Trond Giske takker Sofie for at han nå kan drive valgkamp
Trond Giske, stortingsrepresentant og tidligere nestleder for Arbeiderpartiet, vil ta opp kampen mot Senterpartiet i lokalvalget.
Brian Cliff Olguin
– At hun stod fram, bekrefter at sunn fornuft og anstendighet finner du oftest hos vanlige folk. Fagforbundet må ta godt vare på folk som Sofie, sier Giske.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– Da er det ikke sikkert jeg hadde fortsatt i politikken. Belastningen ble for stor, spesielt for familien. Det hun gjorde, har hatt stor betydning for oss, sier den tidligere Ap-nestlederen.
Trond Giske sitter på kafé Vespa og Humla på Grünerløkka i Oslo og skal i utgangspunktet snakke om høstens lokalvalgkamp etter at han siden metoo-varslene på tampen av 2017 har kjempet for sitt politiske liv.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Fagbladet møter Trond Giske på kafé Vespa og Humla på Grünerløkka i Oslo.
Brian Cliff Olguin
Men han snakker også gjerne om Sofie, den 27 år gamle helsesekretæren og Fagforbundet-medlemmet som tidligere i år stod fram på TV2 og fortalte sin versjon av den mye omtalte dansevideoen.
– Jeg opplevde det som helt uproblematisk. Hele greia var bare tull, forteller Sofie i intervjuet med TV2. Der kom hun med kraftig kritikk mot VG som først skrev om danseseansen. VG har i ettertid beklaget saken, og Sofie meldte nylig VG inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Giske mener Sofie har reddet hans politiske liv.
• Foreningsleder etter Giske-videoen: – Det viktigste for oss er å ivareta medlemmenes interesser
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Brian Cliff Olguin
Mindre synlig som politiker
Etter at Giske ble friskmeldt for ett års tid siden, var nemlig mannen som er omtalt som Arbeiderpartiets kronprins, fagbevegelsens bestevenn og som var partiets nestleder og finanspolitiske talsperson, strippet for sentrale roller.
– Jeg har hele tiden drevet med politikk. Jeg har selvsagt blitt mindre synlig, siden jeg har vært mindre i debatter på tv og radio. Men hjemme i Trøndelag og på Stortinget har jeg drevet med det jeg alltid har gjort. Ut og lytte til folk og ta opp saker som er viktig, sier han.
• Slik vil Jonas at kommunene skal stanse Ernas politikk
{f1}
– Kunne blitt stående som sannhet
Men rett før Giske var i ferd med å komme tilbake i flere viktige verv i Trøndelag Arbeiderparti, publiserte VG 21. februar saken med Giske i tett dans med en ung kvinne på et utested i Oslo. Kvinnen var 27 år gamle Sofie.
– Plutselig hadde vi havnet vi midt i stormen igjen og var helt hjelpeløse. Det hjalp jo ikke om jeg hadde sagt imot. Det var avgjørende at det var Sofie som sa ifra. Den VG-saken, som var direkte usann, kunne fort ha blitt stående som en sannhet.
Sammen med samboer Haddy Njie stilte Trond Giske opp i TV2-programmet «Vårt lille land» i slutten av april. Også der skrøt Giske av motet og handlingskraften til Sofie, og at det var hun som sørget for at han ikke sluttet som politiker.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Fagforbundsmedlem Trond Giske er ofte å se med Fagforbundets ryggsekk.
Brian Cliff Olguin
Har ikke snakket med Sofie
Trond Giske har vært medlem i Fagforbundet i flere tiår, ofte synliggjort av at han bærer en Fagforbundet-sekk på ryggen.
Han forteller at han ikke har møtt eller snakket med Sofie siden han møtte henne og venninnen på utestedet. Men det stopper han ikke fra å gi henne honnør.
– Jeg er stolt over å være i samme forbund som Sofie. For meg så bekrefter dette at den sunne fornuften, anstendigheten og klokskapen finner du oftest hos vanlige folk, som ikke har høye posisjoner og verv. Sofie er et veldig tydelig symbol for det, sier Giske.
– Henne må Fagforbundet ta godt vare på.
• Fagforbundet avviser politisk spill
Kobler bekymringsmelding til Rødt
Samtidig er det tillitsvalgte i Fagforbundet Trond Giske er desto mindre fornøyd med. Det var Knut Sandli, daværende nestleder i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, som sendte en bekymringsmelding til Arbeiderpartiets ledelse om dansevideoen. Terje Ferstad, tillitsvalgt i samme forening, sendte melding til valgkomiteens leder i Trøndelag. Begge har trukket seg fra sine verv i Fagforbundet.
Giske mener det ikke var tilknytningen til Fagforbundet som var avgjørende for at Knut Sandli sendte bekymringsmeldingen, men snarere hans medlemskap i partiet Rødt.
– Sandli er en Rødt-mann. Jeg mener dette er en måte å drive politisk kamp på som ikke hører hjemme i et demokrati. Han har trukket seg fra vervet sitt i Fagforbundet. Jeg har ennå ikke hørt partifellene hans kommentere dette, om det er greit at Rødt skal drive på på den måten. Det synes jeg er spesielt, sier Trond Giske.
– Hvem i Rødt mener du burde kommentert dette?
– Jeg bare konstaterer at det har vært helt taust, sier han.
Giske mener bekymringsmeldingen Sandli sendte til Arbeiderpartiet, er et misbruk av metoo-kampanjen.
– Jeg tror det gjør skade på kampen for likestilling og trygghet for kvinner at en så viktig sak misbrukes slik. Det gjør det vanskeligere for dem som har sanne ting å fortelle, sier han.
Rødt: – Slike anklager er trist
Koblingen mellom Rødt og bekymringsmeldingen vekker harme hos Rødt. Partiets kommunikasjonsansvarlig Iver Johansen Aastebøl svarer på e-post til Fagbladet:
– Knut Sandli opptrådte ikke på Rødts vegne, hvis Giske har trodd det. Sandli har selv bekreftet at han er medlem i partiet. Utover det vet vi ikke annet enn det som har stått i avisene, sier Aastebøl og anbefaler Giske å heller rette frustrasjonen mot VG.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Brian Cliff Olguin
– Om noen drev kampanje mot Giske i denne saken, var det VG. At Giske velger å komme med slike ubegrunnede anklager mot oss, er bare trist, skriver Aastebøl.
Handlet bare på vegne av seg selv
Tidligere Fagforbundet-tillitsvalgt Knut Sandli sa i april at han sendte bekymringsmeldingen fordi det er vanskelig å stå i en valgkamp på samme side som mennesker som oppfører seg på denne måten.
Nå svarer han i en e-post til Fagbladet at han ikke handlet i kraft av å være et Rødt-medlem:
– Jeg så en video av en profilert politiker med flere tidligere varsler på seg, utvise dårlig dømmekraft. Dette mente jeg det var riktig å si fra om, og jeg varslet utelukkende på vegne av meg selv, sier han.
– At Giske mener at varslerne er de som skader metoo-saken, sier alt om hvor lite han har latt kritikken av sin egen upassende oppførsel synke inn.
Støtte fra grasrota
Trond Giske på sin side trøster seg med at det er mye støtte å hente på grasrota i arbeiderbevegelsen.
– Den støtten har betydd enormt mye for meg. Men også støtten jeg har fått fra folk flest. Det er veldig rørende at folk har kommet med støttende ord på gata eller på toget. Jeg har vært et kjent fjes i 25 år, men dette har jeg aldri opplevd før. Kanskje er det uttrykk for at mange oppfatter meg som mer sårbar enn de gjorde før.
Han forteller om et møte som har betydd spesielt mye for han.
– På de dagene da det så som mørkest ut var det flere hundre medieoppslag om dagen og voldsomme angrep i sosiale medier. Vi følte omtrent at vi levde under beleiring. Jeg gikk til nærbutikken og prøvde å se så usynlig ut som mulig. Da kom det ei jente bort til meg, sikkert i begynnelsen av 20-årene. Hun sa: «Du må stå på Trond, du er min favorittpolitiker». Da måtte jeg stille meg foran melkeskapet en stund. For da trillet tårene, forteller Giske.
Vil demme opp for blå politikk
På Stortinget må han innse at rollen som opposisjonspolitiker ikke er så enkel lenger. Tidligere har forslagsstillere fra Ap, Sp, MDG, SV og Rødt tidvis fått flertall med et KrF på vippen.
– Men siden KrF ble en del av den borgerlige regjeringa, er sakene så å si ferdigbehandlet i det de kommer inn på Stortinget, konstaterer han.
Derfor poengterer Giske at det blir viktigere for Arbeiderpartiet å gjøre det bra i årets kommunevalg, for å demme opp mot den blå regjeringas politikk. Å beholde de store byene i Norge betegner han som en forsvarskamp mot høyrepolitikk. I distriktene derimot heter hovedkonkurrenten Senterpartiet. I løpet av kort tid har de vokst seg store på meningsmålingene, med næring fra et Arbeiderparti med historisk lav oppslutning og et Fremskrittsparti som sliter med å innfri valgløftene.
• Fagforbundet gir 10,5 millioner til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet
Tar opp distriktskampen
– Med hvilke spesifikke saker vil du vinne tilbake velgere fra Senterpartiet?
– Det foregår en sentralisering under Høyre og Frp som vi skal ta tydelig avstand fra. Vi må ta en veldig aktiv politikk for å ta hele landet i bruk. Det skal være mulig å bo og jobbe i hele Norge, sier Giske.
– Nøkkelen til at folk skal fortsatt bo i distriktene er nok jobber. Det må være industri, tjenester, gode velferdstjenester og næringsutvikling. Som næringsminister så jeg hvilket virkemiddelapparat vi har, sier han.
Som eksempler trekker han fram Innovasjon Norges øremerkede midler til distriktene og en fortsatt differensiert arbeidsgiveravgift. Han vil også kjempe mot sentralisering av studieplasser. Dette har blitt aktualisert av at Nord Universitet har varslet å legge ned flere studieplasser i distriktene i Nordland. Han frykter at Fagforbundets medlemmer er blant de som blir rammet.
Desentraliserer studietilbud
– Hvis du er i full jobb som barne- og ungdomsarbeider og har lyst til å ta videreutdanning for å bli barnehagelærer, så kan en ikke bare ta fri fra jobben for å flytte til en storby. Sentraliseres disse utdanningene, mister mange muligheten til å ta utdanning der de bor, sier han.
Giskes rolle i denne valgkampen er først og fremst å bidra i Trøndelag. Det har han gjort også ved tidligere lokalvalg, selv da han var statsråd, forteller han. Arbeiderpartiet har 23 ordførere i fylket, men Giske vil ikke si et tall på hvor mange han håper å sitte igjen med etter valget.
– Utfordringen blir de små kommunene. Der kommer det til å bli en duell mot Senterpartiet, sier han.
• Jonas Gahr Støre refser regjeringens arbeidslivspolitikk
Frykter fylket blir blått
Men det er ikke bare i kommunene at Giske ser skyggen fra Senterpartiet true.
Lokalvalg er også fylkestingsvalg. Det er første gang politikere stiller til valg i et sammenslått Trøndelag. Arbeiderpartiet har i mange år hatt makten i både nord og sør. Giske frykter at Senterpartiet går i koalisjon med Høyre og Frp.
– Det er greit nok med ulike partiallianser i enkelte kommuner. Det er ofte basert på personer. Men i fylkene synes jeg Senterpartiet skal være tydelig på at de står fast ved rødgrønt samarbeid. Her må partileder Trygve Slagsvold Vedum gi et klart svar, krever Giske.
Vil ha skatt, arbeidsliv og lekser i valget
Fagbladet ber Trond Giske om å nevne tre saker Arbeiderpartiet bør fronte i årets kommunevalg. Han trekker fram skatt, trygt arbeidsliv og mindre lekser.
– I Trondheim går høyresiden til valg på å fjerne eiendomsskatten. Det vil gi mange hundre millioner kroner mindre til viktige velferdstjenester. Vi må få fram at skattekutt er velferdskutt, sier han.
Den andre saken han trekker fram, er et trygt og anstendig arbeidsliv. Giske vil at kommuner og fylker innfører regelverk for anbud, etter Skiens- og Oslomodellen. I anbudene stilles det strenge krav til leverandørene, som HMS, lærlinger, ordnete arbeidsforhold, lønn og arbeidsmiljø.
• Arbeiderpartiet vil forby innleie i Oslofjord-området
Sosialt urettferdige lekser
– Det tredje jeg brenner veldig for, er at vi må gi alle ungene en likeverdig sjanse i livet. En av fire som begynner på skolen, slutter uten å ha fullført en videregående utdanning. Det som virkelig er alvorlig, er at det er store sosiale forskjeller, sier Giske.
Han lister opp: Hvis foreldrene kun har gjennomført grunnskolen, er det nær 60 prosent sjanse for at barna dropper ut. Har foreldrene fagbrev øker sjansen noe, men har de høyere utdanning, er det nær 90 prosent sjanse for at barna deres lykkes.
– Løsningen er blant annet at man må ha nok tid til hver enkelt elev og at hjelpen til de som sliter må settes inn mye tidligere. Det blir feil når læringen overlates til foreldrene, sier han.
Giske trekker erfaringer fra sin egen datter. Hun går i 10. klasse og kommer hjem med lekser fulle av avansert matematikk som hun trenger hjelp til. Han vil ikke forby lekser, men ønsker at de ikke skal være avgjørende, forteller han.
Vil jobbe på grasrota
– Hvordan vurderer du dine muligheter til å bli en del av ledelsen i Arbeiderpartiet igjen?
– Det sa jeg ikke noe om før jeg kom inn i ledelsen forrige gang, så det gjør jeg heller ikke nå. I de fleste av mine 35 år i AUF og Arbeiderpartiet, har jeg ikke vært med i noen ledelse. Jeg har jobba på grasrota og på Stortinget. Det skal jeg med glede fortsette med. Det som gir meg mest inspirasjon er å være ute blant folk, ikke sitte inne bak fire vegger i Oslo, sier han.
– Enkelte vil kunne si at ditt navn er knyttet til varslene og metoo-kampanjen, og at du derfor svekker like mye som gagner partiet når du opptrer i den offentlige debatten. Hva tenker du om det?
– Det har jeg ingen kommentar til.
– Føler du at du har fått et stempel?
– Det har jeg heller ingen kommentar til.
– Hvordan skal du gjenvinne tilliten til velgerne?
– Jeg ser det er mange som sier hva og hvem velgerne har tillit til, det tror jeg vi trygt kan overlate til velgerne selv. Jeg stiller til valg hvert fjerde år, konstaterer Giske.
• Mette Nord bare delvis begeistret over Aps olje-vedtak
• Slik skal LO samarbeide med Arbeiderpartiet om velferdspolitikk
• Nyvalgt Ap-nestleder Bjørnar Skjæran: – Nå handler det om å få ro i partiet
Trond Giske
• Trond Giske er innvalgt på Stortinget som representant for Sør-Trøndelag og har derfor også møterett i Arbeiderpartiets landsstyre.
• Han var leder av AUF fra 1992 til 1996. Han har sittet på Stortinget siden 1997 og har vært næringsminister og kulturminister.
• Trond Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar 2018 som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.
• Partiet konkluderte samme måned med at Giske har brutt partiets interne retningslinjer.
• Giske beklaget sin oppførsel, men framholdt samtidig at det var kommet «grunnløse og falske varsler». Han har avvist anklagene om seksuell trakassering.
• Giske mistet også plassen i Aps sentralstyre og sa fra seg vervet som finanspolitisk talsperson.
Kilde: NTB