– Nordland har langt mer enn olje
Han er lei av elendighetsbeskrivelsene av Nord-Norge, med oljevirksomhet i Lofoten som eneste saliggjørende medisin. – Denne landsdelen har langt flere bein å stå på.
ola.tommeras@fagforbundet.no
Det hevder SVs førsterepresentant Marius Meisfjord Jøsevold. Han kjemper om en stortingsplass.
Meningsmålingene tyder på at SV kan ryke ut av Nord-Norge-benken for første gang i partiets historie.
Går valgresultatet samme vei som meningsmålingene, får Stortinget 20 nordlendinger, som alle er for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.
Et paradoks
Det synes Meisfjord Jøsevold er et paradoks.
– Vi risikerer å få en Stortingsbenk med bare oljetilhengere, samtidig som meningsmålingene viser at et klart flertall av nordlendingene vil ha et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Meisfjord Jøsevold.
Mandatet står mellom han og Jonny Finstad (H), ordfører i Vestvågøy og ihuga oljetilhenger. Akkurat nå ligger Meisfjord Jøsevold under med nøyaktig 260 stemmer, ifølge NRKs meningsmåling.
Det betyr en nådeløs kamp om hver eneste stemme fram mot valget. Løpet vil bli tett.
– Snakker ned regionen
– Oljetilhengerne hamrer inn et elendighetsbudskap over Nord-Norge. De snakker ned regionen og bruker mye tid på en elendighetsbeskrivelse som ikke stemmer. Deretter skal det eneste saliggjørende være olje, sier Meisfjord Jøsevold, og framholder at sannheten om Nord-Norge er langt mer oppløftende, og at mulighetene er langt flere enn oljevirksomhet.
– Istedenfor å fokusere på oljearbeidsplasser så burde vi bekymre oss om alle jobbene vi ikke klarer å rekruttere folk til. Regionen har mangel på arbeidskraft innen mange områder, sier Meisfjord Jøsevold og nevner problemene med å rekruttere kommuneingeniører som et eksempel.
Ikke hva ungdom vil ha
Meisfjord Jøsevold har liten tro på at oljevirksomhet i Vesterålen og Lofoten vil lokke ungdom tilbake til regionen, slik tilhengere hevder.
– Det er ingen automatikk i at oljevirksomhet gir attraktive jobber. Erfaringer fra andre områder i Nord-Norge viser noe helt annet. I Sandnessjøen har eksempelvis Statoil opprettet kun én ingeniørstilling. Oljenæringa tilbyr for det meste sjauejobber her nordpå mens de lukrative jobbene forblir sørpå, og det lokker man ikke mange ungdommer med, mener han.
Meisfjord Jøsevold ser heller ikke noen grunn til å konsekvensutrede oljevirksomhet i de sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja.
– Fordi det allerede er innhentet masse kunnskap. Det er for lengst fastslått at plattformene må stå så nære land at det vil bli arealkonflikter. Virksomheten vil true andre næringer, fiske og turisme.
Invester på land
Istedenfor å bruke millioner på å omgjøre Norges største matfat og turistattraksjon, oppfordrer Meisfjord Jøsevold til å investere og satse på land.
– Vi har betydelige urealisert potensial, både innen turistnæringa og fiske. Hadde det vært opp til meg skulle vi satt klare krav til Kjell Inge Røkke. Han fikk konsesjoner langs hele kysten under forutsetning at fisken skulle leveres på land, en avtale som brytes. Det er meningsløst å sende fisk til Kina for filetering. Det er en næring vi skal ha her. Videre må det bli enklere å få viskekvoter. Ungdom må få en sjanse. I tillegg får Bodø snart et eget universitet. Det vil prege byen og være en viktig motor for utvikling i regionen. På samme måte som Tromsø, vil Bodø preges av å bli universitetsby, mener Meisfjord Jøsevold.
Les også: Rapport om fiskerienes framtid i Nord-Norge
I utakt med folk og realitet
Landsomfattende meningsmålinger viser et flertall mot olje- og gassutvinning i de omstridte områdene. Blant nordlendingene er oponionen mot oljevirksomhet stadig økende. Kun tre av ti Ap-velgere i nord svarer at de vil ha utvinning i Lofoten.
Også argumentene om at folketallet går ned og vil fortsette ned, er feil, ifølge innbyggerstatistikkene. Siden 2005 har folketallet i Nord-Norge økt med 15.000 innbyggere.
– Det er ikke slik at Lofoten og Vesterålen vil forvitre uten å satse på olje, er Meisfjord Jøsevold overbevist om.
VENSTRE: Vil innføre vern mot petroleumsaktivitet, inkludert seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen, på Mørefeltene og Tromsøflaket, og i kystnære havområder utenfor kysten av Sørlandet og Finnmark
RØDT: Rødt arbeider for varig vern og petroleumsfrie områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, i Barentshavet, på Mørekysten, i Farsundsbassenget, Jan Mayen og Arktis.
KRF: Vil ha petroleumsfrie soner i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, Jan Mayen, Mørebankene og kystnære områder i Skagerak.
SV: Vil ha varig fredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Vil vri investeringer fra petroleumsøkonomien over til grønne arbeidsplasser basert på fornybar energi, energisparing og miljøteknologi.
SENTERPARTIET: Sier nei til petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen, utenfor Senja og på Møreblokkene.
ARBEIDERPARTIET: Går inn for at det gjennomføres en konsekvensutredning av petroleumsaktivitet i uåpnede deler av Lofoten, Vesterålen og Senja. Endelig avgjørelse skal tas på landsmøtet i 2015.
HØYRE: Vil åpne for petroleumsvirksomhet i alle lovende områder utenfor Nord-Norge, men med strenge krav til miljø, sikkerhet og beredskap, og til sameksistens med andre næringer.
FRP: vil åpne for økt petroleumsvirksomhet i Nord-Norge. Vi mener at det er nå det "sorte gullet" er verdt noe.
Kilde: Partienes partiprogram