I KJELLEREN: Arild Knutsvik ved Stavanger bad peker og forklarer for kollegaene. Det fins knapt to like badeanlegg, og interessen er stor for hvordan oppgavene løses.
Ola Tømmerås
De kommer fra alle typer badeanlegg; fra store moderne badeland til kommunale svømmehaller eller sanitetsforeningens bad. I dag dreier det seg om badevannskjemi og vannkvalitet på Fagakademiets kursstige for badeansatte – et sjutrinns kursopplegg for teknisk personell ved svømmehaller og badeanlegg.
I tillegg til faglig påfyll, er det fint å møte kollegaer. Badeansatte lever ofte et ensomt arbeidsliv i tekniske rom og kjellere.
Les også: • – Nå har vi den første generasjonen av foreldre som er resultatet av dårlig svømmeundervisning
Jobber ofte alene
– Det er mange små bad og svømmehaller i Norge, og badeansatte jobber veldig ofte alene, sier kursleder Øystein Amundsen fra ENWA-badeanlegg.
Behovet for et forum, et sted både å møte kollegaer og hente kunnskap, blir dermed stort, bekrefter han og deltakerne.
– Jeg har savnet et tiltak som dette, et forum der vi kan hente kunnskap, sier Ørjan Haugen, som til daglig sørger for varmt og rent vann i Saniteten svømmehall i Stavanger. I likhet med veldig mange kollegaer rundt om i landet, jobber han alene på sitt arbeidssted.
Les også: • Slik takler du smertene
Sterke stoffer og risiko
Kursdagen i Stavanger er ett av badestigens sju trinn. Tidligere har deltakerne vært på teknisk fagdag i Steinkjer. Neste trinn er om internkontroll med HMS og FDV (forvaltning, drift og vedlikehold).
– Vannkvalitet og badevannskjemi er det vanskeligste vi jobber med. Tekniske innretninger som pumper og ventiler er mer velkjent og forståelig, men hva skal gjøres når vannet ikke er tilfredsstillende? Hva er problemet og hvordan skal vi løse det? Dette er den meste spesialiserte kunnskapen vi har i yrket, forteller Amundsen.
I lunsjen går praten livlig om legionellabakterier, farer, fakta og historier. De badeansatte er sterkt engasjert.
Det fins ikke to like bad
– Det fins knapt to like badeanlegg, og i Norge er det mange gamle anlegg med manuelle løsninger, som er tøffe å drifte. Moderne bad er langt mer automatisert, men møter en utfordring med nye trender. Folk vil ha varmere vann som skal boble og sprute, med økende risiko for bakterier. Det igjen generer mer hygieneproblematikk og større behov for kunnskap. Ansatte må vite hvordan de oppdager bakterieproblemer, hvordan de kan forebygge og hvordan bli kvitt et problem dersom det har oppstått, forklarer Amundsen.
– Vi må stort sett tilegne oss kunnskap selv, forklarer deltaker Ørjan Haugen. Det bekrefter Per Christian Dahl, som er fersk badeansatt ved Risenga svømmehall i Asker.
– Jeg spør og lærer hele tida. Dette er et bredt felt som krever jevnlig faglig påfyll, sier han.
Badestigen
• En sjutrinns etterutdanning for ansatte i badeanlegg.
• Arrangeres i regi av Fagakademiet og Fagforbundet.
• Opplæringsplanen tilfredsstiller krav om opplæring i henhold til § 9 i Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstue m.v.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte