MILEPÆL: LO-leder Gerd Kristiansen mener endringen i arbeidsmiljøloven er en milepæl i arbeidet mot ufrivillig deltid.
Per Flakstad
simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no
Et nytt år betyr også endringer i regelverket som vil påvirke arbeidstakerne. Endringene i arbeidsmiljøloven som ble vedtatt i Stortinget i juni i fjor, under rødgrønt styre, trådte i kraft 1. januar i år. Det betyr blant annet at deltidsansatte nå har krav på en stillingsprosent som tilsvarer faktisk arbeidstid det siste året. Dersom en arbeidstaker har en 20 prosent stilling, men i realiteten har jobbet 40 prosent, kan vedkommende fremme et krav om å få en 40 prosent stilling.
– En milepæl
I lovteksten står det at arbeidstakeren kan kreve stilling tilsvarende arbeidstid det siste året, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeid ikke lenger er der. LO-leder Gerd Kristiansen har tidligere uttalt at lovforslaget er viktig i kampen mot ufrivillig deltid.
– Dette er en milepæl. Ansatte, spesielt i helsesektoren, slipper å kjempe for å få større stillinger. Med dette lovforslaget får de rett på stillinger tilsvarende det de faktisk har jobbet det siste året. Nå må jobben gjøres ute på arbeidsplassene sammen med de tillitsvalgte, sa LO-lederen til Fagforbundets nettside i juni.
Må drøfte deltidsbruk
Fra nyttår har arbeidsgiver dessuten plikt til å diskutere bruken av deltid med tillitsvalgte minst én gang i året. Det forutsetter at arbeidsgiver legger fram god nok informasjon over virksomhetens deltidsbruk, slik at det blir reelle drøftinger.
Det er også føyd til et punkt som gir arbeidsgiverne plikt til å drøfte med arbeidstaker der hvor arbeidstaker krever fortrinnsrett til utvidet stilling. Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i stilling som arbeidstaker krever fortrinnsrett til, skal spørsmålet så langt som mulig drøftes med arbeidstaker.
Rett til ammefri
En annen lovendring som trådte i kraft ved årsskifte, er retten til ammefri. Kvinner har nå lovfestet rett til inntil én time lønnet ammefri per dag i barnets første leveår.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte