JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet: – Ragn-Sells bryter loven

Arbeidstilsynet påpeker flere lovbrudd hos renovasjonsgiganten Ragn-Sells. Dette blir kjent bare dager etter at Ragn-Sells selv erklærte at Arbeidstilsynet kun hadde noen mindre forhold å påpeke.

2011060121160620131216161835

ola.tommeras@fagforbundet.no

Dagbladet avslører onsdag innholdet i Arbeidstilsynets rapport etter deres inspeksjon i Ragn-Sells. Rapporten er ennå ikke publisert, da Arbeidstilsynet avventer tilsvar fra Ragn-Sells.

Ifølge Arbeidstilsynets rapport, som Dagbladet har fått tilgang til, påpekes ulovlig overtid, planlegging av overtid, 11 til 14 timer arbeidsdag og fem arbeidstakere fra underleverandør som ikke kunne framvise arbeidskontrakt. De var heller ikke registrert i AA-registeret, slik man er pliktig til å gjøre med alle arbeidsforhold i Norge.

To forskjellige verdener

Fredag gikk Ragn-Sells ut med en pressemelding der renovasjonsgiganten hevder at Arbeidstilsynet har konkludert med at de verken driver med sosial dumping eller bryter regler og lover.

– Vi er tilfreds med at Arbeidstilsynet trekker en så tydelig konklusjon. Som en ledende aktør i renovasjonsbransjen skal vi gå foran i etterlevelse av regelverk og tariffavtaler, sier administrerende direktør Bjørn Hoel i pressemeldingen.

Pressemeldingen avsluttes med at alt Arbeidstilsynet påpekte enkelte mindre forhold som skriftlige rutiner for oppfølging av arbeidstid, og at de ansatte må gjøres bedre kjent med verneombudsordningen.

I den faktiske rapporten som Dagbladet avslører onsdag, ser det imidlertid ganske annerledes ut.

Flere lovbrudd

I tilsynsrapporten skriver Arbeidstilsynet

– Arbeidstilsynet har funnet flere forhold som de vurderer som brudd på arbeidsmiljøloven og internkontrollforskriften.

– Arbeidstilsynet mener at Ragn-Sells har benyttet ulovlig overtid og har brutt arbeidsmiljølovens bestemmelser. Blant annet kommer det fram at arbeidstakere har jobbet mellom 11 og 14 timer daglig.

– Det var ikke inngått skriftlig avtale med en underleverandør om innleie av fem arbeidstakere. Disse kunne ikke framvise arbeidskontrakter og var heller ikke registrert i AA-registeret.

HR-direktør Torgeir Eian i Ragn-Sells avviser at de driver slik Arbeidstilsynets konkluderer.

– Dette vil vi tilbakevise i vårt tilsvar til Arbeidstilsynet. Vi vil tilbakevise Arbeidstilsynets oppfatning av at lovverket er brutt. Arbeidstilsynet baserer sin påstand på en feilaktig fortolkning av arbeidsavtalene, sier Eian til Dagbladet. Han reagerer videre på at Dagbladet har fått innsyn i tilsynsrapporten før deres svarfrist er gått ut.

- På høy tid

Advokatfullmektig Sebastian Garstecki har hatt flere av Ragn-Sells polske renovatører i Asker som klienter. Han sier til Fagbladet:

– Det var på høy tid at Arbeidstilsynet gjennomførte inspeksjon hos renovasjonsaktøren Ragn-Sells. Nå håper jeg de også kontrollerer andre steder der Ragn-Sells står for renovasjonen.

1. november 2010 overtok Ragn-Sells renovasjonen i Asker kommune. De var 20 prosent billigere enn forrige renovatør, Veolia, og startet i Asker med innleide polske renovatører gjennom Adecco.

I desember 2010 anmeldte Fagforbundet Asker kommune, Adecco og Ragn-Sells for å drive en regulær tjeneste med innleid arbeidskraft på korttidskontrakter.

Noen dager senere avslørte Fagbladet hvordan fire renovatører var oppsagt på dagen fordi de ikke hadde løpt fort nok på jobb. En av renovatørene gjorde opptak av oppsigelsesmøtet.

I februar 2011 ble fire av renovatørene sjukmeldte. De var utslitte. Samtidig tilbød Ragn-Sells arbeidskontrakter.

I februar 2011 fortsatte Ragn-Sells med fast ansatte, men bare noen få igjen av de opprinnelige fra 1. november.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy