Ansatte fra Veireno:
– Må få ryddige og lovlige arbeidskontrakter
Oslo kommune overtar fra i dag søppelinnhentingen i byen. De 170 ansatte i Veireno blir kommunalkt ansatte.
Werner Juvik
Fagforbundet er lettet over at Oslo kommune tar over søppelinnhentingen fra Veireno, og sier det viktigste nå er å sørge for at 170 ansatte får ryddige arbeidskontrakter.
kathrine.geard@fagbladet.no
Nyheten om at Oslo kommune hadde framforhandlet en avtale om virksomhetsoverdragelse og overtar avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning, ble gjort kjent på en pressekonferanse søndag kveld.
– Avfallsinnsamlingen er kritisk. Selv et kortvarig opphold i innsamlingen vil få alvorlige samfunnskonsekvenser. Kommunen har fortløpende fulgt opp mangler ved avfallsinnhentingen, inkludert brudd på arbeidsmiljøloven, med krav om retting og med dagmulkt, sa byrådsleder Raymond Johansen.
Konkurs
Overtakelsen skjer etter at Veireno sist uke opplyste at selskapet som følge av tap av penger på kontrakten, har økonomiske problemer og at selskapet fra i dag, mandag, ikke klarer å oppfylle sine økonomiske forpliktelser. For å unngå en umiddelbar stans i innsamlingen av husholdningsavfall, var det derfor nødvendig at Oslo kommune tok over avfallsinnsamlingen i byen.
– Vi har arvet en kontrakt som viste seg ikke å være gjennomførbar. I dag er det lett å si at Veireno aldri burde ha levert inn dette tilbudet, og kommunen burde aldri ha akseptert det. Dette er en kontrakt som aldri burde ha vært inngått, sa byrådsleder Raymond Johansen.
170 ansatte
Veirenos varsel om mulig oppbud gjorde det mulig å få til en avtale med selskapet om at kommunen overtar ansvaret for om lag 170 ansatte og de driftsmidlene som er nødvendig for å samle inn avfall i Oslo.
– En fantastisk løsning og en stor lettelse, sier Fagforbundets fylkesleder Mari Sanden. Renovatørene blir ansatt i Oslo kommune og kan dermed også bli medlemmer i Fagforbundet.
Hun understreker at Fagforbundet Oslos viktigste jobb nå vil være å bidra til at de 170 ansatte som kommer fra Veireno får ryddige og lovlige arbeidskontrakter, noe som også betyr overgang til Oslo pensjonsforsikring. Arbeidsavtalene må gjennomgås for hver enkelt.
– Det må ryddes i arbeidsplaner og arbeidsrutiner for de som har jobbet i Veireno. Jonny Engers arbeidskultur skal bort, men det kan ta noe tid å rydde etter ham, sier fylkeslederen.
Forutsigbarhet for ansatte
Byrådsleder Johansen understreket også at når de valgte den løsningen de gjorde, så er det for å skape ro, sikre avfallshenting og sørge for forutsigbarhet for de ansatte.
Veireno overtok avfallsinnhentingen 3. oktober. Men til tross for en rekke ekstratiltak har ikke selskapet klart å levere i tråd med kontrakten. Da det ble kjent at bruddene på arbeidsmiljøloven ikke var rettet, men tvert imot var langt flere enn det som var rapportert av Veireno, var den juridiske vurderingen at det var grunnlag for å heve kontrakten.
Endringer i Vestfold også
I Vestfold går det interkommunale selskapet Vesar inn og sikrer at husholdningsavfallet i de ni Vestfold-kommunene der Veireno har tømmeoppdraget blir hentet selv om firmaet begjærer seg konkurs, melder Tønsbergs Blad.
Veirenosjef Jonny Enger sier i en pressemelding søndag kveld at han er glad for løsningen som er kommet i stand.
– Vi beklager situasjonen som har vært og håper den nye løsningen vil skape ro og bidra til at håndteringen av husholdningsavfallet i Oslo nå stabiliseres.