JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå kan deltidsansatte kreve større stilling

MILEPÆL: LO-leder Gerd Kristiansen mener endringen i arbeidsmiljøloven er en milepæl i arbeidet mot ufrivillig deltid.

MILEPÆL: LO-leder Gerd Kristiansen mener endringen i arbeidsmiljøloven er en milepæl i arbeidet mot ufrivillig deltid.

Per Flakstad

Nå kan du som deltidsansatt kreve å få den faktiske stillingen du har jobbet det siste året. Arbeidsmiljøloven er endret på flere punkter fra nyttår i kampen mot ufrivillig deltid.

2014010612000020230821171436

simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no

Et nytt år betyr også endringer i regelverket som vil påvirke arbeidstakerne. Endringene i arbeidsmiljøloven som ble vedtatt i Stortinget i juni i fjor, under rødgrønt styre, trådte i kraft 1. januar i år. Det betyr blant annet at deltidsansatte nå har krav på en stillingsprosent som tilsvarer faktisk arbeidstid det siste året. Dersom en arbeidstaker har en 20 prosent stilling, men i realiteten har jobbet 40 prosent, kan vedkommende fremme et krav om å få en 40 prosent stilling.

– En milepæl

I lovteksten står det at arbeidstakeren kan kreve stilling tilsvarende arbeidstid det siste året, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeid ikke lenger er der. LO-leder Gerd Kristiansen har tidligere uttalt at lovforslaget er viktig i kampen mot ufrivillig deltid.

– Dette er en milepæl. Ansatte, spesielt i helsesektoren, slipper å kjempe for å få større stillinger. Med dette lovforslaget får de rett på stillinger tilsvarende det de faktisk har jobbet det siste året. Nå må jobben gjøres ute på arbeidsplassene sammen med de tillitsvalgte, sa LO-lederen til Fagforbundets nettside i juni.

Må drøfte deltidsbruk

Fra nyttår har arbeidsgiver dessuten plikt til å diskutere bruken av deltid med tillitsvalgte minst én gang i året. Det forutsetter at arbeidsgiver legger fram god nok informasjon over virksomhetens deltidsbruk, slik at det blir reelle drøftinger.

Det er også føyd til et punkt som gir arbeidsgiverne plikt til å drøfte med arbeidstaker der hvor arbeidstaker krever fortrinnsrett til utvidet stilling. Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i stilling som arbeidstaker krever fortrinnsrett til, skal spørsmålet så langt som mulig drøftes med arbeidstaker.

Rett til ammefri

En annen lovendring som trådte i kraft ved årsskifte, er retten til ammefri. Kvinner har nå lovfestet rett til inntil én time lønnet ammefri per dag i barnets første leveår.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy