JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundsleder Mette Nord i kriseområde:

– Alvorlig i Gaza nå

ALVORLIG: Mette Nord og nestleder i Folkehjelpas styre,  Atle Høie,  hører om den alvorlige situasjonen i Gaza. Wedad Nasser er prosjektleder ved Norsk Folkehjelps Gaza-kontor.

ALVORLIG: Mette Nord og nestleder i Folkehjelpas styre, Atle Høie, hører om den alvorlige situasjonen i Gaza. Wedad Nasser er prosjektleder ved Norsk Folkehjelps Gaza-kontor.

Forbundsleder Mette Nord er for tiden i Gaza og sier at situasjonen der er svært alvorlig.

2016082411161320230821171436

INGEBORG VIGERUST RANGUL

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Mette Nord er denne uken i Gaza sammen med styreleder i Norsk Folkehjelp, Finn Erik Thoresen. De ble stoppet på grensen og fikk et ekstra døgn på Vestbredden før de slapp inn i Gaza.

– Det var sagt at vi hadde feil registreringsnummer på et skjema. Om det var nye regler eller en misforståelse vet jeg ikke. Den norske ambassaden gjorde en kjempeinnsats, og dagen etter fikk vi passere Vestbredden og kom oss over til Gaza, sier Nord på telefon til fagbladet.no.

Mangler vann og såkorn

Siden mandag har forbundslederen besøkt fiskere og bønder.

– Det er en alvorlig situasjon for disse yrkesgruppene, forteller hun.

– Beiteland er ødelagt, de mangler vann og såkorn.

Jobben deres er gjort vanskelig ved at sikkerhetssonen mot Israel snevres inn, og dyrkbar mark blir dermed mindre.

Les også: • – Rettsløse i apartheidstaten Israel

Fiskere stoppes

Fiskerne har det heller ikke lettere. I henhold til Oslo-avtalen som begge parter, Palestina og Israel signerte, så kan fiskere gå ut til 20 nautiske mil.

– Men realiteten er at de blir stoppet på seks nautiske mil. Og det er etter denne grensen at de store fiskene er. Fram til seks nautiske mil er det sandbanker og langgrunt, sier Nord.

– Fiskerne hindres i å fiske i eget hav, de får ikke fisk nok – verken til eget forbruk eller til eksport.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BESØK: Fiskeren Mohammed Khali sliter til daglig, men er glad for besøk utenfra. Slik kommer historien ut av Gaza. – Fiskerne hindres i å fiske i eget hav, de får ikke fisk nok – verken til eget forbruk eller til eksport, sier Mette Nord.

BESØK: Fiskeren Mohammed Khali sliter til daglig, men er glad for besøk utenfra. Slik kommer historien ut av Gaza. – Fiskerne hindres i å fiske i eget hav, de får ikke fisk nok – verken til eget forbruk eller til eksport, sier Mette Nord.

Ingunn Eriksen

Les også: • – Har det jødiske folk rett til en egen stat?

Fagforbundet krever en rettferdig løsning både for palestinere og israelere

– Fortell verden

Nord forteller om en humanitært vanskelig situasjonen. Det er vanskelig å bygge hus, og byggingen går svært sakte. Folk tvinges inn i leirer uten tilfredsstillende sanitære forhold, de bor trangt og de få skurene som er tilgjengelig er som luksus å regne.

Delegasjonen Nord reiser sammen med har hatt møter med grasrotorganisasjoner og program som Fagforbundet støtter. De skal også møte ungdomsorganisasjoner.

– Norsk Folkehjelp sin lokale administrasjon gjør virkelig en kjempejobb. Alle har det samme budskapet, de er avhengige av at folk kommer og forteller videre hva de ser og opplever, sier forbundslederen.

Les også: • Her lager den italienske kokken pizza i Gaza

Strenge begrensninger

Fagforbundet har siden 2009 samarbeidet med Norsk Folkehjelp om utviklingsprosjekter og politisk påvirkning i Palestinasaken. I tillegg til økonomisk støtte, har Fagforbundet et ambassadørkorps som sprer informasjon og engasjement blant Fagforbundets medlemmer.

Les også: • Fattigdom er det eneste alternativet i Gaza

Blokaden av Gazastripen er inne i sitt 10. år, og har enorm innvirkning på livet til de 1,8 millioner menneskene som bor i Gaza. Den legger strenge begrensninger på hvilke varer som er tilgjengelige, hvem som får reise inn og ut av Gaza, og hvor mange timer strøm folk har.

Israelerne kontrollerer også hva som eksporteres fra Gaza, og legger dermed store begrensninger på økonomisk utvikling. 25 prosent av palestinerne i Gaza lever i dag under fattigdomsgrensen.

I en pressemelding i forbindelse med Gaza-besøket, krever Fagforbundet og Norsk Folkehjelp at blokaden av Gaza må oppheves. Denne pressemeldingen har fått organisasjonen Med Israel for fred til å reagere. – Fagforbundets leder sprer usannhet, hevder organisasjonen her.

• Følg Fagbladet på Facebook og diskuter saken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy