JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klokka 07.10 denne morgenen fikk Stendi en oppsigelse fra sin konsulent gjennom mange år

LUKKER DØRA: Pilgaard forteller at han er glad i yrket og har et godt forhold til stedlig ledelse der han jobber i Stendi, men har fått nok av konsernet.

LUKKER DØRA: Pilgaard forteller at han er glad i yrket og har et godt forhold til stedlig ledelse der han jobber i Stendi, men har fått nok av konsernet.

Ida Karine Gullvik

– Begeret har rent over nå. Jeg er ferdig med Aleris/Stendi, sier Kim Pilgaard.

2019051012560020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Tidspunktet for oppsigelsen, klokka 07.10 på morgenen siste dag før helga var nøye valgt.

Det var en takk for sist. På samme måte fikk nemlig konsulentene fredag morgen 24. august i fjor en oppsigelse uten begrunnelse, to uker etter at søksmålet ble kjent. Den ble senere trukket etter press fra Fagforbundets advokater.

• Toppsjefene forlater selskapet.

En tøff reise

Kim Pilgaard har jobbet ti år som Aleris-konsulent på halvårskontrakter. Han har frontet Aleris-saken offentlig.

Han var blant de første som sto fram med saken sin. Den endte i et rettsoppgjør mellom 26 konsulenter og Nordens største omsorgskonsern, der dom er ventet på slutten av sommeren.

Det har vært en tøff reise.

– Og en interessant opplevelse, en skolering og en bevisstgjøring, sier Kim Pilgaard til Fagbladet.

Stendi svarer: "Det stort sett ensidig negative synet som er formidlet av media av vår arbeidsplass i forbindelse med rettssaken, er ikke representativ for virksomheten vår slik vi kjenner den." Se hele tilsvaret fra Stendis kommunikasjonsdirektør i saken under.

• Derfor er Stendi-saken viktig for norsk arbeidsliv

Derfor rant begeret over

Det er flere grunner til at Kim valgte å skrive oppsigelse.

Kim oppsummerer:

• At Stendi insisterte på å følge EU/EØS-sporet i den pågående rettssaken, i et forsøk på å omgå norsk arbeidslovgivning.

• At eierselskapet til investeringsfondet bak Ambea som eier Stendi (Actor SCA i Luxembourg fram til februar i år, red. anm.) betalte 22.000 kroner i skatt av et overskudd på to milliarder.

• At noen av verdens råeste og rikeste investorer står på toppen.

• At Stendi-ledelsen sier i retten, at de har jobbet i flere år for å få større andel ansatte, men klarte ikke å vise til planer og innrømmet at de ikke hadde forberedt organisasjonen for flere ansatte.

• E-posten vi fikk en fredag morgen i august klokka 07.10, hvor jeg kunne lese at kontrakten min var terminert.

• Ynkelig å framstille seg selv som offer

En løsarbeider sier opp

Etter åtte måneder med saksforberedelser og tre måneder i retten har det vært tid for refleksjon for Kim Pilgaard. Refleksjonen endte med at han nå lukker døra til yrket han egentlig er veldig glad i.

– Vi hadde kontraktsforhandlinger hvert halvår. Da fikk vi vite om vi hadde jobb de neste seks måneder. Jeg møtte holdningen «det er bare å finne seg en annen jobb» når jeg tok timesatsen opp til diskusjon. På ti år har jeg hatt seks prosent lønnsøkning totalt, forteller han.

– Jeg har ikke vært konsulent, jeg har vært løsarbeider med lua i hånda. Nå sier løsarbeideren opp, fastslår Kim.

• Avviser fryktkultur. - De valgte det selv

Kommunene har ansvar

For framtiden ønsker han at fokus ikke bare rettes mot omsorgskonsernene.

– Ansvar må plasseres på kommunene og deres rolle som innkjøpere. Kommunene krever en ekstrem fleksibilitet når de kjøper tjenestene. Slik presser dem fram ekstreme arbeidstidsordninger, påpeker Pilgaard.

Han mener det er fullt mulig å lage fleksible turnuser innenfor loven, uten å overlate det til private som omgår loven med å bruke konsulenter.

– Dette er politikk. Arbeidsmiljøloven er en vernelov, en lov som skal gjøre arbeidslivet levelig. Den må beskrives som det og ikke som begrensende for virksomheten, mener han.

En oppvåkning

For Pilgaard var det hele en oppvåkning når Fagforbundets advokater la bredsiden til.

– Det var forbi mine villeste drømmer at vi skulle få så sterk bekreftelse på hvor god sak vi har, med full støtte fra fagbevegelsen fra dag én. Det har vært en skolering og en bevisstgjøring som flere burde hatt. Du vet, folk er ansatt i en stilling og så tar de ut ferie på sommeren med den største selvfølgelighet. De har rett på det, men de skjønner ikke hvorfor de har rett på det. Mange er ikke bevisste på hvor godt vern de har og hvordan de har fått det, sier Pilgaard.

Stendi: – Våre medarbeidere er fornøyde

– Vi har gode resultater på medarbeiderundersøkelser, påpeker kommunikasjonsdirektør i Stendi, Julie Borchgrevink i en e-post til Fagbladet.

– Kim Pilgaard har tatt oppdrag som konsulent hos Stendi i mange år, og har løftet flere relevante poenger og meninger knyttet til systemet på en ryddig måte. Vi setter pris på at han også sa mye positivt om Stendi som arbeidsplass i sitt vitnemål i retten, sier Borchgrevink i e-posten.

Hun viser til at Stendi i dag har 1500 medarbeidere, hvorav rundt 200 konsulenter.

– De gjør hver dag en glimrende jobb for å gi best mulig omsorg til noen av våre mest sårbare. Vi har gode resultater på medarbeiderundersøkelser, gode oppdragsgiver- og brukerundersøkelser.

Av poengene som Pilgaard framfører, bemerker hun:

• EØS: At EØS-retten er relevant er en juridisk vurdering. I forberedelsene til rettssaken kom det frem at Fagforbundet mener at verken arbeidsmiljøloven eller helse- og omsorgstjenesteloven åpner for å organisere tjenester gjennom bruk av oppdragstakere/selvstendig næringsdrivende. Det finnes i dag over 48 000 enkeltmannsforetak innenfor helse- og sosialtjenester (tall fra Proff Forvalt). De prinsipielle sidene av spørsmålene rettssaken tar opp gjelder altså ikke bare for Stendi.

• Skatt og eierskap: Det Pilgaard framholder om skatt og eierskap er også feil, skriver Borchgrevink i e-posten, og henviser til påstanden om at eierselskapet betalte 22.000 kroner i skatt av et overskudd på to milliarder. Borchgrevink viser til at Stendis eier Ambea betalte i 62 millioner SEK i skatt i Sverige i 2017. – Dette kan enkelt leses ut av Ambeas regnskaper og årsrapport som er offentlig tilgjengelig, skriver hun. (Pilgaard viser imidlertid til eierselskapet Actor SCA i Luxembourg, som var eier av Ambea fram til endring av eierstruktur i februar 2019. Red. anm.)

• Lønnsutvikling: Det stemmer at det i Oslo kommune ved flere kontrakter har blitt foretatt indeksreguleringer. Men så har kontraktene blitt reforhandlet, og prisen fra kommunen har blitt redusert grunnet konkurranse. Generelt vil honoraret til konsulenter som velger å ta oppdrag kunne variere ut fra prisen på oppdraget, og her har kommunene forhandlet prisen ned.

• Ansettelser: Fra 2016 har Stendi jobbet systematisk med å redusere andelen selvstendig næringsdrivende og øke andelen faste ansatte. Det ligger selvsagt planer til grunn for dette arbeidet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
LUKKER DØRA: Pilgaard forteller at han er glad i yrket og har et godt forhold til stedlig ledelse der han jobber i Stendi, men har fått nok av konsernet.

LUKKER DØRA: Pilgaard forteller at han er glad i yrket og har et godt forhold til stedlig ledelse der han jobber i Stendi, men har fått nok av konsernet.

Ida Karine Gullvik