JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvikksølvofrene vant mot staten i Høyesterett

Det tidligere tannhelsesekretæren Bertha Regine Serigstad har vunnet mot staten i Høyesterett. Flere jurister snakker allerede om at dommen er prinsipielt viktig og kan være kvinnenes løsemiddelsak, slik asbest var det for mennene for noen år siden.

Det tidligere tannhelsesekretæren Bertha Regine Serigstad har vunnet mot staten i Høyesterett. Flere jurister snakker allerede om at dommen er prinsipielt viktig og kan være kvinnenes løsemiddelsak, slik asbest var det for mennene for noen år siden.

Anders Fehn/NRK

Den svært viktige dommen i Høyesterett er sannsynligvis et gjennomslag for kvinnedominerte arbeidsplasser. Det er nå endelig slått fast at kvikksølv er helsefarlig og gjorde tannhelsesekretærene syke.

2013121312000020230821171436

vegard.velle@fagforbundet.no

Fagforbundet, som har ført saken for tannhelsesekretærene, fikk fullt medhold og får dekket alle sine saksomkostninger.

Det var den tidligere tannhelsesekretæren Bertha Regine Serigstad som frontet saken om yrkesskadeerstatning. Hun var målløs og veldig glad da advokat Anne-Gry Rønning-Aaby ringte henne opp med nyheten i går.

Kvinnenes løsemiddelsak

– Saken har vært en tung bør hun har hatt på skulderen i mange år, sier Rønning-Aaby, som førte saken helt fra trygderetten, gjennom lagmannsretten og endelig opp iHøyesterett.

– Dette er kvinnenes løsemiddelsak, slik asbest var det for mennene for noen år siden. Det er grunn til å tro at dommen kan være en brekkstang for andre, beslektede saker om yrkessykdommer, sier en fornøyd advokat.

Erstatningssum i julegave

I første omgang får rettskjennelsen konsekvenser for alle de tannhelsesekretærene som har knadd kvikksølv og daglig gått i kvikksølvdamp på jobben sin. Fagforbundet representerer over hundre av dem.

Konkret betyr det at Serigstad får beregnet uførepensjonen på en gunstigere måte, noe som også vil gi utslag på alderspensjonen. I tillegg får hun utmålt en mén-erstatning fra 1-3 G, det vil si, mellom 85.000 og 255.000 kroner.

Nå gjenstår jobben med å beregne hvor mye staten skylder hver enkelt tannhelsesekretær. Det kan være forskjellig fra person til person, avhengig av arbeidslengde, arbeidsplassens forsikring og om arbeidstakeren var fagorganisert.

Prinsipielt viktig

Det knytter seg nå stor spenning til den prinsipielle rekkevidden av dommen.

Den skriftlige dommen fra Høyesterett foreligger ikke ennå. Men i lagmannsretten slo dommen fast at det ikke trenger å foreligge ”et sett med symptomer og tegn” for yrkessykdommen, sykdomsbildet kan være ulikt.

Det antas at dommen kan komme en rekke kvinnedominerte arbeidsplasser til gode, der de ansatte kan være plaget av lungesykdommer, astma, allergi og kols. Eller jobber med røntgen.

Generelt har det vært lite forskning på yrkessykdommer knyttet til typiske kvinnearbeidsplasser. Men i kvikksølvsaken stilte et samstemt arbeidsmedisinsk miljø seg bak kvikksølvofrene.

En stor seier

– Jippi, dette er fantastisk bra, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

– At disse damene endelig blir trodd, er viktig. Men det er trist det måtte ta så lang tid. Flere av dem denne dommen gjaldt, er nå døde, påpeker Nord.

Det at staten anket dommen til Høyesterett, gjør at dommen står svært sterkt, slår hun fast.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy