JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Tredelt foreldrepermisjon:

Tredeling uten en utvidelse av den totale foreldrepermisjonen er et feilgrep

2018120409244020230821171436
PENDLING: Mor har rett til ammefri, men ikke alle har ett yrke som gjør det er lett å gjennomføre de to ammefri timene mor har rett på. Så kan en jo spørre seg hva permisjonstiden til far skal brukes til? En stadig pendling mellom hjem og mors arbeidsplass er ikke en god måte å bruke tiden på hverken for far eller barn, skriver skribenten.

PENDLING: Mor har rett til ammefri, men ikke alle har ett yrke som gjør det er lett å gjennomføre de to ammefri timene mor har rett på. Så kan en jo spørre seg hva permisjonstiden til far skal brukes til? En stadig pendling mellom hjem og mors arbeidsplass er ikke en god måte å bruke tiden på hverken for far eller barn, skriver skribenten.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Det er bra at fedrekvoten utvides til 15 uker. Det er også fint at mor får en kvote på 15 uker, men det er ikke greit at dette skjer uten at den totale foreldrepermisjonen utvides.

Organisasjonssekretær i Fagforbundet Trøndelag og medlem i forbundsstyret

1. juli i år trådte regjeringens forslag om tredeling av foreldrepermisjonen i kraft. Både Arbeiderpartiet og LO har støttet ordningen som deler foreldrepengeperioden i tre like deler. Det vil si 15 uker permisjon hver til mor og far og 16 uker som kan fordeles fritt.

15. november gikk Arbeiderpartiets fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, ut og kritiserte eget parti for å ha støttet regjeringens forslag. Dagen etter skrev Fagbladet om at Mette Nord, leder i Fagforbundet, støtter Sandvik og vil ha en omkamp om tredelingen av foreldrepermisjonen.

Selv mener jeg denne tredelingen er en fiffig skrivebordspolitikk som vil krasjlande i møte med den virkelige verden.

Ja, jeg er mann. Ja, jeg er for en stor fedrekvote, men jeg er ikke for en politikk som kan gå utover mor. Den nye ordningen gir far og mor en avsatt kvote på 15 uker. Den totale foreldrepermisjonen utvides derimot ikke.

Spiser av fellesperioden

I 2014 kuttet den borgerlige regjeringen i pappakvoten. Det er bra at dette nå reverseres og at kvoten utvides til 15 uker. Det er også fint at mor får en kvote på 15 uker, men det er ikke greit at dette skjer uten at den totale foreldrepermisjonen utvides.

Når totalen ikke utvides, spiser dette av fellesperioden. Så er det store spørsmålet: Hem går det utover? Etter min mening kan dette først og fremst ramme mor.

Nedslående rapport om norsk likestilling

Tvinger

Jeg har vært med på fødslene til mine tre barn. For meg er det helt åpenbart at det tar lengre tid før mor kommer seg etter en fødsel enn far. I ulik grad og i ulikt tempo vil kropp og helse være på plass igjen.

Den nye ordningen kan tvinge mor tilbake i arbeid uten at hun egentlig er klar for det og uten at arbeidsplassen legger til rette for det.

En tredeling av foreldrepermisjonen er en politikk som i teorien høres både rettferdig og flott ut. Men i møte med hverdagen til de familiene som skal benytte seg av dette, kan denne politikken krasjlande.

– Kjønn og likestilling er et forsømt felt i barnehage og skole

Rett til ammefri

En familien skal forholde seg til nye regler om foreldrepenger. Samtidig skal de forholde seg til helsedirektoratets anbefaling om at barnet ammes hele det første leveåret og gjerne lengre enn det.

Mor har rett til ammefri, men ikke alle har ett yrke som gjør det lett å gjennomføre de to ammefrie timene mor har rett på. Så kan en jo spørre seg hva permisjonstiden til far skal brukes til? En stadig pendling mellom hjem og mors arbeidsplass er ikke en god måte å bruke tiden på hverken for far eller barn.

Selvstendig opptjeningsrett

Jeg er sterk tilhenger av en økt fedrekvote, men mor må sikres rettigheter som gjør at både hennes og barnets helse og behov, ivaretas. Derfor kan ikke denne økningen skje uten at den totale foreldrepermisjonen utvides.

Enda mer problematisk er det at 13 prosent av gifte eller samboende fedre som fikk barn i 2011, ikke hadde rett til fedrekvote. Det viser en studie fra 2017. Dette må de få rett på.

Derfor oppfordrer jeg i større grad Stortinget til å slutte opp under forslaget som gir far en selvstendig opptjeningsrett. I dag er det nemlig slik at om far skal få lønnet permisjon, krever det at mor var i lønnet arbeid under svangerskapet. Får far selvstendig opptjeningsrett, vil det gi han muligheten til å være hjemme og knytte kontakt med barna sine.

Mine innspill til en bedre foreldrepermisjon er klar: Den totale foreldrepermisjonen må utvides og far må gis en selvstendig opptjeningsrett til foreldrepenger.

LO må jobbe for likestilling for å hindre seksuell trakassering, konkluderer rapport

Den nye ordningen kan tvinge mor tilbake i arbeid uten at hun egentlig er klar for det og uten at arbeidsplassen legger til rette for det

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy