JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker for lik lønn

BERLIN: Siden torsdag i forrige uke har de ansatte på sykehjemmet i Marzahn i Øst-Berlin vært i streik. De vil ha samme lønn som kollegene i Vest-Berlin.

2011082413342720131216164515

Det høres nesten ut som et gufs fra den kalde krigen, Berlinmur og deling av byen i Øst- og Vest-Berlin. Men 22 år etter Murens fall er det fortsatt store lønnsforskjeller mellom øst og vest, basert på om man har såkalt "vest-tariff" eller "øst-tariff". I svært mange tilfeller betyr "øst-tariff" ingen tariffavtale i det hele tatt.

I streik

Men nå har de ansatte på sykehjemmet i Marzahn i Øst-Berlin fått nok. Torsdag i forrige uke la de ned arbeidet. Omtrent halvparten av de ansatte ved sykehjemmet Haus Biesdorf-Süd er i streik. De ansatte og deres fagforbund Ver.di har forhandlet med bedriftsledelsen i nesten to år uten resultat. Nå mener både de ansatte og Ver.di at nok er nok.

–Vi hadde et nytt forhandlingsmøte tirsdag ettermiddag og satt sammen i halvannen time uten noen bevegelse. Jeg kan ikke si noe om hva som skjer framover, annet enn at streiken fortsetter. De ansatte er innstilt på at det kan bli en langvarig kamp, sier Ver.dis forhandlingsleder Meike Jäger til Fagbladet.no.

Streikeviljen på topp

Stemningen er god og streikeviljen upåklagelig utenfor sykehjemmet i Marzahn tirsdag ettermiddag. De streikende er utstyrt med Ver.dis streikevester og har egne signalfløyter, så de kan høres over hele området.

To av de streikende, sykepleierne Conny og Steffi, sier de liker jobben og synes den er meningsfull. Men de kan ikke lenger akseptere forskjellsbehandlingen. I ti år har Conny arbeidet på sykehjemmet i Marzahn langt øst i Berlin, Steffi i sju. De har jobbet uten tariffavtale, uten noen lønnstillegg og med mye lavere månedslønn enn kollegene på sykehjemmene i den vestlige del av Berlin får for den samme jobben.

– En fagutdannet syke- eller hjelpepleier tjener hos oss her i Marzahn 1900 euro i måneden brutto (15.200 kroner). Det er rundt 300 euro (2400 kroner) mindre enn kollegene på Alpenlands sykehjem i Vest-Berlin. Det kan ikke fortsette sånn, sier Conny.

Skal holde ut

Både hun og kollegaen Steffi er innstilt på at denne gangen skal de fortsette å streike til de har en ny tariffavtale og anstendige lønnsforhold på plass.

– Vi skal stå på, om så til den bitre slutt, sier Conny.

Alpenland er en av mange private aktører som dominerer eldreomsorgen i Tyskland. Selskapet eies av en familie i Bayern, og driver seks sykehjem i Berlin, tre i vest og tre i øst, samt åtte sykehjem i Baden-Württemberg i Sørvest-Tyskland. Ved sykehjemmene i Berlin er det totalt 390 ansatte, derav 220 i de tre østlige sykehjemmene.

– En ufaglært hjelpepleier i vest tjener nesten like mye, eller lite, som en fagutdannet hjelpepleier i øst. Det er helt forkastelig, sier Michael Musall, Ver.di-sekretær og streikeleder. Han forklarer at nyansatte hjelpepleiere uten fagskole må begynne på minstelønn i øst på 1478 euro brutto, eller 11.824 kroner. Da jobbes det skift og 40 timers uke.

Foreslår forverring

Musall opplyser at Alpenland-eierne de siste to årene har kommet med flere forslag til endring, men alle har gått ut på å bytte tariffavtale mot økt arbeidstid og dårligere skift- og ulempetillegg.

Siden streiken startet sist torsdag har stadig flere av de ansatte sluttet seg til streiken og meldt seg inn i Ver.di.

– Organisasjonsgraden er likevel for lav. Vi organiserer fortsatt bare rundt halvparten av de ansatte, og i Tyskland er det for lite til å tvinge igjennom forhandlinger og tariffavtale, sier Michael Musall til Fagbladet.no.

Leier dyre vikarer

I mellomtiden må Alpenland leie dyre vikarer for å holde driften i gang ved sykehjemmet i Marzahn, i henhold til driftsavtalen med byregjeringen i Berlin. Berlin styres av en koalisjonsregjering bestående av sosialdemokratene (SPD) og venstresosialistene (Die Linke), og det er Linke som bestyrer sosialsektoren. Der bryr de seg lite om at helseentreprenører som Alpenland betaler sine ansatte forskjellig avhengig av hvor de arbeider.

Men Berlins byregjering har i hvert fall sørget for å fjerne forskjellene i den minstelønnsavtalen som gjelder for eldreomsorgen i Tyskland. Avtalen garanterer østtyskere en minstelønn på 7,50 euro i timen (60 kroner), mens vesttyskere skal ha 8,50 (68 kroner). I Berlin er det bestemt at minstelønnssatsen på 8,50 euro skal gjelde alle, uansett hvor de bor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy