JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør

MYE PÅ SPILL: Fagforbundets leder Mette Nord mener mye står på spill i dette hovedoppgjøret, ikke minst AFP. Derfor må hele LO-fellesskapet stå bak kravene.

MYE PÅ SPILL: Fagforbundets leder Mette Nord mener mye står på spill i dette hovedoppgjøret, ikke minst AFP. Derfor må hele LO-fellesskapet stå bak kravene.

Leif Martin Kirknes

LO vil bruke penger i årets lønnsoppgjør på å tette hullene som gjør at mange mister tidligpensjonen AFP.

2018022710140020230821171436

torgny@lomedia

per.flakstad@fagbladet.no

AFP kommer til å bli det viktigste kravet for LO i tariffoppgjøret. Det er hovedgrunnen til at det i år blir et samordnet oppgjør.

– Hele LO-fellesskapet må stå bak

– Mye står på spill i år, sa Fagforbundets leder, Mette Nord.

Når det gjelder tjenestepensjon og spesielt AFP, var hun klar på at både offentlig og privat sektor har felles utfordringer, og at det er viktig at hele LO-fellesskapet står bak kravene om å sikre sliterne i norsk arbeidsliv.

– Vi skal sikre dem en pensjon å leve av, og ikke en som de kan overleve på, sa hun.

– Vi står på arbeidslinja, fortsatte Mette Nord.

– Vi er enig i at når vi lever lenger og holder oss lenger friske, så skal vi også jobbe lenger. Men forutsetningen må hele tiden være at sliterne i tunge fysiske og psykiske jobber, de som ikke har mulighet til å stå like lenge i jobb som andre, også blir ivaretatt, sa hun.

Samtidig som privat sektor forhandler om å tette hullene i privat AFP, forhandler også partene i offentlig sektor sammen med myndigheten om en ny offentlig tjenestepensjon. Fristen for en ny avtale er 2. mars. Arbeidsminister Anniken Hauglie har gitt beskjed om at det ikke blir aktuelt å gå til Stortinget med noe forslag om ny offentlig tjenestepensjon hvis partene ikke er enig med hverandre.

– Hvis vi skal ha en harmonisering av privat og offentlig AFP, må hele LO-fellesskapet stå bak kravene om å tette hullene som i dag finnes i den private AFP-ordningen for at resultatet skal bli best mulig for alle, sa Mette Nord.

Til Fagbladet sier hun at det blir viktig å tette hullene i både privat og offentlig AFP, og understreker hvor viktig det er å finne gode ordninger som sikrer at de som av helsemessige eller andre grunner ikke kan stå i jobb til de har oppnådd pensjonsalder.

Når det gjelder forhandlingene om offentlig tjenestepensjon er hun derimot taus.

– Vi er nå inne i en viktig sluttfase. Jeg er optimist, og vi arbeider med det mål for øye å komme fram til en avtale. Mer enn det ønsker jeg foreløpig ikke å si, sier Mette Nord.

Dette er lønna i over 300 yrker

AFP-hullene

LO ønsker å tette AFP-hullene. I forslaget til løsning for AFP ligger det å gjøre om ordningen til en opptjeningsordning. I dag er ordningen en kvalifiseringsordning der det er arbeidsgiver de siste sju årene før 62 år som avgjør hvilke rettigheter du får. LO foreslår nå å gi opptjening også til de som har jobbet i en AFP-bedrift tidlig i yrkeskarrieren.

For å sikre sliterne krever LO forlenget kompensasjonstillegg i AFP-ordningen og et eget tillegg for sliterne ved tidligavgang.

LO vil også at ny AFP i privat sektor samordnes med AFP i offentlig sektor.

Kravet om obligatorisk tjenestepensjon er at det gis pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra en fyller 13 år.

Så mye må lønna opp for at du skal få mer å rutte med

Samordnet oppgjør

Selv om LO ønsker samordnet oppgjør, blir det åpnet for at de ulike forbundene skal kunne gjøre lokale tilpasninger. For at Fellesforbundet skulle gå med på at det skulle bli et samordnet oppgjør måtte de få til en spesialordning.

Streikerett

Fellesforbundet har vært steinharde på at det må gjøres noe med reisebestemmelsene i Industrioverenskomsten. Derfor har forbundet fått til at det skal gjennomføres «særskilte forhandlinger mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, også i en eventuell mekling». Dette innebærer at Fellesforbundet får streikerett på denne delen av forhandlingene.

Utformingen av kravet er «at arbeidsgivere ikke kan velte utgifter til reise, kost og losji for arbeidstakere som sendes på oppdrag over på den enkelte arbeidstaker».

Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon

Økt vekst

LO krever en lønnsøkning som er høyere enn prisveksten, slik at alle får økt kjøpekraft. LO vil også fremme likelønn mellom kjønnene og bekjempe lavlønn.

I går la Teknisk beregningsutvalg fram sin prognoser for prisutviklingen. De regner med at det blir en prisvekst på to prosent i år. Økt kjøpekraft tilsier derfor at det skal bli en lønnsvekst som overstiger to prosent.

Men pensjonskravene i oppgjøret kan bli ganske kostbare, så hvis det skal bli plass til både reallønnsvekst og pensjonsløsninger må den økonomiske rammen for oppgjøret bli over fire prosent.

Men den tariffpolitiske uttalelsen tegner et forholdsvis positivt bilde av den økonomiske situasjonen. «Konjunkturoppgangen er svak, men det er utsikter til økt vekst», heter det.

Undergraver frontfaget

Uttalelsen tar også et kraftig oppgjør med statens lønnspolitikk i offentlig sektor. Staten forsøker å flytte mer av lønnsdannelsen over til lokale forhandlinger uten streikerett. LO mener at dette er med på å undergrave frontfagets rolle. Samordningen av lønnsdannelse i offentlig sektor er et viktig premiss. Slik kan frontfaget sette rammen for lønnstillegget også der.

Dette mener medlemmene i Norges største fagforbund er de viktigste kravene i årets tariffoppgjør

Finansdirektørene fikk den største lønnsøkningen i fjor

Tariffoppgjørets kjøreplan

• Mandag 26. februar vedtok Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav. De vil ha et «samordnet» tariffoppgjør.

• I dag tirsdag 27. februar skal Representantskapet i LO vedta kravene og oppgjørsformen.

• Mandag 12. mars starter hovedoppgjøret. Da overleverer LO kravene til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

• Blir ikke LO og NHO enige, er det satt av tid til mekling 25. mars.

• Fristen for å komme i havn er natt til søndag 8. april.

• Onsdag 11. april starter oppgjøret i kommunesektoren og Oslo kommune.

• Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning i offentlig sektor er ved midnatt 30. april.

Kilde: LOs forhandlingsavdeling

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy