. Hun lovte at det vil bli behandlet i løpet av denne stortingsperioden.

Det betyr at forslaget kommer til å bli vedtatt.

– Godt, men sent

Regjeringens forslag kommer til å gå ut på at bussjåførene skal omfattes av de samme regler for virksomhetsoverdragelse som andre bransjer ved anbudskonkurranser. Det betyr at sjåførene beholder sine opparbeidede rettigheter hvis de må skifte arbeidsgiver etter en konkurranse om bussrutene. Spesielt blir det individuelle stillingsvernet styrket slik at eldre og «lite attraktive» sjåfører kan fortsette i jobbene sine uavhengig av hvem de får som arbeidsgiver.

– Jeg er fornøyd med at regjeringen nå fremmer et lovforslag. Men jeg synes dette har tatt for lang tid. Et slikt forslag burde ha kommet før, mener Stein Guldbrandsen, som er leder i Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk.

– Dette er en ny barriere mot de ulempene som anbud i kollektivtrafikken fører med seg. Jeg håper reglene om virksomhetsoverdragelse blir et bidrag til å begrense dumpinganbud, fortsetter han.

– Ikke EØS-trøbbel

Forslaget fra regjeringen er basert på flere utredninger. Blant annet har Transportøkonomisk institutt konkludert med at det ikke blir spesielt mye dyrere å styrke de ansattes rettigheter ved anbudskonkurranser.

– Det er viktig å se helheten i kollektivtrafikken. Vi vinner ingenting ved å spare på en måte som sliter de ansatte ut og som til slutt fører til at bussene ikke går, sa Navarsete på samferdselskonferansen.

Hun opplyste også regjeringen har vært i dialog med EU-myndighetene, og deres vurdering er at et regelverk som sikrer bussjåførene ved anbud ikke vil gi Norge trøbbel i forhold til EØS-reglene.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy