Kommersiell barnehagekjede vil ikke lenger ansette fagarbeidere fordi «lønnskostnadene hos de ansatte må ned»
FAGARBEIDERE: Den kommersielle barnehageaktøren Espira vil ikke lenger ansette fagarbeidere i barnehagen. De legger den nye bemanningsnormen til grunn.
Mike Fox/Unsplash
Mette Nord er sjokkert: – Espira utnytter ung arbeidskraft uten ansiennitet og de med lavest lønninger. De reduserer også viktigheten av å inneha den kompetansen fagarbeidere har.
hanna.skotheim@fagbladet.no
Den kommersielle barnehageaktøren Espira vil ikke lenger ansette fagarbeidere. Det kommer fram i et internt skriv som Dagbladet har fått tilgang til.
Det var i februar i år at dette interne skrivet gikk ut til barnehagene i Espira-kjeden. I dokumentet står det at de gjennomsnittlige lønnskostnadene hos de ansatte må ned, skriver Dagbladet mandag.
Videre skriver avisen hvordan Espira skal få til dette. Barnehage-kjeden skal ikke lenger ansatte fagarbeidere til barnehagen, og ansatte i barnehagene som ønsker å ta fagbrev vil ikke få opprykk av stilling og lønn.
I skrivet som Dagbladet har fått tilgang til, heter det også at barnehagene som hovedregel skal styre unna ansatte med høy ansiennitet. Årsakan som oppgis er bemanningsnormen som gjelder fra august i år og den skjerpede pedagognormen som trådde i kraft i august 2018.
– Sier ikke noe om fagarbeidere
I retningslinjene for rekruttering i Espira-barnehagene, står det at pedagogiske ledere og barnehagelærere skal ha maks ansiennitet på fire år. For pedagogiske medarbeidere eller assistenter er ansiennitetsgrensen satt til seks år, før regionssjefen må kontaktes.
– Bemanningsnormen er ikke finansiert for private barnehager. Tilskuddene beregnes på bakgrunn av to år gamle tall fra kommunene slik at vi og andre private barnehager ikke kan regne bemanningsnormen som fullfinansiert før i 2021, sier kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen, til Dagbladet.
– Når det gjelder fagarbeidere smerter det oss ganske kraftig at vi har valgt å stoppe rekruttering av disse midlertidig. Vi har satset på å ansette fagarbeidere gjennom flere år, men fagarbeiderutdannelsen er ikke blitt tilgodesett i tilskuddsordningen. De nye normene sier noe om antall ansatte og antall pedagoger, ikke om fagarbeidere. Vi får ikke noe igjen på tilskudd-siden med det løftet, fortsetter Hansen.
• Ny rapport: Stadig færre ideelle barnehager – kommersielle øker voldsomt
– Fire år med utdanning har en betydning
Leder i Fagforbundet, Mette Nord, synes det som kommer fram er sjokkerende og kynisk.
– Espira utnytter ung arbeidskraft uten ansiennitet og de med lavest lønninger. De reduserer også viktigheten av å inneha den kompetansen fagarbeidere har, sier Nord til Fagbladet.
{s1}
– Hansen i Espira avviser til Dagbladet at kvaliteten blir rammet når en skal velge de med lavest ansiennitet. Hva tenker du om det?
– Det mener jeg er helt feil fordi fagarbeidere i barnehagene har en god pedagogisk utdanning. Det å overse den kompetansen de har og mene at det ikke vil føre til dårligere kvalitet uten dem, er åpenbart feil. Fire år med utdanning har en betydning.
– Hansen sier at årsaken til disse retningslinjene er bemanningsnormen som gjelder fra august i år. Hva tenker du om det?
• Her svarer Espira-direktør på kritikken fra Mette Nord
– Jeg forstår at profitten til eierne blir lavere og at marginene for eierne rammes av bemanningsnormen. Samtidig er det ganske sjokkerende at barnehageaktøren så åpenbart går ut og sier at de ikke skal ansette folk med lenger ansiennitet enn fire år og at de ikke skal ansette fagarbeidere. Samtidig skal de ansette folk uten formell kompetanse.
Nord mener at bemanning og kompetanse igjen må løftes opp på et politisk plan etter denne avsløringen.
– Det er åpenbart at de kommersielle aktørene gjør hva de kan for å spare penger. Her vedtas det en norm for høyere kompetanse, men så undergraves den når det settes ansiennitetskrav og når en helt yrkesgruppe fjernes for å få ned kostnadene. Dette viser hvordan de kommersielle aktørene dreier praksisen sin mot at kostnadene overgår de faglige vurderingene.
Mette Nord, leder i Fagforbundet.
Kai Hovden
• Fagarbeiderne ikke nevnt i barnehagenes nye «grunnlov»
– En provokasjon
SV-leder, Audun Lysbakken, reagerer sterkt på det som er kommet fram.
– Dette er en provokasjon mot arbeidsfolk som tar fagbrev og ønsker å satse på en jobb i barnehager, mot foreldre som har grunn til å forvente at eierne satser på kvalitet og mot politikerne som har vedtatt bemanningsnormen, sier Lysbakken til Dagbladet.
Audun Lysbakken, SV-leder.
Jan-Erik Østlie
Han mener ikke dette er nødvendige tiltak for kjeden for å klare overgangen til bemanningsnorm.
– Det er ikke slik at bare Espira, men også de andre store kjedene, har store økonomiske muskler. De har over tid nytt godt av høye tilskudd og burde være i stand til å møte normen uten å svekke kvaliteten som er det man gjør, særlig hvis en ikke skal ansette fagarbeidere, sier Lysbakken til Dagbladet.
• Barnehager tre ganger mer lønnsomt enn børsen
SV er blant de partiene som ville ha et krav om at 25 prosent av de ansatte skulle være fagarbeiderem inn i bemanningsnormen.
Det er åpenbart at de kommersielle aktørene gjør hva de kan for å spare penger
Mette Nord, leder i Fagforbundet