JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi vant kokke-NM!

GLAD: Så glad ble Inger Haugene da dommerne kåret henne og Lars Helleborg til NMs beste.

GLAD: Så glad ble Inger Haugene da dommerne kåret henne og Lars Helleborg til NMs beste.

Karin E. Svendsen

Inger Haugene og Lars Helleborg fra Oslo universitetssykehus er Norges beste institusjonskokker.

2014020620170426164659

karin.svendsen@fagforbundet.no

Fem lag kjempet om NM-tittelen for institusjonskokker på årets Smak-messe. Laget fra hovedkjøkkenet ved Oslo universitetssykehus (OUS) på Ullevål gikk av med seieren. Inger Haugene og Lars Helleborgs debuterte i NM med gullmedaljer og 25.000 kroner i premie.

– Det er morsomt å være med. Men det skal bli deilig når det er ferdig, sa Haugane under veis.

Nyter seieren

Hva de skal bruke pengene til, hadde de ennå ikke bestemt seg for onsdag kveld. Først skulle de feire sammen med de andre deltakerne og arrangørene på en av hovedstadens bedre restauranter.

– Nå skal vi bare nyte seieren, sa en overveldet Lars Helleborg umiddelbart etter at dommerne hadde kunngjort resultatet.

Lagene hadde da en krevende dag bak seg. De hadde laget tre retter fra klokka ti om morgenen til fire på ettermiddagen. Og dommerne hadde smakt seg gjennom femten retter før de brukte en drøy time for å enes om finalistenes plassering.

Krav til meny

Deltakerne sendte inn forslag til meny i oktober. Menyen skulle bestå av mellommåltid, lunsj og middag med dessert. Råvarelisten skulle ikke overstige 55 kroner per person og rettene skulle oppfylle Helsedirektoratets anbefalinger i Kosthåndboka. Måltidene skulle lages med tanke på 12 eldre i omsorgsbolig, hvorav fire med behov for konsistenstilpasset mat i form av puré.

En jury gikk gjennom seks innsendte forslag og godtok fem.

Hoveddommer under NM var Morten Heiaas, kokk fra Eidskog i Hedmark. Han hadde med seg fire ernæringsfysiologer og kostøkonomer fra hele Norden.

Imponerte dommerne

Dommerne brukte mer tid enn planlagt på bedømmingen fordi konkurransen var svært jevn.

Ronny Nilsen og Liv Hege Olsen fra Hospitalet Betanien i Bergen fikk sølv og 18.000 kroner. Bronsemedaljene og 12.000 kroner gikk til Bjørn Sandnesmo og Brita Finseth ved sykehuset i Namsos.

– Kvaliteten er høy og kreativiteten stor, sa Morten Heiaas før tildelingen av prisene. Og det var særlig den kreative middagen som Inger Haugene og Lars Helleborg serverte som hadde imponert. De røkte torsken på slutten av dagen. Det gikk fint, men de kunne fortelle at de flere ganger hadde utløst brannalarmen på Ullevål når de trente fram mot NM.

Nå skal vi bare nyte seieren

Inger Haugene og Lars Helleborg

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy