JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønt lys for y-veien:

Sykepleierforbundet ser fortsatt rødt

STÅR PÅ SITT: – NSF mener fortsatt at studieforberedende fag er viktig som grunnlag for bachelorutdanningen i sykepleie, sier forbundsleder Eli Gunnhild By.

STÅR PÅ SITT: – NSF mener fortsatt at studieforberedende fag er viktig som grunnlag for bachelorutdanningen i sykepleie, sier forbundsleder Eli Gunnhild By.

Norsk Sykepleierforbund

Mens Fagforbundet applauderer Stortingets ja til yrkesveien til sykepleieutdanning, er reaksjonen like negativ i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

2017030212050020170426164659

kathrine.geard@fagbladet.no

– Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener fortsatt at studieforberedende fag er viktig som grunnlag for bachelorutdanningen i sykepleie. Vi vet at det i årene som kommer vil bli mangel både på helsefagarbeidere og sykepleiere, og vi trenger at flere velger å utdanne seg innen helse, sier forbundsleder Eli Gunhild By til Fagbladet.

Kommunene etterlyser sykepleiere

Enstemmig vedtak

Det var et enstemmig Storting som sist uke ga grønt lys for å opprette en alternativ vei til sykepleieutdanning for helsefagarbeidere uten studiekompetanse, etter mønster fra y-veien til ingeniørutdanningen.

Ingeniørene: – Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget.

Pilotprosjekt

Et pilotprosjekt, der helsefagarbeidere uten studiekompetanse får muligheten til å ta sykepleieutdanning, prøves i år ut ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Men Stortingets vedtak betyr at yrkesveien, eller y-veien, blir en permanent ordning allerede før de første studentene har tatt fatt. Den alternative veien ble heftig debattert blant sykepleiere og helsefagarbeidere på sosiale medier da nyheten om pilotprosjektet ble kjent for en måned siden.

– Helsefagarbeidere blir like gode sykepleiere

Forbund mot forbund

Samtidig sto Fagforbundet og Sykepleierforbundet på hver sin side i striden. Politikernes vedtak endrer ikke på det.

– Det er kjempebra. Vi trenger både helsefagarbeidere og sykepleiere i framtida. Det er fint at de som ønsker å utdanne seg til sykepleier kan bygge på annen yrkesretta utdanning og erfaring, og ikke nødvendigvis må ha studiekompetanse, uttalte Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet.

Over 100 helsefagarbeidere vil ta sykepleierutdanning

Karakterkrav må til

Mens sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By altså fortsatt ikke vil ha andre veier inn i sykepleierutdanning enn gjennom et akademisk nåløye. Hun viser til at det i dag er ca 17000 søkere til 3500 studieplasser til bachelorutdanningen.

– Det er altså ikke mangel på kvalifiserte søkere i dag. I tillegg mener NSF at det må stilles krav om karakteren 3 i norsk, matte og engelsk for å sikre tilstrekkelig inntakskompetanse.

By påpeker at NIFU-rapport 14/2012 «Opptakskrav, vurderingsformer og kvalitet i sykepleierutdanningen» viste at det er en direkte sammenheng mellom inntaksnivået og sluttkompetansen som studenten har ved gjennomført utdanning.

Selv om de folkevalgte politikerne nå har sagt ja til y-veien, og ønsker tilbud om dette i alle regioner, er det fortsatt opp til høgskoler og universiteter selv om de vil opprette dette. Det er for tidlig å si om utdanningsinstitusjonene faktisk vil følge opp Stortingets ønske.

Helseministeren glemte helsefagarbeiderne i stortingstale

Alle statssekretærene til Bent Høie er sykepleiere

Fagforbundet og FO tar opp kampen med Høie

Y-veien (yrkesfaglig vei):

• Høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev, som ikke har full studiekompetanse fra videregående.

Tres (tre-semesterordningen)

• Høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev. I tillegg må fagbrevstudentene ta ett eller flere ekstra intensivkurs som til sammen utgjør et semester. For det nye forsøket på sykepleierstudiet må fagarbeiderne ta ett seksukers kurs før og ett etter det første studieåret.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy