JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fisk eller olje, LO-kongressen er delt

LO-kongressen er tydelig delt i spørsmålet om økt oljeboring i nord. Fagforbundet opprettholder sine forslag om petroleumsfrie soner og økt satsing på fornybar energiilder.

2013050414150920131216224132

karin.svendsen@fagforbundet.no

Tor-Arne Solbakken, nestleder i LO, presenterte i formiddag deler av LO-sekretariatets innstilling til nytt handlingsprogram.

Fisk og olje

Solbakken understreket at fiskeri og havbruk har fått stor plass i det foreslåtte handlingsprogrammet. Konklusjonen var likevel at Norge er en olje- og gassnasjon, og sekretariatet vil ikke avvise oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

LO-nestlederen opplyste at det var kommet inn mange og sprikende forslag.

– Vi har ikke tiltrådt noen vidtgående forslag, opplyste han.

LO-ledelsen mener organisasjonen er på trygg grunn ved å gå inn for konsekvensvurdering samtidig som den holder fast ved føre-var-politikken.

Vil prioritere fornybar energi

Fagforbundets forslag om petroleumsfrie soner og lavere vekst i petroleumssektoren, fikk ikke støtte av flertallet i LO-sekretariatet.

Sekretariatet i LO avviser dessuten Fagforbundets forslag om å satse på utvinning av biometan fra avfall og kloakk for å føre tungtransporten over på klimanøytralt drivstoff. Derimot har Fagforbundet fått med seg flertallet på forslaget om å overføre mer av investeringene i energisektoren til fornybare energikilder.

Valg for framtida

Mange tok ordet i debatten om olje eller fisk utover dagen. På vegne av Fagforbundet tok Hilde Bernhardsen fra Troms ordet og gjorde det klart at Fagforbundet opprettholder sine forslag.

– Det er viktig å legge til rette for nytenkning, å tenke miljø, klima, arbeidsplasser og velferd som ikke går ut på dato med den siste svarte dråpen fra havets bunn, sa hun.

Bernhardsen og Fagforbundet mener også at det norske teknologiske miljøet bør oppmuntres til å bli det beste i verden på utvikling av fornybare energikilder.

– Vi har klart å bli best på olje. Da klarer vi å bli best på den nye teknologien også, sa hun.

Tenk på kommende generasjoner

Nestlederen i Fagforbundet Troms oppfordret LO-kongressen til å velge miljøet og fornybar energi.

– La de kommende generasjoner føle stolthet over de valgene vi gjør i dag, var sluttappellen fra Hilse Berhardsen.

Delegatene på kongressen stemmer over forslagene tirsdag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy