JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik ser det ut under badebassenget

I KJELLEREN: Arild Knutsvik ved Stavanger bad peker og forklarer for kollegaene. Det fins knapt to like badeanlegg, og interessen er stor for hvordan oppgavene løses.

I KJELLEREN: Arild Knutsvik ved Stavanger bad peker og forklarer for kollegaene. Det fins knapt to like badeanlegg, og interessen er stor for hvordan oppgavene løses.

Ola Tømmerås

Et titalls badeansatte stimler sammen rundt måleutstyr og renseapparater i kjelleren under Stavanger svømmehall. Endelig får de dele erfaringer med kollegaer.

2016070613030920230821171436

De kommer fra alle typer badeanlegg; fra store moderne badeland til kommunale svømmehaller eller sanitetsforeningens bad. I dag dreier det seg om badevannskjemi og vannkvalitet på Fagakademiets kursstige for badeansatte – et sjutrinns kursopplegg for teknisk personell ved svømmehaller og badeanlegg.

I tillegg til faglig påfyll, er det fint å møte kollegaer. Badeansatte lever ofte et ensomt arbeidsliv i tekniske rom og kjellere.

Les også: • – Nå har vi den første generasjonen av foreldre som er resultatet av dårlig svømmeundervisning

Jobber ofte alene

– Det er mange små bad og svømmehaller i Norge, og badeansatte jobber veldig ofte alene, sier kursleder Øystein Amundsen fra ENWA-badeanlegg.

Behovet for et forum, et sted både å møte kollegaer og hente kunnskap, blir dermed stort, bekrefter han og deltakerne.

– Jeg har savnet et tiltak som dette, et forum der vi kan hente kunnskap, sier Ørjan Haugen, som til daglig sørger for varmt og rent vann i Saniteten svømmehall i Stavanger. I likhet med veldig mange kollegaer rundt om i landet, jobber han alene på sitt arbeidssted.

Les også: • Slik takler du smertene

Sterke stoffer og risiko

Kursdagen i Stavanger er ett av badestigens sju trinn. Tidligere har deltakerne vært på teknisk fagdag i Steinkjer. Neste trinn er om internkontroll med HMS og FDV (forvaltning, drift og vedlikehold).

– Vannkvalitet og badevannskjemi er det vanskeligste vi jobber med. Tekniske innretninger som pumper og ventiler er mer velkjent og forståelig, men hva skal gjøres når vannet ikke er tilfredsstillende? Hva er problemet og hvordan skal vi løse det? Dette er den meste spesialiserte kunnskapen vi har i yrket, forteller Amundsen.

I lunsjen går praten livlig om legionellabakterier, farer, fakta og historier. De badeansatte er sterkt engasjert.

Det fins ikke to like bad

– Det fins knapt to like badeanlegg, og i Norge er det mange gamle anlegg med manuelle løsninger, som er tøffe å drifte. Moderne bad er langt mer automatisert, men møter en utfordring med nye trender. Folk vil ha varmere vann som skal boble og sprute, med økende risiko for bakterier. Det igjen generer mer hygieneproblematikk og større behov for kunnskap. Ansatte må vite hvordan de oppdager bakterieproblemer, hvordan de kan forebygge og hvordan bli kvitt et problem dersom det har oppstått, forklarer Amundsen.

– Vi må stort sett tilegne oss kunnskap selv, forklarer deltaker Ørjan Haugen. Det bekrefter Per Christian Dahl, som er fersk badeansatt ved Risenga svømmehall i Asker.

– Jeg spør og lærer hele tida. Dette er et bredt felt som krever jevnlig faglig påfyll, sier han.

Badestigen

• En sjutrinns etterutdanning for ansatte i badeanlegg.

• Arrangeres i regi av Fagakademiet og Fagforbundet.

• Opplæringsplanen tilfredsstiller krav om opplæring i henhold til § 9 i Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstue m.v.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy